Előzd meg a szülés utáni depressziót!

Előzd meg a szülés utáni depressziót!

Az első szülésem után magam is küzdöttem a szülés utáni depresszióval. Folyamatosan bűntudat gyötört, hogy nem vagyok elég jó anya, mert folyton fáradt vagyok, kevés a tejem, és egyébként is… Ez a szülés utáni állapot az édesanyák közel 20%-át érinti.

Nehéz visszaemlékezni erre az időszakra. A kislányom születése teljesen átrendezte az életem, felborult az addigi életritmusom, és minden az ő igényeihez igazodott. Ez természetes, ám vannak, akik ezt kissé nehezebben dolgozzák fel, eluralkodik rajtuk valamiféle rosszkedv, amit a bizonytalanság táplál. Ha te is tapasztalod ezt, érdemes odafigyelned magadra, mert a szülés utáni depresszió nem egy hiszti, hanem nagyon is komoly dolog.

Miből tudhatod, hogy szülés utáni depresszióban szenvedsz?
 • Hullámzó a kedélyállapotod
 • Folyton kimerült vagy
 • Sokat vagy szomorú, és erre nincs semmi okod
 • Sokat szorongsz és aggódsz
 • Úgy érzed, semmit sem csinálsz jól, és egy idő után ez eluralkodik rajtad
 • Előfordul, hogy agresszív gondolataid támadnak a folyton síró babáddal, vagy saját magaddal kapcsolatban
Mi okozhatja?

A szülés után teljesen természetes, hogy valamelyest megváltozik a kedélyállapotod, kimerült vagy a megpróbáltatások miatt. Óriási változások zajlottak és zajlanak benned, amelyek a hormonháztartásodat is érintik. A várandósság alatt termelt hormonok szintje drasztikusan lecsökken, ez pedig hangulatingadozásokat, teljesítményromlást okozhat. Ez a változás kihathat a mindennapjaidra úgy is, hogy félelem lesz rajtad úrrá, ami eluralkodhat, és olyan mértékűvé válhat, hogy akár abban is megakadályozhat, hogy ellásd a kisbabád.

Mi a megoldás – hogyan előzd meg a szülés utáni depressziót?

Nagyon fontos, hogy ne legyél egyedül. Kérj segítséget, ha a fenti tünetek közül akár eggyel is küszködsz. Fontos, hogy ne tartsd magadban a félelmeidet, hanem fordulj orvoshoz vagy olyan személyhez, akiben megbízol. A szülés utáni depresszió jól kezelhető állapot, különféle terápiák léteznek, amelyek segíthetnek.

Előzd meg a szülés utáni depressziót!

Sokszor a probléma megoldása nagyon egyszerű, hiszen olyan triviális gondok mint az alacsony vércukorszint is okozhatnak levertséget, de akár vas- vagy cinkhiány is állhat a háttérben. 

Ne hagyd, hogy kialakuljon! Az életed karmestere te vagy egyedül. Iktass ki minden olyan tényezőt még a szülés előtt, amelyek potenciálisan veszélyforrást jelenthetnek.

Mire figyelj?
 • Tápanyagok megfelelő bevitele – nagyon fontos a tudatos, egészséges étkezés
 • Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek biztosítása – legjobb, ha egy jó minőségű kismamavitamint választasz, amely mindent a megfelelő arányban tartalmaz
 • Sport, mozgás
 • Támogató, biztonságot jelentő környezet
 • Előzetes depressziós tünetek
Természetes, hogy egyes problémák megoldása nem történik egyik pillanatról a másikra, de törekedhetsz arra, hogy minden rendben legyen a kicsi érkezéséig.

Tervezz előre és ne csüggedj!

A szülést minden további nélkül előre megtervezheted. Természetesen alakulhat máshogy is, de ha van egy terved, az egész sokkal könnyebb lesz. 
Nagyon jót tesz, ha olyan közösségbe jársz, vagy akár interneten tagja vagy egy olyan csapatnak, akik hasonló helyzetben vannak mint te: babát várnak, izgulnak, esetleg félnek az ismeretlentől. Az nagyon sokat segít, ha tapasztalatokat, ismereteket szerzel. Így sokkal kevesebb az olyan helyzet, amelyben bizonytalan leszel. A közösségben lévők pedig egymást segítik a nehéz úton, ez segít kiküszöbölni az egyedüllét érzését és a bizonytalanságot.
Ne félj akkor sem, ha a dolgok nem változnak hamar. Ne csüggedj, tarts ki, és minden problémád oszd meg a családoddal, barátaiddal, orvosoddal, védőnőddel. Senki sem születik úgy, hogy mindent tud, te is napról-napra leszel egyre jobb abban, ami most a legjobban foglalkoztat: az anyaságban. Ne izgulj, mások is járnak ugyanebben a cipőben, nem vagy egyedül. Bízz magadban, és az ösztöneidben!

Kovács-Hain Zsuzsa

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!