Életkorunk és a petesejtek

Életkorunk és a petesejtek

Nemrég a kislányom megkérdezte, hogy mi a petesejt. Kilenc éves, és minden érdekli. Elmeséltem hát, hogy mi, lányok sok kis petesejttel a petefészkeinben jövünk a világra, és ahogy idősödünk, ezek száma változik. Lássuk ezt az egészet egy kicsit közelebbről.

Újszülöttkor

A kislányoknak már születésükkor a petefészkeikben lapul minden petesejt, újak nem fejlődnek ki már életük folyamán. Az anyaméhben fejlődő magzatnak úgy 6 millió petesejtje van, ám a születésig ezek száma lecsökken 1-2 millióra.

Tinédzserkor

A petesejtek száma erre az életkorra drasztikusan lecsökken. A számuk már a félmilliót sem éri el, csupán 400 ezer körül van. A többi petesejt egyszerűen elpusztul, megsemmisül – minden hónapban nagyjából 10-11 ezer. Amint elkezdődik a menstruáció, havonta csak 1000 az elvesztett, éretlen petesejtek száma. Igazán senki sem tudja, mi okozza ezt, de abban a kutatók, orvosok, tudósok egyetértenek, hogy nem a hormonok befolyásolják (így a hormonális fogamzásgátlóknak sincs hozzá közük), de nem is a mindennapi általános egészségi állapot. 

Felnőttkor

35 éves kor felett már csak úgy 22-25 ezer petesejtje van egy nőnek, és innentől már nemcsak a számuk csökken, hanem a minőségük is romlik. 40 éves kor után már egyre kevesebb és egyre rosszabb minőségű petesejtek állnak rendelkezésre a petefészkekben. Ilyenkor egyre lassul az ösztrogén termelődése, majd le is áll. Ekkor köszönt be a változókor, vagyis a menopauza.

Van ideális kor arra, hogy édesanya legyél?

Az emberi szervezet kora sokkal többet számít a reprodukció kapcsán, mint gondolnád. Természetes, hogy huszonévesen is máshogy funkcionál minden, mint 30 vagy 40 éves kor körül.

Ha csak azt vesszük alapul, hogy biológiailag mikor a legalkalmasabb gyermeket vállalni, akkor a nők 25-30 éves koruk között a legtermékenyebbek. A petesejtjeink ebben az időszakban érik el a minőségi csúcspontjukat. A babavárás megviseli a szervezetet, ám ebben az időszakban kell a legkevésbé számítani erre. A születési rendellenességek előfordulásának kockázata is ebben az életkorban a legalacsonyabb, és a vetélés valószínűsége is ilyenkor a legkisebb.

Ám a mai világban a nők inkább később, 30 éves koruk felett vállalnak gyermeket. Eddig az életkorig a párok igyekeznek megteremteni a családalapításhoz szükséges hátteret, sőt, vannak, akik nem találják meg az ideális társat, akivel érdemes gyereket vállalni.

35 év felett már erősen lecsökken a petesejtek mennyisége, és a teherbeesés esélye is lecsökken 80% alá. 40 felett gyakrabban fordulhatnak elő a babánál kromoszomális problémák, és sajnos a vetélés is gyakoribb.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!