Egészséges testsúlynövekedés babavárás alatt

Egészséges testsúlynövekedés babavárás alatt

A kismamák egyik vesszőparipája a várandósság alatti hízás. Ilyenkor a testsúlynövekedés teljesen természetes, ugyanakkor nem mindegy, milyen mértékben emelkedik a kismama súlya. A nagymértékű súlygyarapodás kihathat a mama és a baba egészségére is.

Miért baj, ha több vagy kevesebb a kismama súlya?

Nemcsak a hízás, hanem a fogyás, a súlyvesztés is veszélyes lehet várandósság alatt. A kisbaba kis súllyal jöhet világra, ami más problémákat is rejthet magában, fennáll a vetélés kockázata is. A nagyobb testsúllyal rendelkező kismamák babái inkább nagy súlyúak lesznek, de nagyobb a koraszülés és a császármetszés valószínűsége is. Az anyánál könnyebben alakul ki a terhességi cukorbetegség, ami rizikófaktor a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Esetükben többször fordul elő a terhességalatti magas vérnyomás is.

Azoknak a kismamáknak, akiknek a fogantatás előtt normális a testsúlyuk, illetve a várandósság alatt is egyenletesen gyarapodnak, könnyebb dolguk lehet a szülésnél is, de a várandósságuk is problémamentesebb. Az édesanya súlya minden esetben kihat a méhen belüli fejlődésre. Ha nagyon alacsony, vagy nagyon magas az anya testsúlya, akkor a baba nagyobb eséllyel marad el a fejlődésben. Természetesen egy sovány vagy egy túlsúlyos édesanyának is születhet makkegészséges, normális súlyú babája, de nagyobb a kockázat a problémákra.

Mennyi az ideális hízás várandósság alatt?

Valószínűleg ez az a kérdés, amit minden leendő édesanya feltesz. A válasz az, hogy mindenkinél más az ideális. A kiindulási pont mindenkinél a testtömeg-index, azaz a BMI. Ezt könnyen kiszámolhatod: a kg-ban vett testsúlyodat el kell osztani a méterben vett magasságod négyzetével (pl. egy 65 kg-os anyukának, aki 168 cm magas, így kell számolnia: 65/(1,68)2=23,03 a BMI-je, tehát normális).

Mikor számít normálisnak a BMI?

 • 19-nél kevesebb – sovány, alultáplált
 • 19-26 – normális
 • 27-30 – túlsúlyos
 • 30 felett – kórosan elhízott

Minden kismamának a várandóssága elején, a védőnő feljegyzi az induló testsúlyt. Ezután is figyelemmel kíséri a várandós édesanya testsúlyának változását. Az anyai testsúly növekedése nagyon sok részből áll, hiszen a méh, a baba és a méhlepény is folyamatosan növekszik az idő előrehaladtával. 

Egy átlagos várandósság alatt számolni kell…

 • a baba súlyával – kb. 3000-3200 g
 • a méhlepény súlyával – kb. 450-500 g
 • a magzatvíz súlyával – kb. 850-900 g
 • a méh súlyával – kb. 850-900 g
 • a mellek növekedésével – kb. 450-500 g
 • az anyai zsírgyarapodással – kb. 2880-3000 g
 • az anya testének víztartalmával – kb. 1800-2000 g
 • az anya vérének többletével – 1400-1500 g

Így kiszámolhatod, hogy átlagosan 12-13 kg hízás várható a várandósság alatt. Ez teljesen normális, természetes mértékű gyarapodás. A BMI érték alapján a kórosan sovány vagy a kórosan elhízott kategóriába tartozó kismamáknál fontos a nagyon szoros kapcsolattartás mind a védőnővel, mind a szakorvossal és a háziorvossal. 

A helyes étrend összeállításában dietetikus is segíthet.

Így alakul az egészséges súlygyarapodás a várandósság alatt

A kismamák várandósság alatti hízásának üteme igen eltérő lehet. A fentiekben részleteztük, hogy nagyjából mire számíthatsz, de az is lehet, hogy nálad a súlygyarapodás teljesen máshogy alakul. 

Amire általánosságban számíthatsz:

Az első trimeszterben, azaz a babavárás 12. hetéig nem túl nagy a súlygyarapodás, hiszen ilyenkor az esetleges rosszullétek miatt akár súlyvesztés is előfordulhat. A második trimeszterrel azonban megindul a gyarapodás, ami a várandósság félidejéig, azaz a 20. hétig átlagosan 3-4 kg, a 30. hétig további 5-6 kg, majd a 36. hétig ismét 3-4 kg. A várandósság utolsó négy hetére az a jellemző, hogy ilyenkor kissé csökken a magzatvíz mennyisége, viszont a kisbabád súlya növekszik. Ezért összességében nem nagyon változik a súlyod. < /p>

A kisbaba növekedése nagyon érdekes. Az első időszakban lassan növekszik a súlya, majd kissé beindul, és a 14. héttől már napi 5 grammal nő. A legtöbbet a 32. és a 34. hét között változik, ilyenkor akár 30-35 grammal is nőhet a súlya naponta.

Egészséges életmóddal, helyes táplálkozással és a megfelelő tápanyagok bevitelével nagyon sokat tehetsz azért, hogy a kisbabád egészséges fejlődése mellett a te egészséged is fókuszban maradjon. Ha a várandósság előtt elkezdesz ügyelni arra, hogy a vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag-beviteled megfelelő legyen, akkor egészségesebb szervezettel vágsz neki a nagy utazásnak, amit egy várandósság jelent. A 9 hónap alatt is fokozottan figyelj arra, hogy minél jobb minőségű tápanyagokkal lásd el a szervezeted. A szoptatás ideje alatt sem szabad diétázni, hiszen az anyatej mennyisége és minősége függ attól is, hogy hogyan táplálkozol. Ezért nagyon fontos ebben az időszakban is a megfelelő vitaminpótlás, a megnövekedett igényekhez való alkalmazkodás.


Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!