Édesanya leszek?! 2. rész

Édesanya leszek?! 2. rész

Cikksorozatunk első részében a korai terhesség felismerésével, annak jeleivel foglalkoztunk. Lássuk most kicsit közelebbről, miből gyanakodhatunk arra, hogy hamarosan beköszönt a gólya.

1. A menstruáció kimaradása

Ez a jel főleg akkor ad megközelítőleg pontos képet, ha a menstruációs ciklus pontosan 28 napos.  Az orvos az utolsó menstruáció első napja alapján állítja be a szülés várható időpontját, ezért érdemes naptárban vezetni, hogy mikor menstruálsz. A terhesség jelei közül ez az első, ami általában arra enged következtetni, hogy kisbaba van a pocakodban.

2. A mellek feszülése

Ez bizony megzavarhatja az ember lányát. Ugyanis, a menstruáció előtti szakaszban is ez az egyik tünet. A mellek feszülése, érzékenysége, ugyanolyan érzéssel jelentkezik, mint menstruáció előtt, azzal a különbséggel, hogy nem minden esetben múlik el pár héten belül, akár  az egész első trimeszter alatt, illetve sokszor utána is megmarad. Ez alatt alakul át a mell, hogy később a baba táplálására megfelelő legyen. A mellek az első harmad közepe-vége felé indulnak növekedésnek, a tejmirigyek méretének és számának növekedése következtében. Az emlők bőrén csíkok, vagyis striák is kialakulhatnak, és a felületi vénák láthatóvá válhatnak.

Érdemes már korán elkezdeni testápolóval vagy egyéb ápolószerrel kenegetni a mellünket (és a pocakot), hogy ezek a növekedés következtében megjelenő, nem túl esztétikus látványt nyújtó csíkok ne legyenek olyan feltűnőek, illetve kis szerencsével (mert ez egyénfüggő), ne is látszódjanak. A mellbimbó és udvara is sötétebbé válik, valamint a bimbó udvarán található kis dudorok is kiemelkednek, ezek faggyúmirigyek, és a szülés után visszahúzódnak.

Az érzékenység miatt nem igazán öröm a törölközés, a melltartó viselése. Érintés hatására a mellbimbó kiemelkedik és ez által még érzékenyebb.

Figyelmeztetés férfiaknak: mindent a szemnek, semmit a kéznek! Persze a szerencséseknél nem jelentkezik ilyen fokú érzékenység, ezért figyelni kell a párunkat!

3. A rosszullét

Reggeli rosszullétnek hívják, holott egész nap, bármely napszakban előfordulhat. Émelygés és hányinger igen kellemetlen együttese, illetve sokszor hányás is kíséri. Ez a legkellemetlenebb, és még veszélyes is lehet, mert kiszáradáshoz vezethet.

Enyhítésére mindenkinek más receptúra válik be. Előfordul, hogy mire az egyik módszer beválna, már nem is használ, új  ötlethez kell folyamodni. Valakinek a citromkarika nyalogatása válik be, esetleg sima csapvíz, citromos, hideg víz, rágózás, gyömbér, szénsavas italok, stb.

A tünetek kiváltásért felelős zóna az agytörzs (a központi idegrendszer azon része, ahol számos létfontosságú reflexközpont található) területén helyezkedik el. Itt található a hányingerért felelős és a hányást kiváltó terület, amelyre az emelkedett HCG hormonszint hat serkentőleg. Ez a gyomor- és bélrendszer izomzatának ellazulásával is társul, ennek következtében pedig az emésztés is lassul.

4. Undor és kívánósság

Amikor az ember éppen nem hányingerrel, szédüléssel, hányással küszködik, akkor igyekszik tápanyagot juttatni szervezetébe. Ez viszont lehet, hogy nem lesz olyan egyszerű. Nem biztos, hogy a reggel elkészített szendvics, vagy az ebéd, abban az időpontban éppen úgy esne, mint ahogy azt mi elképzeltük.

Sokan azzal cukkolhatják a kismamát, hogy kovászos uborka csokoládé fagyival, meg hasonló ötletes ízkombinációk, de ez nem feltétlenül állja meg a helyét. A kismamák ennél sokkal kifinomultabbak. Valaki kínai ételeket kíván, van, aki indiait, vagy éppen gyorséttermek „remekeit”. Sokszor olyan ételeket kívánunk meg, amit soha az életben meg nem kóstolnánk, vagy eszünkbe sem jutna megenni.

Vannak kismamák, akik nem válogatnak, hanem falánkabbá válnak, és mindent, akár dupla adagban is képesek megenni.

Az undorodás különböző ízektől, illatoktól szintén főleg az első időszakban jellemző. Az undort kiválthatja az addig szeretett, kedvelt étel, ital. Ez italok esetében általában a kávé, tea, vagy tej, étel esetében sok minden lehet. Az eddig dohányzó nők némelyike a cigarettától is megundorodhat, olyan szinten, hogy nem bír meglenni dohányos, vagy az éppen nem dohányzó dohányos mellett sem. Ezeknek a tüneteknek a velejárója, a súlygyarapodás, vagy éppen a súlyvesztés. Ez az állapot szintén egyénfüggő.

5. A fáradékonyság

Ez a szervezet hatalmas igénybevétele miatt alakul ki. Ekkor készül fel a megtermékenyült petesejt befogadására, a magzat szervezetének felépítésére, a méhlepény kialakítására. Mindemellett hozzájárul az étvágytalanság, vagy a falánkság is. Ilyenkor akár 12-14 órát is hajlamosak vagyunk egyhuzamban aludni, és még mindig érezhetjük úgy magunkat, hogy nem volt elég, és folytatnánk.  A fáradtság a progeszteron hormon hatásának is betudható. A fáradtság idővel elmúlhat, van, akinél sajnos a babavárás végéig megmarad.

6. A gyakori vizelési inger

Ezt kiválthatja egyrészt a méh növekedése, mely nyomást gyakorol a hólyagra. Másodszor a progeszteron hormon szintjének emelkedése, ami a húgyhólyagra és annak izomzatára is hatással van. Sokszor olyan eset is előfordul, hogy csupán vizelési inger jelentkezik, amelyet nem kísér vizeletürítés, vagy csak igen kis mennyiségben. Mivel a terhesség alatt az anyai szervezetnek nemcsak a saját, hanem a magzat anyagcseréjéből származó anyagokat is meg kell szűrnie, ezért a vesék fokozott terhelésnek vannak kitéve.

7. Érzelmi és viselkedésbeli változások

Hasonlít a premenstruációs hangulatzavarokhoz. Ezeket az érzelmi megnyilvánulásokat általában csak a szűkebb családi és baráti környezet veszi észre, hisz ezekben a körökben az ember szabadabb, könnyebben engedi el magát. A kiváltó oka az a hormonális változás, ami ilyenkor megterheli az anyát. A környezet ilyenkor csak megértésével tudja támogatni a kismamát, mert ezek a hangulatváltozások önkéntelenek, és nem uralhatók.

Olyan, mintha egy hisztis szörnyeteg költözne a testünkbe, amit nem tudunk kontrollálni, és csak tehetetlenül szemléljük legbelülről, hogy mi is történik velünk. A másik jellegzetessége az érzelmi hullámzás. Az egyik pillanatban jókedvűek vagyunk, madarat lehet velünk fogatni, a másikban meg már a sírunkat ásnánk, olyan mély depresszióval küszködünk.

Nagyon fontos, hogy ekkor a kismamát cukkolni sem lehet ezekkel a hangulatváltozásokkal, mert nagy valószínűség szerint, nem az addig megszokott reakciót váltjuk ki, hanem valami sokkal veszélyesebbet. Nem szabad kockáztatni, inkább némán tűrni.  Ez az időszak szintén az első harmadra jellemző, általában elmúlik, mert addigra az anyai szervezet hozzászokik a „hormonfröccshöz”.

További jelek lehetnek:

 • székrekedés,

 • a has térfogatának növekedése,

 • a bőr megváltozása,

 • a nemi szervek lilás árnyalatúvá válása a vérbőség miatt


 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!