Édesanya leszek?! 1. rész

Édesanya leszek?! 1. rész

Amikor babát vártam, nem bírtam magammal, már az első jeleknél tudni akartam, hogy biztos-e, hogy édesanya leszek. Természetes, hogy a leendő anyukák és apukák tudni szeretnék, hogy próbálkozásuk sikeres volt-e, azaz megfogant-e a várva-várt kisbaba.

A korai terhesség felismerése szakorvos feladata, ám a modern terhességi teszteknek köszönhetően egyre jobban leegyszerűsödik ez a feladat, hiszen bárhol elvégezhető a teszt. Mi, nők egészen furcsán működünk. Vannak köztünk olyanok, akik egyszerűen csak tudják, hogy várandósak lettek. Sokan azonban  az orvosra hagyatkoznak, és a vizsgálatok eredményében bíznak.

De vajon milyen jelekből következtethetünk arra, hogy 9 hónap múlva édesanyák leszünk?

A várandósság esetleges jelei

Az embrió beágyazódása következtében kialakuló placenta, azaz a méhlepény egy hormont, a chorionicus (magzatburokkal kapcsolatos) gonadotropint kezd termelni. Ez a hormon a petefészkekre hat, serkenti az ösztrogén és progeszteron hormonok további termelését; ennek következtében nem lesz több peteérés és nem zajlik le több menstruáció.

Így már érthető is, miért a menstruáció elmaradása az első jele a terhességnek. Ez még azonban nem bizonyító erejű, mert a menstruáció más okok miatt is elmaradhat. Gyanúnk azonban beigazolódni látszik, ha  a mellek is megnőnek, érzékenyebbé válnak, a mellbimbók udvara sötétedik, hányinger, reggeli rosszullét és gyakoribb vizelési inger jelentkezik. De mindezek ún. esetleges jelek, és még nem bizonyítják egyértelműen a várandósságot.

A terhesség valószínű jelei

A várandósságot jobban alátámasztják az ún. valószínű jelek. Ilyen a méh megnagyobbodása, a méhszáj puhábbá válása és az alhas megnagyobbodása is (ez csak a terheség harmadik hónap táján jellemző). Három héttel a beágyazódás után (vagy kb. hat héttel az utolsó menzesz után) a chorionicus gonadotropin nevű placenta-hormon kimutatható a kismamavizeletében Ekkor egy egyszerű terhességi teszt percek alatt elvégezhető. Azonban, bár a pozitív teszteredmény (a hormon kimutatása) csaknem mindig megbízható, a negatív eredmény nem feltétlenül az.

A megbízható jelek

A terhesség kezdeti jelei között kettő, valóban megbízható jel van:

 1. a magzat szívverése, amit az orvos hallhat kb. az 5-6 hét kezdetétől.

 2. a magzat láthatóvá válik a képernyőn egy ultrahangos vizsgálat során.

Cikksorozatunk következő részében részletesen beszélünk a terhesség jeleiről. Tarts velünk, olvass minket.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!