„A szitában csak az marad fenn, ami működik.” – A Dévény-módszer
A Dévény-módszer

„A szitában csak az marad fenn, ami működik.” – A Dévény-módszer

Dévény Anna 1957 óta segítette – az általa kidolgozott módszerrel – koraszülöttek, sérült gyermekek és felnőttek mozgásának rehabilitációját és korrekcióját. Eredetileg nemcsak gyógytornász volt, hanem művészitorna-szakedző is. Kidolgozta, és mindig fejlesztette az ún. DGSM-et, azaz a Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszert.

Mit takar a Dévény-módszer?

A módszer felöleli a gyógyítást és a mozgásfejlesztést. A siker egyik feltétele, hogy minél hamarabb, lehetőleg a születés utáni első hetekben elkezdjék a terápiát. Dévény Anna szerint „a szitában csak az marad fenn, ami működik”, így a módszert a gyakorlati tapasztalatok mentén folyamatosan fejlesztette, gyógyíthatatlannak hitt gyermekeknek adta vissza a mozgás szabadságát.

A módszer lényegében a gyógyítás és a fejlesztés összhangján alapul, teljesen más, mint a többi mozgás-rehabilitációs módszer. Ez a többi módszer általában erőlteti a beteg mozgását, és olyan mozgásformák elvégzését várja el, amelyet magától nem tud elvégezni. Ezzel szemben a Dévény-módszer fontos feltétele a születés után szinte azonnal megkezdett manuális gyógyítás (SMT, azaz speciális manuális technika). Ez nagyon idő- és munkaigényes terápia, a „képessé tevés”, azaz a hiányzó mozgások beindításának eszköze. 

A kezelés rendkívül hatékonynak bizonyult eddig az összes mozgássérülés esetében. Szülési sérülések esetén akár teljes gyógyulásra is van esély a módszer segítségével, a baleseti sérülések esetében pedig akár felére rövidíthető a rehabilitáció ideje.

Ehhez az kell, hogy a terapeuták jól ismerjék a kórképeket, ismerjék, és saját testükön tapasztalják meg a normál mozgásfejlesztést, ezek törvényszerűségeit pedig át tudják vinni a sérülésekre.

„A szitában csak az marad fenn, ami működik.” – A Dévény-módszer

A Dévény-módszer, a fejlesztést speciális testképző gimnasztikával (STG) valósítja meg, 3,5-4 éves kortól. 

A kisbabáknál lehetnek ún. gyanújelek, amelyek kezdetben nem jelentenek betegséget, ám az idő múlásával, a kisgyermek növekedésével akár egész életet végigkísérő tünetté, betegséggé válhatnak. Fontos a gyógyítás mielőbbi elkezdése, ugyanis az idő múlása a sikeresség ellensége.

Egy babánál nem mondhatjuk azt, hogy azért nem csinál valamit, amit kellene, mert lusta, vagy túl hurkás, és majd kinövi az egészet. Ezzel pont azok az értékes kezdeti hónapok vesznek el, amelyek kihasználása a siker kulcsa.

Mik azok a gátló tényezők?

A baba izomtónusát, fejének, törzsének, végtagjainak rendellenes tartását, szabálytalan mozgását, a mozgásfejlődésének elmaradását kell figyelni, ezekben vehető észre az elmaradás.

Anna kislánya, Lívia most töltötte be a négyéves kort. Már születése után nem sokkal elkezdték nála alkalmazni a Dévény módszert. „Líviánál először csak azt vettük észre, hogy ha felvesszük, a testét és a végtagjait hátrafeszíti, szinte ki akar esni a kezünkből. Hason fekve is többnyire feszült volt a testtartása, és nem volt szimmetrikus. Elvittük orvoshoz, mert én nagyon aggódtam, hogy valami nincs rendben. Dévény-tornát javasoltak. A lehető legjobb döntésnek bizonyult, ugyanis Lívia fejlődése rohamosan megindult. A kúszás és a mászás már szinte teljesen tökéletes ütemben és minőségben történt.”

Dóra ikreket szült a 36. terhességi hétben. Mindkét kisfiú inkubátorba került, ahol néhány héten át segítették a fejlődésüket. „Tüdőérlelőt kaptak, és foglalkozott velük SMT szakértő is. Az utóbbi először teljesen ismeretlen volt számomra, mert csak hallomásból ismertem a Dévény-módszert, nem tudtam, hogy ez is a része. Az egyik szülésznő azonban szorgalmazta, hogy a fiúk részesüljenek a terápiában. Hálás vagyok, hogy felnyitotta a szemem. A fiúk most egy évesek, és szépen fejlődnek. A Dévény-tornára azóta is járunk, mert egyiküknél a kúszás, a másikuknál pedig a mászás nem akart beindulni. Mostanra már majdnem teljesen tökéletes, kisebb döccenők még vannak, de mindketten állnak, és Gergő már el is indult. Dani még kicsit „lustálkodik”, de  a szándékot már látjuk nála is.”

„A szitában csak az marad fenn, ami működik.” – A Dévény-módszer

Klári kisfia, Benedek most 3 hónapos. „Azt vettem észre, hogy Bendi nem szeret hason feküdni, mindig sír, ha így próbálom letenni, és folyamatosan feszíti a testét ebben a testhelyzetben. Most Dévény-tornára járunk. Egyelőre még nincs nagy változás, mert nem olyan régóta veszünk részt a terápiában, de a gyógytornász szerint Bende erős kisfiú, és minden bizonnyal teljes lesz a mozgásfejlődése. Nagyon bízom a gyógytornászunkban, látszik, hogy mennyire profin nyúl a kisfiamhoz. Benedek néha kicsit sír a torna alatt, de ez inkább amiatt van, hogy nem én foglalkozom vele. Nagyon örülök, hogy megtaláltuk ezt a módszert.”

 A korai diagnosztikának tehát óriási a jelentősége, nem szabad legyinteni egyetlen szakember felismerésére sem. Ha így teszel, lehet, hogy a saját gyermeked mozgásfejlődését hátráltatod. 

Ha tudni szeretnéd, mi a különbség a csecsemő normál mozgásfejlődése és a rendellenes mozgásfejlődés között, töltsd le a Dévény-módszer tájékoztató füzetét.

A cikk forrása: www.deveny.hu


Kovács-Hain Zsuzsa

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!