Cumizás, ujjszopás kisgyermekkorban

Cumizás, ujjszopás kisgyermekkorban

Mindkét gyerekem cumizott. Az egyik miatt saját magam hibáztattam, hiszen én adtam neki cumit (bár ennek megvolt a maga oka), a másik viszont a hüvelykujját találta meg, és nagy vígan szopizta közel hatéves koráig. De vajon kell-e aggódni, ha a gyermeked ezt a szokást veszi fel? Utánajártunk.

Miért kell a babáknak a cumi?

A kérdést úgy is feltehetnénk, hogy miért kell a mamáknak a cumi… Kétségkívül az, ha a nyűgös baba csendben van néha, az megnyugtatja a fáradt anyuka idegeit, de ezen túl természetesen a babánál is nyugtató funkciója van. Ha nyűgös, egyből ott van valami, ami segít. Természetesen csak tőled függ, hogy adsz-e a babádnak cumit. Minden kisbabánál nagyon erős szopási reflex alakul ki még az anyaméhben. Természetesen ott nincs cumi, ezért az ujjukat szopizzák a kicsik. Sokszor még az ultrahang-felvételen is látszik, ahogy kedvenc szokásuknak hódolnak.

Miért lehet jó a cumi?

 • Megnyugtatja a babát
 • Kis időre ki lehet húzni vele, míg megszoptatod, megeteted
 • Segít az orvosnál – hiszen megnyugtatja a kicsit
 • Segíthet elaludni
 • Könnyű tőle megszabadulni, hiszen csak el kell dobni
 • Kutatások szerint a cumi használata csökkentheti a bölcsőhalál kockázatát is.

Miért nem jó a cumi?

 • Befolyásolhatja a szoptatást – főleg, ha már korán cumit kap a kisbaba. Ebben az esetben nehezen tanulja meg a helyes emlőszopási technikát.
 • Függőséget okozhat – ha hozzászokik, nehezen lehet tőle elvenni, és éjszaka is gyakran felsírhat
 • Fogászati problémákat okozhat

Mit tehetsz, mire figyelj?

Ha a szoptatás már megy, adhatsz cumit a babádnak, ha úgy gondolod, ettől nyugodtabb. Ha szoptatsz, a zavar elkerülése miatt inkább próbáld máshogy, mással megnyugtatni. Sokszor elegendő az is, ha a hátáról a hasára fekteted, vagy ringatod egy kicsit. Ismerd meg, ismerd ki a szokásait, az igényeit. Lehet, hogy azért sír, mert éhes, ilyenkor sem a cumi a megoldás természetesen.

cumizás

Ha mégis a cumi mellett döntesz, válassz ki egy márkát, ami bejön a babádnak, és ne változtass. A méretre azonban figyelj! A gyártók mindig ráírják a csomagolásra, hogy hány hónapos babának ajánlják az adott cumit. Hagyd, hogy ő döntsön, kell-e neki a cumi. Ne erőltesd! Fontos szabály, hogy ha a cumi szennyezett lesz (pl. leesik a földre), akkor ne úgy akard megtisztítani, hogy beveszed a szádba! Ez még több baktériumot juttat a cumira. Használj tiszta vizet. A leszoktatás nem mindig könnyű, mi is sokszor nekifutottunk a kislányommal. Sok trükkre volt szükségem, és főleg türelemre. Hároméves korában aztán magától szokott le róla.

Az ujjszopás, és amit tudnod kell róla

Szintén azért kezdenek bele a kisgyermekek a saját ujjuk szopizásába, mert megnyugtatja őket. Nem mellesleg, azonnal kéznél van (szó szerint). A gyermekek csecsemőkorban teljesen ösztönösen találják meg a saját ujjukat. Már az anyaméhben is megfigyelhető ez a szokás. Kisgyermekkorban inkább a feszültség levezetése a cél, ahogy az önnyugtatás is szerepet játszik.

Ne aggódj, ha a gyermeked még kis óvodáskorban az ujját szopja. Ebben a korban még nagyon rugalmas az állkapocs, a fogak nem véglegesek, nem állandóak.

Jó hír, hogy általában minden gyermek megtalálja a módját annak, hogyan nyugtassa meg magát máshogy, ezért többnyire maguktól elhagyják ezt a szokást.

Mikor lehet probléma?

Általában hatéves kor körül elkezdenek előtörni a gyermekek maradandó fogai. Ha ilyenkor még az ujját szopja a gyermeked, szinte biztos lehetsz benne, hogy később fogszabályozásra lesz szükség. Az ujjszopás befolyásolja a fogak helyzetét, azok előrébb, kicsit döntött helyzetben jönnek elő. Ezt helyre kell hozni később.

Mit tehetsz, hogy gyermeked leszokjon az ujjszopásról?

Amikor látod, hogy az ujját szopja, szelíden emlékeztesd, hogy inkább ne tegye. Erősítsd mindig pozitívan, segíts, hogy találjon mást, amivel megnyugtathatja magát. Tűzzetek ki célokat, amelyek könnyen elérhetők – például töltsön el a délutánból két órát cumizás nélkül. Ha sikerül, kap valami extra jutalmat, mondjuk kiraktok együtt még egy puzzle-t, vagy eggyel több esti mesét hallhat majd.

Rá kell jönnöd, hogy hogyan vigasztald meg, ha szüksége van rá. Ott kell lenned neki, ha kívánja, mert csak így tudja mellőzni az önnyugtatást.

Egy dolgot ne tégy: Soha ne szégyenítsd meg a gyermeked azért, mert az ujját szopja. Sem családi körben, pláne ne idegenek előtt.


Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!