Császármetszés – így zajlik a beavatkozás, erre számíthatsz

Császármetszés – így zajlik a beavatkozás, erre számíthatsz

Sokan úgy vélik, a császármetszés menekülés azoknak az anyukáknak, akik nem akarják átélni a vajúdás fájdalmait. Aki császármetszéssel szült, az tudja, semmivel sem könnyebb, mint a hüvelyi szülés. Minden műtét kockázattal jár, így a császármetszés is. A regenerálódás lassúbb, a test fájdalmasabb. Maga, a tudat pedig, hogy egy műtéten esünk át, nem túl felemelő. Még akkor sem, ha a végeredmény egy csodaszép kisbaba.

Mi a császármetszés?

Komoly hasi műtétről van szó, amelynek nagyobb a kockázata, mint a hüvelyi szülésnek. Az orvos megnyitja a méhet, és kézzel segíti világra a babát. A császármetszést – a tévhittel ellentétben – nem lehet kérni. Csak akkor végzik el, ha szakmailag indokolt. És csak akkor indokolt, ha valamilyen okból a hüvelyi úton történő szülésnek nagyobb a kockázata, akár az anyára, akár a babára, akár mindkettőjükre nézve. Bármilyen fejlődési rendellenesség indokolttá teszi, ahogy a kisbabát érő oxigénhiány és a terhességi toxémia is. Más, már meglévő betegségek is szükségessé tehetik a császármetszést. Ilyen például az anya szívproblémája. Az orvos minden esetben figyelembe veszi az összes tényezőt.

A császármetszés lehet tervezett vagy sürgősségi is. Tervezett császármetszésre egy megbeszélt időpontban kerül sor, előtte egy nappal a kismamának be kell feküdnie a kórházba, hogy a szükséges laborvizsgálatokat elvégezhessék.

Sürgősségi császármetszésre akkor van szükség, ha a megkezdődött szülés közben fellép valamilyen komplikáció, amely veszélyes lehet a magzatra vagy az anyára, esetleg mindkettőjükre. Az orvosi döntés és a baba kiemelése között ilyenkor nem telhet el sok idő, maximum fél óra. Az életmentő császármetszés pedig még gyorsabb döntést és cselekvést igényel.

Így zajlik a beavatkozás

Előkészületek

A tervezett műtét előtt a kismamát mindenre kiterjedő, részletes információval látják el, hogy tudja, mire számítson. Konzultálhat az altatóorvossal, megbeszélhetik az érzéstelenítés lehetőségeit. Beleegyező nyilatkozatot is szükséges aláírni.

A császármetszés előkészületei mindig az adott kórháztól függnek. Van, ahol a műtét előtt végeznek beöntést, borotválást, máshol nem.

A beavatkozás előtt néhány fontos vizsgálatra is sor kerül. Végeznek CTG-t, megmérik a vérnyomást, valamint kérdéseket is feltesznek a várandósság lefolyásáról, előzményeiről, allergiáról, gyógyszerérzékenységről is tájékozódnak.

Az előkészületek része az is, hogy a kismama infúziót kap, valamint katétert is vezetnek a húgyhólyagba. Ez azért fontos, hogy csökkentsék az esélyét annak, hogy a hólyag sérüljön, vagy túlfeszüljön.

Ha tervezett császármetszésről van szó, akkor azt javasolják, hogy 12 órával a műtét előtt ne egyen a kismama.

Helyi érzéstelenítés vagy altatás

Az alapfelállás az, hogy epidurális vagy spinális érzéstelenítést alkalmaznak a gerincnél. Ez lehetővé teszi, hogy az anyuka ébren legyen a beavatkozás közben, mivel a módszer helyi érzéstelenítés, csak deréktól lefelé hat, a kismama semmilyen fájdalmat nem érez majd. Ha ez a módszer valamiért nem alkalmazható, akkor altatásban kell elvégezni a császármetszést. A sürgősségi, életmentő császár esetén is általában altatják a kismamát.

A műtét

A beavatkozás megközelítőleg fél órás, de lehet több is. Fekvő helyzetbe helyezik a kismamát, felkerülnek rá azok a műszerek, amelyek végigkísérik a baba és a mama állapotát. A kismama hasát fertőtlenítővel kenik be, és amint az érzéstelenítő kifejti hatását, elkezdik a császármetszést.

A műtét elvégzésének többféle technikája is van. Arról, hogy az adott esetben melyiket alkalmazzák, a császármetszést végző orvos dönt. A leginkább használatos módszer manapság a „bikinimetszés”, ami később alig látszik majd. A has belsejében azonban nagyobb eltérések lehetnek, hiszen minden helyzet más és más.

A Joel Cohen nevéhez fűződő „bikinimetszés” egy vízszintes vágás, amit a szeméremcsont felett ejt meg az orvos. Azért alkalmazzák előszeretettel, mert az operáció ideje ezzel lerövidül, valamint csökken a szövődmények kialakulásának esélye is.

A sokak által ismert, klasszikus, hosszanti metszést az orvosok a nagyon sürgős, életmentő, veszélyes eseteknél alkalmazzák.

A külső bemetszést követően az orvos nem használ szikét az izmok és a hashártya szétválasztásakor, az eszközt a méhen ejtendő apró bemetszésnél veszi elő újra. A néhány centis vágáson át kézzel emeli ki a magzatot, a burokrepesztés után.

Amikor kint van a baba, eltávolítják a méhlepényt is, mindent leellenőriznek odabent, és összevarrják a méhen ejtett bemetszést. A seb váladékozhat, ennek elvezetése szükséges lehet, így egy dréncsövet tehetnek a hasba, amit hamar, egy nap elteltével kivesznek. A hasfalon ejtett vágást is összevarrják, majd a sebet egy gézlappal fedik be, hogy lélegezni tudjon.

A babát azonnal ellátják, majd az anyuka is láthatja a picit.

Amikor vége van a műtétnek

A kismama, aki immár édesanyává lett, egy külön kórterembe kerül, ahol együtt lehet a kisbabájával. Ez az őrzőkórterem. Itt segítenek mellre tenni a kicsit. A húgyhólyagban még mindig bent van a katéter, amit a műtétet követő napon eltávolítanak, és várják, hogy az anyuka el tudjon menni vécére. A bélműködés ilyenkor még nem az igazi, ezért szilárd ételt nem ehet addig, amíg az meg nem indul. Ha minden rendben, a következő napon már arra a kórházi osztályra kerül az anyuka, ahol a többi édesanya is fekszik, többnyire a kisbabájával. Ez a gyermekágyas osztály. Itt a csecsemősnővérek segítenek a kisbaba körüli teendőkben, megmutatják, hogyan kell pelenkázni, fürdetni. Ha nincs panasza az anyának és a babának sem, akkor általában 4 nap múlva hazamehetnek.

Ahogy fent említettem, a császármetszés műtét, és ennek okán kockázatai is lehetnek, szövődmények alakulhatnak ki. Ezek kialakulásának kockázata azonban – a műtétek számához képest – alacsony. Tudnod kell, hogy ha császármetszés mellett dönt az orvosod, az ugyanolyan természetesnek számít, mint a hüvelyi szülés. Nem szabad elhinned senkinek, hogy attól, hogy császárral szültél, nem vagy ugyanolyan édesanya, mint mások. A gyermeked benned növekedett, és megszenvedtél a világra hozatalával. Anya vagy!

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!