Családdá válni

Családdá válni

Két embernek családdá válni nem kis feladat. A férfiak ettől többnyire kissé tartanak, a nők viszont hatalmas álmokkal, elvárásokkal tekintenek életük következő szakasza felé. A nőkre vár a természet által előírt nagy feladat: a várandósság 9 hónapja, hogy a végén anyák lehessenek. A férfiak pedig – mint védőbástyák – állnak mellettük, és csatlakoznak a család nagy egészéhez. Ez az út senkinek sem könnyű, mind különböző feladatokkal indulunk neki.

A férfiak lassan válnak apává. Sokszor kicsit nyögvenyelősen, de mindent beleadva próbálnak helytállni a számukra kissé idegen terepen. Előfordul azonban, hogy valakiben nem szólal meg az a kis csengő, hogy hé, apa lettem, és nem vesz részt a szülői teendőkben. Távol marad a szűrővizsgálatokról, majd végül a szüléstől is.

A túlféltő, aktív és a visszahúzódó, passzív apák skáláján mindenkinek meg kell találni az ideális pontot. Ez csak közös megegyezéssel lehet elérni. Kényszeríteni nem lehet és nem is szabad.

Családdá válni

Amikor babát vártam, rettenetesen boldog voltam, hogy a férjem eljött velem a vizsgálatokra, ultrahangra. A nők, amikor a kötelező vizsgálatokra mennek, gyakran magukkal viszik a párjukat. Vagy azért, hogy ez egy maradandó emlék legyen mindkettejük életében, vagy hogy ne unatkozzanak a várakozás alatt, vagy pedig demonstratív szándékkal. Az a nő, aki egyedül megy a vizsgálatokra, nagyon könnyen érezheti rosszul magát, és jelentkezhet benne az az igény, hogy a következő alkalomra a párját is magával vigye. Még, ha a férfi ezt nem is akarja.

Tisztázni kell a félelmeket

Az őszinte párbeszéd a félelmek, tévhitek tisztázása elengedhetetlen a családdá válás folyamatában. Nem szerencsés olyan helyzetbe hozni a másikat, amitől ő kiszolgáltatottnak, védtelennek, magányosnak érezheti magát. Vagy épp a másik oldal: ódzkodik az egésztől, nem akar részese lenni párja fájdalmának. Ezzel persze a jó részektől is megfosztja magát, de akkor is  maximálisan tiszteletben kell tartani a másik véleményét, gondolatait.

Jó apa, rossz apa?

Mi, nők rendkívül szerencsések vagyunk, hiszen a férfiak nem élhetik át azt az érzést, amikor egy apró élet növekszik a testben. Nekik a gondolatot is fel kell dolgozniuk, hogy az addigi idill kicsit más lesz. Attól, hogy valaki a háttérbe húzódik, még nem lesz rossz társ vagy apa. A kérdés csak az, hogy a nő ezt hogy fogadja, elbírja-e a kapcsolat ezt a passzivitást. Természetesen, ha a pár előre tisztázza, mik a nő és a férfi elvárásai, kinek mit jelent a szülővé válás, akkor nincs azzal semmi gond, ha az apa nem akar mindennek részese lenni. A nőnek és a férfinak is különböző „feladatai” vannak a várandósság alatt. A férfiak feladata a mintaadás, a családi értékek meghatározása. Ennek leginkább akkor lesz a baba szempontjából jelentősége, amikor elkezdődik a nevelés. A várandósság, ahogy a nevében is benne van, a várakozásról szól, amiben a férfi, az apa szerepe nem olyan hangsúlyos. Kivéve persze akkor, ha minden vágya, hogy csatlakozzon ehhez a várakozáshoz. Szeretné, ha ő is érezhetné valamilyen módon a gyermekét, kezdettől fogva a sajátjaként gondol rá, kapcsolatban szeretne lenni vele. Ezt sem szabad egy édesapától megvonni, lehetőséget kell adni az érintkezésre.

Sok férfi szorong a várandósság alatt, mert úgy érzi, már nem részese a  kapcsolatnak, amely eddig olyan jól működött. Jön egy harmadik, aki kettejük közé áll. Innentől ő, a férfi kevesebb figyelmet kap, a beszélgetésekben a hangsúly a kicsi felé tolódik. A férfiak nagy feladata saját maguk  átlépése, az odafigyelés és a támogatás. És mindezt úgy kell megtenniük, hogy saját egyéniségüket ne adják fel. Ez igazi férfimunka.

 

Kovács-Hain Zsuzsa
Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!