Bogyós gyümölcsök és ’k’ betűsök szoptatás alatt? Igen!

Bogyós gyümölcsök és ’k’ betűsök szoptatás alatt? Igen!

Van egy kedves barátnőm, aki egy csodás, 8 hónapos királylány édesanyja. Amikor már édes epret lehetett enni, szomorúan mondta, hogy annyira imádja, és most nem ehet, mert szoptat. Ez egy tévhit! Ha a mama és a baba is egészséges, nincs olyan kizáró tényező, ami miatt korlátozni kéne a bogyós gyümölcsöket a szoptatás alatt.

Ráadásul semmilyen tudományos, kísérleti adat sem támasztja alá a nagyanyáink által terjesztett rémhírt, miszerint a szoptatós édesanya nem fogyaszthat bogyós gyümölcsöket, semmi olyat, ami puffaszt (pl. a k betűs zöldségek vagy a hüvelyesek).

Ennek megfelelően nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szoptatás maga nem oka annak, hogy a mama bármit ehessen. Természetesen akkor, ha ő maga és a kisbaba is egészséges, nincs bizonyított ételallergia, vagy –érzékenység.

Az anyatej különleges

Ugye te is rengetegszer hallottad már, hogy ne egyél ezt, ne egyél azt, mert megy az anyatejbe? Pedig nem úgy, és nem abban a formában kapja meg a babád a neki fontos tápanyagokat, ahogy azt te elképzeled. Az anyatej nagyon különleges táplálék. A szervezeted úgy állítja elő, hogy az minden szempontból megfeleljen a pici igényeinek, minősége többnyire állandó.

Legjobb példa a hiedelmek követésére a barátnőm, aki laktózmentes diétára fogta magát, mert úgy gondolta, hogy ez a helyes. Ám az anyatej összetétele nem változik meg attól, ha laktózmentes tejterméket fogyasztasz. Így is, úgy is lesz a tejedben laktóz. Lesz benne minden, ami a kisbabádnak feltétlenül fontos, még akkor is, ha te megvonsz magadtól dolgokat. Természetesen nem butaság az, hogy amit elfogyasztasz, az megjelenik az anyatejben. Ám ez nem úgy történik, ahogy gondolod, hanem kis mennyiségben, apránként. Amit eszel, az csak befolyásolhatja a tej ízét, állagát. Így ismerkedik a kisbaba az édesanyja és a család kedvenc ízeivel.

A kisbabád gyomra és bélrendszere még nem alkalmas arra, hogy nagy mennyiségeket emésszen meg, dolgozzon fel. Még nagyon kicsi ő maga is, csak ismerkedik az élettel. Ezért lehet az, hogy sokszor fáj a hasa, sokat sír. Ez rendeződik, ahogy egyre nagyobb lesz, és egyre jobban megy neki a teste fenntartása.

Van azért néhány szabály

Ha bármit megkívánsz, ne habzsolj, inkább egyszerre keveset egyél belőle. Legyen az a legfinomabb eper vagy málna, tanulj meg leállni. Mindent, amit elfogyasztasz, moss meg nagyon alaposan. Még akkor is tégy így, ha a saját kertedből származik a gyümölcs vagy a zöldség.

Fontos, hogy amíg szoptatsz, vitamindús, egészséges táplálékokat vigyél be. Az eper és a bogyós gyümölcsök olyan fontos tápanyagokat tartalmaznak, amelyektől kár megfosztanod magad és a babádat. Ugyanígy a hüvelyesek vagy a rostdús ételek is nagyon-nagyon fontosak, hozzátartoznak a kiegyensúlyozott, sokoldalú táplálkozáshoz.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!