Bezártság vagy védelem? – Babával a karanténban

Bezártság vagy védelem? – Babával a karanténban

A járvány sok negatívummal jár együtt. Be vagyunk zárva most már egy éve. Ez sok mindenre lehetőség is egyben. A karanténban született kisbabák és családjuk például sokkal jobban egymásra tudnak hangolódni.

A járvány okozta bezártságot nem mindenki tudja könnyen kezelni. Kiváltképp nehéz ez akkor, ha várandós vagy, vagy már megszületett a kisbabád. Ezekben az időszakokban ugyanis szükség van a család támogató segítségére. Ez most azonban igencsak nehézkesen oldható meg. Ráadásul kiszámíthatatlannak is tűnik minden, bizonytalanná válhatnak a kismamák.

A bezártság hátrányai

A hátrányok leginkább a tágabb család számára érzékelhetők. A nagyszülők nem tudnak látogatóba jönni a kicsihez, és a szülőkhöz. Ezáltal a nagymamák és nagypapák úgy érezhetik, kimaradnak a kicsi életének első időszakából. Ettől eltekintve azonban számukra is óriási történés az, hogy immár nem elsősorban szülők, hanem nagyszülők is lettek.

A kényszerű otthonlét előnyei

Régen megvolt a friss édesanyáknak az a nyugalmuk, hogy tényleg csak a babájukkal és önmagukkal kellett foglalkozniuk a szülés utáni néhány hétben. A főzést, a többi gyermek körüli teendőket ellátta az apa és a tágabb család. Mára ezek a szokások már nagyrészt eltűntek, ezért a kismamák és a már szült anyukák érezhetik magukat magányosnak is, megélhetik nehézségnek azt, hogy nem találkozhatnak most a tágabb család tagjaival. Ám ez a kényszerű otthonlét sok-sok pozitívummal is jár jelenleg. Nincsenek ugyanis zavaró külső hatások. A szűk család, azaz az édesanya, az újszülött kisbaba, az apa és a nagyobb gyermekek (ha vannak), zavartalanul tudnak egymással foglalkozni, egymásra tudnak hangolódni.

karantenbabak2

Anna barátnőm most szült három hete. „Nagyon nehezen éltem meg a kórházi időszakot. Mivel egy hónappal a szülés előtt pozitív lett a koronavírus-tesztem, folyton csak aggódtam, hogy mi lesz a kisbabámmal” - meséli. „Megnyugtattak, hogy a babára nincs negatív hatással az anya betegsége, így ez egy kis könnyebbség volt a szülés előtt. A karanténom lejárta után negatív lett a tesztem, és Lili már úgy született, hogy nem voltam víruspozitív. Rengeteget gondolkodtam azon, hogy mi lesz velem anyukám nélkül otthon az első időszakban. Mondanom sem kell, hogy rengeteget stresszeltem ezen. El sem tudtam képzelni, hogy fogok boldogulni, és vajon elegek leszünk-e a férjemmel. Az első tapasztalataim pozitívak. Lili sokat sír ugyan, de szoptatáskor megnyugszik, és ez nekem is nagyon sok jó pillanatot okoz. Sokat vagyunk együtt hárman, ami még jobban összehozta a családunkat. Persze csetlünk-botlunk, sokat hibázunk, de mégis azt kell mondanom, hogy fantasztikus volt az első három hét.”

Az egész család boldog, ha új élet érkezik. Ezzel számukra is új fejezet nyílik. Éppen ezért jó, ha a család minden tagja egyfajta védelemként, a család összecsiszolódásának időszakaként éli meg a jelenlegi helyzetet. A gyors informatikai fejlődésnek köszönhetően pedig már nem egy program és alkalmazás létezik, amivel folyamatos kapcsolatot lehet tartani a nagyszülőkkel és a tágabb családdal.

Egyszer pedig minden rossznak vége szakad, hogy átvehesse a helyét a felhőtlen öröm, a sok-sok ölelés, a nevetés és a családi ünneplés…

 

Komáromi Csenge


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!