Babavárás, gyermeknevelés egyedülálló anyaként

Babavárás, gyermeknevelés egyedülálló anyaként

Babavárás, gyermeknevelés egyedülálló anyakéntSajnos egyre több elkeseredett olvasói levelet kapunk, egyre több olyan esetről hallunk a környezetünkben, hogy a várandós kismama valamilyen okból egyedül maradt életének ebben az érzékeny, sérülékeny szakaszában. Természetes, hogy ilyen helyzetben a leendő édesanya megijed, hirtelen azt sem tudja, merre induljon, hogyan tovább. Dr. Hevesi Krisztina egészségfejlesztő szakpszichológussal beszélgettünk arról, hogy mire kell feltétlenül figyelnie egy egyedülálló édesanyának a babaváráskor, és a gyermeknevelés kezdeti időszakában.

Amiről nem szabad elfelejtkeznünk, hogy ilyenkor az anyának speciális az apához fűződő érzelmi viszonya – mondta a szakpszichológus. – Egyedül maradhatott az anya több ok miatt is. Lehet, hogy ő választotta ezt az utat, tehát spermabank segítségével lett állapotos. De az is elképzelhető, hogy a testi kapcsolatot követően véletlenül maradt várandós – akár az apa tudta nélkül, illetve nem közös döntés a kihordás. Nem ritka azonban sajnos az sem, hogy épp a baba érkezése miatt hagyta ott a férfi, nem vállalva az elköteleződést és a felelősséget. Ilyenkor a harminc év feletti nők a legtöbbször abbéli félelmükben, hogy később esetleg nem jön már össze a baba, megtartják a magzatot. Ez utóbbi a legnehezebb eset.

Miért ez a legnehezebb eset?

Ilyenkor nagyon nehéz nem haragudni az apára, s ezt nem kivetíteni esetleg a gyerekre is, vagy legalább nem kifejezni felé. Ha az anya huzamosabb ideig egyedül marad, egyre jobban haragudhat a férfiakra, s ezt az érzést tolmácsolhatja a gyereknek is – akinek nagyon sokat árt ezzel, mivel az édesanya szava számára az egyetlen hiteles forrás. Tudatosítani kell azt, hogy a baba vállalása saját döntés, nem a gyerek kérte, hogy megszülethessen, tehát a nehézségek idején nem szabad őt okolni a problémákért. Természetes, hogy egy partner támogatása nélkül többszörösen nehéz megélni a várandóságot, s nem csupán az anyagiak miatt jelent sokkal nagyobb terhet, hanem az egyedüllét, az otthoni magány önmagában is komoly kihívást jelent a hétköznapokban.  Az állapotosság ideje pedig valóban nem a legideálisabb időpont az ismerkedésre, az új párkapcsolat kialakítására – de mindezek dacára nyomatékosan kerülni kell azt, hogy a partner hiányát az anya a gyerekre hárítsa: pl. Miattad kellett itthon maradnom!, Miattad nem mehettem és nem mehetek szórakozni sem!

Babavárás, gyermeknevelés egyedülálló anyaként

Milyen problémákhoz vezethet a későbbiekben az, ha a nő kivetíti a férfiak elleni indulatait a gyerekre?

Egy férfigyűlölőnek nevelt kislány, vagy aki egyszerűen csak tart a fériakkal való kapcsolattól a gyermek jövőbeli, felnőttkori boldogtalanságát garantálja. De az a kisfiú is, aki saját neméről folyamatosan csak a rosszat hallja – „a férfiak, akik édesanyját tönkretették” –, képtelen lesz kezdeményezni, gátolt lesz a lányokkal szemben. Nem meri majd a férfi szerepet megélni, mert attól fél, hogy ezzel megbántja az édesanyját, és ő minden esetben neki szeretne megfelelni. Az önmagát folyamatosan mártírszerepbe helyező anyánál – aki „feláldozta” magát és a boldogságát a gyerekéért – nagyobb teher egy gyermek számára nincs. Fontos tehát, hogy a nő az nevelés terheit ne dobja rá a gyerekre, ne nyomorítsa meg, ne kösse gúzsba. Probléma, ha a gyerek azt érzi, hogy ő egy hatalmas teher az anya számára, aki részéről óriási áldozat az ő nevelése, mert folyamatos bűntudat lesz így az osztályrésze.  Továbbá, az sem tanácsos, hogy az anya az apja ellen hangolja a gyereket, hiszen a gyűlöletre nevelés egyik nemnek sem jó.

Mire kell még figyelni egy gyermekét egyedül nevelő anyának?

Gyakran az is előfordul, hogy a gyermek egy kis zsarnokká válik. Épp ezért ha eljön az ideje, ne a gyerek válasszon új apukát. A nőknek ebben az esetben is nyitottnak kell lenniük és keresni annak a lehetőségét, hogy a gyerek családban nőhessen fel. De természetesen ez ne csak a gyermek miatt történjen, hanem a nő miatt is. Fontos a gyerek számára az otthon látott modell, hiszen ezt viszi magával a saját kapcsolataiba. Az érzelmi életét gazdagítja, ha lát otthon ölelést, szeretetkinyilvánítást, intimitást, alkalmazkodást, egymásra való odafigyelést. Ugyanígy a viták rendezésének, a konfliktusok kezelésének módját is legegyszerűbben a családban sajátíthatja el. Ha a nő a szerető férj mellett egy szerető apukát is hoz a családba, az nagyon jót tesz a gyereknek – még akkor is, ha eleinte esetleg egy kicsit tiltakozik, tart a változástól. A hangsúly ilyenkor az érzelmekre, a kapcsolat kialakítására, s nem a vérszerinti rokoni viszonyra helyeződik – ez kiváltképp akkor fontos, ha több gyerek is van az úgynevezett mozaikcsaládban. Azért is praktikus a több felnőtt jelenléte, mert ez nagyrészt megóvja a gyereket attól, hogy az egyedülálló anyuka minden titkát és nehézségét a gyerekével ossza meg, megfeledkezve az ő szellemi és lelki terhelhetőségéről, túl korán felnőttként kezelje – s ezáltal elvegye tőle az úgymond gondtalan, felhőtlen gyerekkor időszakát. Az egyedüllét éveiben is az anyukának legyenek barátnői, barátai, akikkel a problémákat meg tudja beszélni, s ne a gyereket terhelje idejekorán vele – engedje inkább önfeledten játszani!
Dr. Jármi Hilda

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!