Kisbabád a te segítségeddel fejlődik – 5 dolog, amire nagyon figyelj

Kisbabád a te segítségeddel fejlődik – 5 dolog, amire nagyon figyelj

Minden újdonsült édesanya felteszi magának a kérdést: Vajon jó irányba halad a kisbabám fejlődése? Ez nem tudatos dolog, hanem zsigeri aggódás. Akaratodon kívül figyelsz más kisbabákat, nézed, hogy ők hol tartanak a fejlődésben a te picidhez képest. Ha pedig úgy látod, a babád nem olyan ütemben halad, ahogy azt te gondolod, akkor mérhetetlen szomorúság lesz úrrá rajtad. Jó hír, hogy ez a tudat alatti aggódás nem határozza meg a babád valódi fejlődését, viszont te magad nagyon sokat tehetsz érte. Lássuk, mi az az 5 dolog, amivel segítheted őt.

1. Mutasd ki a szereteted

A gyermekeknek szükségük van a szeretetre, az érzelmi gondoskodásra és támogatásra, hogy biztonságban érezze magát. Tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a szeretet, a figyelem az élet első éveiben közvetlen és mérhető hatással van a gyermek testi, értelmi, érzelmi fejlődésére és a növekedésére is.

Hogyan csináld? Nagyon egyszerű. Ölelés, érintés, mosoly, kedves ösztönzés. Figyelj, és játssz a gyermekeddel, amikor csak lehet. Az is fontos, hogy azonnal reagálj, válaszolj az ő akcióira és reakcióira. Ő is így tesz, hiszen minden ingert lereagál. Ha így teszel, az érzelmi kötelék, amely anya és gyermeke között fennáll, még sokkal erősebb lesz köztetek

2. Gondoskodj gyermeked alapvető szükségleteiről

Nagyon fontos, hogy légy naprakész mindennel, ami a babáddal kapcsolatos. Oltások, étkezés, egészségügyi problémák, különböző szükségletek, amelyek számára elengedhetetlenek. A gyermekorvosi vizsgálat alapvető fontosságú, vidd el mindig, amikor az életkora igényli, de akkor is konzultálj az orvossal, ha „csak” megfázott. Persze, nem kell minden alkalommal a beteg gyerekekkel teli rendelőbe cipelni a csecsemőt, de egy telefont azért mindenképp megér, hogy egyeztess az orvossal, mire lehet szükség. Ha fontosnak látja, úgyis megkér, hogy a babát vidd be a rendelőbe, vagy ő jön házhoz.

Az alvás minden, csak nem elvesztegetett idő. Az elegendő, minőségi szundi fejleszti a baba agyát, lehetővé teszi a folyamatos gondolkodást, tanulást és mozgást. Ez a kulcs a baba számára a megértéshez, a látáshoz, a halláshoz, az ízleléshez az érintéshez és a szagláshoz. Egyáltalán a világ felfedezéséhez. 

Az első hat hónapban az anyatej (vagy tápszer) biztosítja az összes tápanyagot a baba szükségleteinekmegfelelően. Az első szülinapjáig nagyon fontos része marad a táplálkozásának. A szoptatás a legjobb a babának - a tanulmányok azt mutatják, hogy a szoptatott babák körében kisebb számban fordul elő allergia, hasmenés, légzési problémák, és fülgyulladás. Sok oka lehet, ha nem tudsz szoptatni. A tápszerrel táplált babák is megkapják azokat a létfontosságú tápanyagokat, amire a fejlődéshez szükség van, de ennek ellenére ne add fel, konzultálj szoptatási tanácsadóval.

3. Beszélj a gyermekedhez

A kutatások azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akikhez sokat beszélnek a szülei, fejlettebb nyelvi készségekkel rendelkeznek majd, mint azok a gyermekek, akik nem kapnak annyi verbális stimulációt. Akár már a babavárás alatt elkezdheted gyakorolni ezt a bensőséges kapcsolatteremtési módot. Miután a gyermek megszületett, beszélj hozzá nagyon sokat – amikor csak lehet: pelenkázáskor, etetéskor, fürdetésnél. Mivel a szavakat még nem érti, onnan fogja tudni, hogy neki szólnak a szavaid, ha végig ránézel. 

Próbáld kerülni az állandó gőgicsélést. A szülőknek valahogy az a természetes, hogy egyszerűsített mondatokban, magas hangon, gőgicsélve beszélnek a babához. Ez valóban segít az újszülött és a fiatal csecsemők esetében a nyelvi képességek kialakulásában, ám az idősebb babáknál már az ellenkező hatást válthatod ki ezzel. 

4. Olvass, mesélj neki

A hangos olvasás, mesélés a legjobb, amivel hozzájárulhatsz gyermeked szókincsének fejlődéséhez, képzeletének serkentéséhez. Lehetőséget ad egy kis összebújásra és ölelésre is. 

5. Serkentsd, stimuláld minden érzékszervét

Ahhoz, hogy a gyermeked felfedezhesse, megismerhesse a körülötte lévő világot, szabadabbra kell engedned egy kicsit. Minden új interakció új információkat ad neki a világról és az abban elfoglalt helyéről. Tanulmányok azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akik ingergazdag környezetben nőnek fel – ahol új tapasztalatokat szerezhetnek –, aktívabb az agyuk, mint azoknak a kicsiknek, akik megfelelő szenzoros stimuláció nélkül nőnek fel. 

Persze, nem kell túlzásokba esni, nem kell bombáznod őt mindenfélével a nap 24 órájában. Ismerd fel időben, ha elfáradt, vagy már nem érdeklődik. (Erről itt írtunk korábban: Vigyázz, a stimulációt nem a televízió jelenti! 

Amikor a gyermeked már érdeklődik a különböző tárgyak iránt, játsszatok különböző súlyú, formájú, textúrájú, eltérő színű tárgyakkal. Az is nagyon pozitív, ha egy játék, egy tárgy esetleg hangot ad, netán zenél. Egész kicsi kortól kezdve nagyon jót tesz a babádnak, ha énekelsz, mondókázol neki és altatót énekelsz lefekvéskor. Ezek az egyszerű napi tevékenységek ösztönzik a babád agyát a folyamatos fejlődésre.

Nagyon fontos ugyanakkor az is, hogy a kicsi eleget mozogjon. Barangolja be a gyerekszobát, a nappalit. Az erős izmok segítik a helyes egyensúly és a megfelelő koordináció kialakulását.

+1. Vigyázz magadra

Boldog szülő, boldog baba, igaz? Vigyázz magadra, hogy ez a mondás igaz is maradjon. Egy kis testmozgás sosem árt, legyen ez séta a babáddal vagy valami más, mindegy, csak mozogj valamit. Fogyassz minél egészségesebb élelmiszereket, és aludd ki magad, ha teheted, hiszen neked is – ahogy a kisbabádnak – nagy szükséged van a pihenésre. 

Ha úgy érzed, nincs elég erőd, oszd meg a teendőket a partnereddel, vagy kérj segítséget mástól. És ne felejtsd el, hogy kényeztesd magad egy kicsit, hiszen néha szükséges egy kis újjászületés. Menj el kozmetikushoz, fodrászhoz vagy masszázsra, jógára; amihez csak kedved van.

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 

 


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből.



 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!