Az oxitocin 3 fontos szerepe

Az oxitocin 3 fontos szerepe

Az oxitocinról nagyon sokat hallunk. Anyukák egymás közti beszélgetésében rengetegszer felmerül, ám mégis kevés helyes információnk van róla. Legtöbbször nőgyógyászati-szülészeti kontextusban szerepel, hiszen a fájások megindítására használják szüléskor. Ezen kívül azonban még sok mindenben van szerepe. Lássuk.

Az oxitocin egy hormon, amely az agyalapi mirigyben raktározódik. Ha inger ér, innen felszabadulva találja meg azokat a szerveket a testedben, amelyek működésére hat.

Boldogsághormonként beszélnek róla. Hogy miért? Szerepet játszik a párválasztásban, abban, hogy kialakuljanak az anyai érzések. Segít a stressz csökkentésében.

1. Szerepe a várandósság és a szülés során

Az oxitocin nagyon jelentős szerepet tölt be a babavárás ideje alatt. Hat ugyanis a méh simaizmaira, összehúzza azokat. Segít a szervezetnek felkészülni a szülésre. Vajúdás alatt fokozódik a termelődése, és amikor elérkezik a kismama a kitolási szakaszba, akkor tetőzik a mennyisége. A méh izmainak összehúzódásáért a szülés végéig felel.

Az oxitocin 3 fontos szerepe

Ám nemcsak a méhizmok összehúzása, hanem a szülés utáni vérzés csillapítása is a feladata. Segíti az anyatej beindulását, a szoptatás sikerességét, mivel a női mellben található csatornákban is van simaizom, ezeket befolyásolja. Azért a hiányérzetért is az oxitocin a felelős, amit az anya akkor érez, ha nincs vele a baba.

2. Szerepe az anyai érzések alakulásában

Anya és gyermeke közti kapcsolatnak nagyon nagy a jelentősége már újszülött kortól kezdve. Kutatások kimutatták, hogy az oxitocinnak kiemelkedő a szerepe e kapcsolat megszületésében és fennmaradásában. Minél magasabb az oxitocin szintje az anya szervezetében, annál nagyobb a kötődés anya és gyermeke közt.

3. Szerepe az emberi kapcsolataidban és a szexuális életedben

Nemcsak a várandósság, a szülés és az anyaság területein van feladata az oxitocinnak. A társas kapcsolataid kialakulását is befolyásolja. Ez a hormon okozza a "rózsaszín ködöt", ami miatt a szerelmedet tökéletesnek látod, és nincsenek benned negatív érzések vele szemben. Az objektivitásod és a józan eszed veszélybe kerül a hatására. Ha szerelmes vagy, bizonyára magas az oxitocin szinted az agyad elülső lebenyében. Ez az agyi terület felel a legszebb érzésért.

Érdekes tény, hogy amikor csókolózol vagy orgazmust élsz át, emelkedik az oxitocin szintje. Ennek hatására a simaizom-összehúzódás is gyakoribb, ami segíti a spermiumok mozgását. Közvetetten tehát az oxitocin a sikeres gyermekáldáshoz is hozzájárulhat. Mivel a kötődésért felelős hormon, így a szexuális együttlét után erősíti a "bújós" érzéseidet.

Láthatod, hogy a kevéssé ismert oxitocin nemcsak a szülés során játszik kulcsszerepet, hanem sok-sok más dolgot is befolyásol a szervezetedben.


Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!