Az omega-3 zsírsavak és a várandósság

Az omega-3 zsírsavak és a várandósság

Ha babát tervezel, bizonyára számodra sem mindegy, hogy milyen egészségi állapotban vágsz neki ennek a nagy utazásnak. A tudományos kutatások révén, szerencsére folyamatosan bővítheted tudásod a várandósság előtti, alatti és utáni tápanyagigényről, arról, hogy mit, mikor és milyen formában érdemes fogyasztanod ahhoz, hogy a babád és te is a lehető legegészségesebbek maradhassatok. Ebben a cikkben az utóbbi 20 év egyik legtöbbet hallott tápanyag-csoportjáról, az omega-3 zsírsavakról lesz szó.

Valóban rengeteget hallani arról, hogy az omega-3 zsírsavaknak milyen nagy jelentősége van a gyermekek egészséges fejlődésében, illetve az édesanya egészségének megőrzésében. De mik is ezek a zsírsavak, hogy "működnek", és mennyi kell belőlük a szervezetünknek?

Az omega-3 zsírsavak

Ezek a szervezeted számára nélkülözhetetlen, esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak. Ez eddig nagyon jól hangzik, a rossz hír azonban az, hogy a szervezet nem tudja előállítani őket (kevés kivételtől eltekintve). Többféle omega-3 zsírsav létezik, közülük is kiemelkedik három: az alfal-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Az utóbbi évek kutatási eredményei szerint a DHA az anyatejben is megtalálható, pont emiatt nagyon nagy a jelentősége, de erről majd később. Az emberi szervezetben zajló szintézis, amely ALA-ból EPA-t és DHA-t állít elő, nagyon lassú, a magzati szervezetben és az újszülöttnél is elhanyagolható. Ez pedig azt jelenti, hogy a kisbabád teljes egészében a te omega-3 zsírsav-készletedre van utalva.

Jelentőségük a várandósság alatt

Az omega-3 zsírsavak nagyon fontosak a kisbabád agyfejlődésében. Már magzati korban meghatározó a szerepük, ezért kiemelten oda kell figyelned a helyes bevitelükre. A különböző tápanyagok, amelyeket elfogyasztasz, a méhlepényen keresztül jutnak el a babához.

Miért fontosak…

A babának

·   A szemek és az idegrendszer fejlődésében elengedhetetlenek.

·   A DHA játssza a legfontosabb szerepet az idegi ingerület-átvitelben és az idegsejtek szaporodásában is.

·   DHA nélkül az agy nem működhet és nem is fejlődhet megfelelően.

·   Az omega-3 zsírsavak bevitele a várandósság utolsó hónapjaiban javítja a csecsemő szenzoros, kognitív és motoros fejlődését.

·   A DHA koncentrációja szorosan összefügg a látás élességével.

·   Egy kutatás szerint a magasabb DHA szinttel rendelkező anyák gyermekeinek jobb a koncentrációs készsége.

· Hiánya komoly problémákat okozhat a gyermek életében. Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) és skizofrénia is kialakulhat.

Az anyának

·  Megfigyelték, hogy azoknál a kismamáknál, akik sok halat fogyasztottak a várandósság alatt, kisebb arányban fordult elő a terhességi mérgezés, azaz a preeklampszia.

·   Az omega-3 zsírsavak fogyasztása mérsékelheti a koraszülés kockázatát.

·   Az omega-3-ban bővelkedő halak fogyasztása magasabb születési súlyt eredményezhet.

·   Az omega-3 zsírsavak megelőzhetik a szülés utáni depressziót.

Honnan juthatsz omega-3 zsírsavakhoz?

1.   Helyes táplálkozás

tapanyaf-kisokos2

A legbiztosabb források a tengeri halak (pl. hekk, tőkehal, szardínia, hering, csíkoshasú tonhal, lazac, tilápia), de itthon is találhatsz olyan halat, amelynek magas az omega-3 zsírsavtartalma (pl. busa).

Ha nem szereted a halat, az nem túl jó hír, ugyanis a babád számára fontos DHA-t csak a halak húsa tartalmazza, növényi forrásokból nem pótolhatod. Természetes táplálékforrások még a növényi olajok (olíva-, szója-, lenmag-, kendermag-, repceolaj), de a dióban, mogyoróban, hüvelyesekben is megtalálható. A növényi olajok és az olajos magvak inkább omega-6 és omega-9 zsírsavakban bővelkednek.

Fokozottan figyelj, hogy ne fogyassz csukamájolajat vagy abból előállított halolajat! Omega-3 zsírsavak ugyan találhatók benne, de kismamák számára mégsem javasolt a magas A-vitamin tartalma miatt.

De biztonságos a sok hal várandósság alatt?

Egyre többet hallani a tengeri halak nehézfém-szennyezettségétől. A félelem nem is teljesen alaptalan, ugyanis a halakban felhalmozódott higany a vízben egy, az ember szervezetére veszélyes vegyületté alakul át. A magas higanytartalmú halak túlzott fogyasztása eredményeként, a higany vegyületei a méhlepényen is átjutnak, és komoly problémákat okozhatnak a fejlődő magzat idegrendszerében. Sajnos nemcsak a higany az egyedüli veszély a halfogyasztás kapcsán, hanem pl. a dioxin, és más méreganyagok is.

A nemzetközi ajánlás szerint, várandósság alatt, heti 230-240 g alacsony higanytartalmú hal fogyasztása ajánlott (pl. lazac, tőkehal, harcsa, hering, tilápia, különböző rákok, csíkoshasú tonhal). Szerencsések vagyunk, ugyanis van egy magyar halfajta, a busa, amelynek omega-3 tartalma majdnem olyan magas, mint a tengeri halaké.

2.   Külső segítség – kismamavitamin

Sajnos hazánkban a megfelelő minőségű táplálkozás, a helyes étrend követése még igencsak gyerekcipőben jár. Az ajánlott DHA mennyiségnek csupán kis része jut a szervezetbe, így a fejlődő kisbaba sem kap eleget. Magyarország a világ egyik legkevesebb halat fogyasztó országa.

Ennek fényében szinte kötelező az értékes omega-3 zsírsavak pótlása. A legjobb választás egy olyan komplex multivitamin készítmény, amely megfelelő arányban és kiemelkedő minőségben biztosítja számodra és kisbabádnak is azokat a tápanyagokat – köztük az omega-3 zsírsavakat –, amelyekre feltétlenül szükség van a zavartalan fejlődéshez és az egészség megőrzéséhez.

Kovács-Hain Zsuzsa

 

gravida_optima-bliszter-2Válaszd a Gravida Optimát, amelyet úgy állítottak össze, hogy már a várandósság előtt, a tervezés fázisában is szedheted. Ezzel komoly támogatást tudsz nyújtani a szervezetednek, és jelentős mértékben tudod pótolni az omega-3 zsírsavakat.

A Gravida Optima olyan kismamavitamin, amely a várandósság teljes ideje alatt is megfelelő arányban és kiemelkedő minőségben biztosítja számodra és fejlődő babád számára a vitaminokat, az ásványi anyagokat és a nyomelemeket. A szülés után, a szoptatás végéig alkalmazhatod. Kétféle beviteli formával támogatja a megnövekedett tápanyagigényed – ezzel együtt az omega-3 zsírsavak – pótlását.

itt tudod megvásárolni


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!