Az első trimeszter árnyoldalai 

Az első trimeszter árnyoldalai 

A várandósságot mindenki másképp viseli. Vannak, akik huss, átsuhannak rajta úgy, mint életük legcsodásabb időszakán, másoknak nehézségekkel teli várakozás a kilenc hónap. A legtöbben azért abban egyetértünk, hogy az első három hónap az egészben a legnehezebb. 

A várandósság egészében előfordulhatnak nehézségek, de a tested és a lelked is az első 12 hétben megy át a legnagyobb változáson. Ez persze megterhelő minden szempontból. A két saját várandósságom során az első három hónapban voltam a legingerlékenyebb. Féltem, hogy minden rendben legyen, folyton fáradt voltam, és a reggeli émelygés sem került el az első terhességnél (ezzel a másodiknál nem kellett megküzdenem, akkor folyton éhes voltam). Van néhány dolog a listámon, amiből láthatod, hogy szerintem miért az első trimeszter a legnehezebb a várandósság alatt.

1. Reggeli rosszullétek

Ezek nemcsak reggel, hanem egész nap gondot okozhatnak. Az émelygéstől a komoly hányásos panaszokig minden előfordulhat. Én az első kislányomnál szinte egész nap éreztem egy kis hányingert, sokszor szédültem is. 

Azok a gyógymódok, amelyekről sokat hallhattál, például az akupunktúra, mindenkinél más hatásúak. Ami viszont biztosan segít az émelygésen, az az, hogy két óránként magadhoz veszel valamilyen alacsony szénhidrát-tartalmú élelmiszert, amivel a cukorháztartásodat kordában tartod.

2. Folyamatos izgalom

Mindkét várandósságomnál állandóan izgultam valamiért. Folyton azon gondolkodtam, hogy az aktuális vizsgálatomnak milyen lesz az eredménye, vajon a gyermekem egészséges-e, vajon mindent megteszek-e érte, fiú lesz-e, vagy lány, én milyen anya leszek… stb. Két oldalt is megtölthetnék azzal, miért szorongtam és izgultam állandóan. Rosszul éreztem magam, ha nem tudom a testem minden rezdüléséről, hogy épp mi történik. Természetesen minden infót meg akartam szerezni a várandósságról, a működéséről, és teljesen belelovalltam magam. Persze lehetetlen mindent tudni, ez persze nyomasztóan hatott rám. A védőnőm és az orvosom sokat nyugtatott, hogy amíg nincs élénkvörös vérzés, nincsenek görcseim, addig nem kell félnem. Ettől persze még izgultam.

3. Állandó fáradtság

Folyton aludtam volna. A szemem majd’ leragadt mindig. A vér mennyisége várandósság alatt jócskán megnő, így a szívnek többet kell dolgoznia. Emiatt a kismamák az első trimeszterben legtöbbször már korán elalszanak. Ez jó, mert a szülés után ez már nem így lesz. Jó sokáig.

4. Folytonos éhség és kívánósság

Az uborka, vanília fagyi kombó helyett nekem a csokitorta, eperfagyi variáció kellett. A hangsúly azon van, hogy kellett. Sokszor még éjszaka is óriási, édes, geil csokitortáról álmodtam. Sem a várandósságom előtt, sem azután soha nem kívántam meg ezt az édességet, de az első három hónapban sírtam érte. Az éhség is folyton gyötört, mindegy volt, hogy mit és hányszor ettem. Borzalmas volt, hogy mindig utána kellett néznem, hogy ezt, vagy azt megehetem-e várandósan. Persze, mindig a tiltólistás finomságokat akartam, és nem lehetett. De a kicsikémért mindent!

5. Még a melltartó is fáj

A hormonjaid teljesen megőrülnek a várandósság alatt. A tested arra készül, hogy egyszer csak egy kis embert fogsz táplálni. Ezt a melleiden már az első pár hétben megérzed. Rettentően érzékennyé válnak, nekem még a melltartó is olyan volt, mint valami kínzóeszköz. Nagyon sokféle melltartót próbáltam, és nagyon nehezen találtam meg azt, amelyet el tudtam viselni magamon.

Igaz, hogy most a nehézségekről olvashattál, de a várandósság első trimesztere mégiscsak gyönyörű – minden problémás nap ellenére. Anya leszel, és ennek tudatosítására még ez a három hónap is kevés. 


Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!