Az apa helye a családban – tényleg különleges?

Az apa helye a családban – tényleg különleges?

Az egyik barátnőm apukája még a lánya születése előtt elhagyta a családot. Az édesanyja egyedül nevelte fel őt és a bátyját. A mi családunkban apukám nagyon különleges helyet foglalt el, mindenben kikértük a véleményét, felelősséggel viselte ezt a fontos szerepet.

A barátnőm anyukája mindig sietett, soha nem volt semmi rendben a gyerekek körül, mindig hiányzott valami a suliból. Ám olyan szeretetben éltek, mint kevesen az osztályunkban. Nem volt apukája, mégis valahogy teljes volt a kis családjuk. Egy másik osztálytársam apja a családdal volt ugyan, de semmit nem csinált és nem is akart. Főleg a gyerekek voltak útban neki. Az anyukája ugyanúgy sietett, náluk is folyton volt valami probléma, de az ő esetükben a szeretettel is gond volt. A szülei között mindig érezni lehetett valami feszültséget, amit persze az akkori énünk csak érzékelt, nem tudatosítottuk. Az anyukáját minden kérdésben elnyomta az apa. Nem kérte ki semmihez a véleményét, csak elvárta, hogy kiszolgálja a családot.

Ez két véglet, és azt mutatja, hogy nem feltétlenül az apaszerep a lényeg, hanem az, hogy aki apaként jelen van a családban, az hogyan tud azonosulni az apaszereppel.

Ez a szerep ugyanis egy férfi számára nagyon is különleges, de nem minden férfi alkalmas erre. Egy apának ugyanis nagyon erősnek kell lennie lelkileg. Olyannak, akitől a nő, az anya biztonságot remélhet, és kap is.

Ahol nincs apa, valami mégis sérül. Az a barátnőm, akinek az apukája elment, mindig nagyon szeretett nálunk lenni. Számára a mi családunk volt az igazi. Sokszor mondta nekem, hogy szeretne az én tesóm lenni. A szüleim nagyon sajnálták őt, mindig megengedték, hogy eljöjjön velünk kirándulni, vagy állatkertbe. Az anyukája nagyon hálás volt ezért a szüleimnek. Azt mondta, hogy a kislánya mindig nyugodt, amikor hazamegy tőlünk. Tényleg jó érzés volt a mi családunkban lenni. Nagyon sokat nevettünk, apa humora rendkívüli volt. Ugyanakkor mindig tudta, mit kell tenni, mire mi a megoldás. Ez pedig anyának nagyon nagy biztonságot adott. Apa mindig a stabilitást jelentette, a biztos fogódzót. Számunkra is egyértelmű volt a nővéremmel, hogy mik a szabályok otthon. Ezektől nem tértünk el. Tudtuk, mik a határok, amelyeket nem léphetünk át, a határokon belül azonban kedvünkre mozoghattunk, ami hatalmas szabadságot jelentett.

Apa nem viselkedett velünk soha következetlenül. Ha egyszer volt egy szabály, akkor az volt, és kész. Ma már talán ez egy kicsit furcsán hangzik, de mi ettől éreztük úgy, hogy otthon minden rendben van. Enélkül valahogy minden szétesett volna. Az apa feladata néha eléggé nehéz, hiszen neki kell betartatnia ezeket a szabályokat. Neki kell lennie az állandóságnak, miközben minden változik. Ez igazán férfias dolog. Az apa az anya kedvéért vállalja ezt. Azért, hogy az anya koncentrálhasson az otthon melegére. Az anya alakítja a család életét, miközben az apa hátának támaszkodva mindig biztonságban érzi magát. Ha nincs apa a családban, az anya számára szinte lehetetlen vállalkozás mindenre figyelni. Így volt ezzel a barátnőm anyukája is, aki igyekezett derekasan helyt állni, de mégsem sikerült mindent úgy megoldania, hogy ő mint nő és anya önmagára is tudjon időt fordítani. Ez nagy gond az egyedülálló anyáknál. Mindent megtesznek a gyermekeikért, a családért, de apa nélkül ők maguk nem érezhetik igazán biztonságban magukat. Egyszerre kell apának és anyának lenniük, ami lehetetlen vállalkozás.

Egy olyan családban, ahol anya és apa együtt vezérlik a család életét, mindkettejüknek szülőként és magánemberként is megvan a feladata és az értéke. Ezeket az értékeket pedig egymásban tudják erősíteni, nincsenek egyedül. Csak úgy tud mindenki létrehozni valamit és csak így tudnak együtt létezni. Így tudják egymás önbecsülését megsokszorozni.

A szerelem ugyanis egy idő múlva szelídül, a vágy is talán alábbhagy kissé. De ha visszanézünk anyaként és apaként, elégedettséget érzünk, hogy az eddig együtt töltött évek értékesek voltak, és még milyen sok áll előttünk. Ez az igazi boldogság. Szóval a válasz a címben feltett kérdésre egyértelműen igen! Az apa helye különleges a családban, ahogy az anyáé is az. Szülőnek lenni felelősség. Szépséges felelősség.

 

Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!