Apává válni nem egyszerű

Apává válni nem egyszerű

Vannak olyan férfiak, akik valahogy a zsigereikben „érzik” az apaság lényegét. Ám annak ellenére, hogy minden idegszálukkal a babára, gyermekre koncentrálnak, át kell menniük az apává válás folyamatán, ami nem is olyan egyszerű. Ma már az apák felé igen nagy elvárásokat támaszt a társadalom, s ezeknek igen nehéz megfelelni.

Az első számú elvárás, légy jelen a szülésnél

„Ugye nálad is bent volt a férjed a szülésnél?” – kérdezi egyik anyuka a másiktól a játszótéren. – „Nem.” – hangzik a válasz. A másik oldalon döbbenet jelei mutatkoznak. Az apás szülés ugyanis manapság az első számú elvárás, amelynek meg kell felelni. Az számít igazi apának, aki jelen volt gyermeke születése pillanatában (és persze nem kellett felmosni a padlóról). Ennek ellenére a  szakma egyes képviselői vitatják az apás szülés szükségességét. Bizonyos vélemények szerint a szülőszobán az apa akaratlan izgalma, aggódása akár meg is akaszthatja a szülés természetes menetét. Michel Odent- az ernatív módszereket egyébként propagáló – francia szülészorvos úgy vélekedik, hogy az apa jelenléte csökkentheti az oxitocin termelődését, ezzel megzavarhatja a szülés természetes folyamatát. Szerinte az apa feszültsége, izgatott állapota nagy kockázatot jelent az anyára nézve, ugyanis a szülő nő tudat alatt érzékeli partnere megnövekedett adrenalinszintjét, amely erős stresszt vált ki nála, következésképp szervezete kevesebb oxitocint termel, ami a méhösszehúzódások gyengüléséhez, leállásához vezet. A neves orvos a császármetszések túlzott elszaporodását is az apás szülés erőszakos propagálásának számlájára írja. A kérdést persze még kutatják, nincs elegendő bizonyíték a kétkedők kezében sem, annyi azonban bizonyos, pusztán attól nem válik valaki jó apává, hogy jelen volt gyermeke születésének pillanatában. Ezt a döntést minden párnak magának, egyéni szempontjaik figyelembevételével kell meghoznia. Bárhogy is határozzanak, az lesz a jó döntés.

Az anya szerepe az apa-gyermek kapcsolatban

Az édesanya a gyermek számára az első és legfontosabb személy, hiszen ő az, aki a nap nagy részét a babával tölti, ő a referenciaszemély a pici életében. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a kicsi az anyján keresztül érzékeli édesapját, vagyis, ha az anyának fontos az apa szava, tiszteli a párját, az apai tekintély kialakulása is várhatóan zökkenőmentes lesz, még akkor is, ha az apa érthető okokból kevesebbet van otthon.

Fontos, hogy az apa – annak ellenére, hogy a nap nagy részében fizikailag nincs jelen – mégiscsak ott legyen a kicsi tudatában. Az olyan mondatoknak, mint például a "Hogy fog ennek apa örülni!" vagy "Mit fog szólni ehhez a papa?" felbecsülhetetlen a jelentőségük, ugyanis ezekkel a megnyilvánulásokkal az anya folyamatosan azt közvetíti, hogy fontos az apa véleménye, ezért a picinek is az lesz a későbbiekben.

Szerencsés, ha az anya nem bírálja az apa kicsit másmilyen, esetleg kissé férfiasabb nevelési stílusát. Ellenkező esetben a férfiban nem alakulhat ki az apai szerep egyedülállóságának érzete. Megjegyzendő, hogy mindez fordítva is igaz. Gyakori, hogy a másfél-kétéves korú gyermekek egyszer csak jobban hallgatnak édesapjukra, ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy az apa nevelési elvei jobban beváltak volna, az anya pedig elrontott volna valamit ezen a téren. Sok pár életében okoz feszültségeket ez az időszak, de a kézenfekvő feltételezés, miszerint az anya elkényeztette a gyereket, azért nem akar neki szót fogadni, bizony nem állja meg a helyét. Az igazság az, hogy ebben az életkorban az anya retorzióit nehezebb elfogadnia egy gyermeknek, akivel addig szoros közelségben élt. Ezzel - a fölösleges feszültség elkerülése érdekében -minden férfinak tisztában kellene lennie.

Apává válni egyáltalán nem egyszerű

Tény, hogy az ifjú apáknak általában kevesebb figyelmet szentel környezete, a szakemberek, a család vagy a barátok egyaránt kevesebbet törődnek a kispapa "szükségleteivel", pedig több kutatási eredmény is igazolja, hogy a férfiaknak több támogatásra lenne szükségük, különösen az első gyermekük születése körüli időszakban. Sokan közülük arra panaszkodnak, hogy - bár szívesen részt vesznek mindenfajta felkészítő tanfolyamon, elkísérik párjukat az esedékes vizsgálatokra, stb. - az ő kérdéseiket, aggodalmaikat kevésbé veszik figyelembe az ilyen alkalmak során.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!