Apák és lányaik – Jó kapcsolat egészséges önbecsülés

Apák és lányaik – Jó kapcsolat egészséges önbecsülés

Gondoltad volna, hogy az apa-lánya kapcsolat jelentősen befolyásolja a lányok életét? Az apa az a személy, aki biztosítja lánya számára, hogy valódi férfimintát lásson. Az apa jelenléte segíti a lánygyermeket abban, hogy érzelmileg fejlődni tudjon.

Az apák sokszor nem is sejtik, milyen fontos szerepe van a lányukkal való kapcsolatuknak. Sokan félnek az érzelmeiktől, kimutatni azokat pedig egyenesen nőiesnek tartják. Emiatt nehezen alakítanak ki a gyermekeikkel olyan kapcsolatot, amely túlmutat a kötelező családi körökön.

Az én apukám is nagyon nehezen tudta kimutatni az érzéseit, mégis olyan mérhetetlen szeretet volt köztünk, amit nem nagyon lehet szavakkal megfogalmazni. Meghatározta az egész gyermekkoromat. Neki akartam megfelelni, ha dolgozatot írtam, az ő arca volt előttem, ha valami olyat tettem, amiről tudtam, nem örülne neki. Az ő értékrendje és elvei szerint nevelem a gyermekeimet, és neki köszönhetem azt, ami és aki lett belőlem. Ő talán nem is tudatosította magában, hogy ilyen kiemelt szerepet tölt be az én életemben, mégis valahogy tudta…

Érdekes dolog látni, ahogy a lányaim ugyanígy éreznek az édesapjuk iránt. Szeretnék, ha apa büszke lenne, ha apa még egyszer megölelné őket, ha apa olvasna esti mesét, ő vinné el őket korizni. A szemem előtt zajlik le ugyanaz, ami a gyermekkoromban velem és az édesapámmal történt. A férjem terelgeti őket, miközben a lányok barátként, szövetségesként tekintenek rá. Eközben megtanulják, hogy hogyan viselkedik egy férfi a nőkkel: anyával, velük, a lányaival, más nőkkel. Ez példa számukra.

Talán ezért akarnak a kislányok olyan férjet az oviban, mint a saját apukájuk. Szerintem ez minden kislánynál így van, aki olyan szerencsés, hogy mellette van az édesapja.

Nehéz ez, mert a férfiak számára ez óriási felelősség, hiszen viselkedésük, hozzáállásuk meghatározza a kislányuk vélekedését, gondolkodásmódját a férfiakról. Furcsa érzés látni, ahogy a férjem néha – az én szemszögemből – kissé kemény a lányainkkal. Ennek ellenére minden pillanatban biztosítja őket a szeretetéről, és arról, hogy mindig számíthatnak rá. Ez olyan biztonságérzetet ad a lányoknak, amit nem éreznek mással kapcsolatban. Hogy hogyan csinálja? Sokat beszélgetnek, minden érdekli, ami a lányokkal történik. Még akkor is, ha ez csak valami csekélység (sosem tudhatod, hogy egy gyermek számára mi jelent óriási dolgot). Minden nap elmondja nekik, hogy azért várja el, amit elvár (mondjuk a tanulásban), mert tudja, hogy képesek rá, okosak, tehetségesek. A lányok egyre magabiztosabbak, egyre inkább tisztában vannak a saját értékeikkel, ugyanakkor fel tudják ismerni a gyengeségeiket is, amelyek ellen sikeresen tudják felvenni a harcot. A férjem nagyon jelentős szerepet játszik a lányok önbecsülésének alakulásában. Kétségtelen, hogy nincs könnyű dolga, mégis imádja ezt a szerepet, imád apa lenni, imád lányos apa lenni.

Az egyik lányunk már tinédzser, ami sokszor nagyon érdekes kihívások elé állít minket. Mégis az apához való kötődés megmaradt, kissé átalakult, de fennmaradt. A nagylány már észrevehetően magabiztosabban áll a problémákhoz, ki mer állni magáért, érzelmileg is kezd önállósodni.

Az apák szeretete sikeres lányt nevel

Nem egy kutatás készült már a témában, amelyek egyértelműen kimutatták, hogy a kiegyensúlyozott apa jelenléte, az apai szeretet sikeres, az életben könnyebben boldoguló lánygyermeket nevel. Azok a lányok, akiknek jó, bizalmas kapcsolatuk van az apukájukkal, sokkal sikeresebbek a párválasztás során, hosszabb kapcsolatokat élnek meg, könnyebben állnak ki magukért az élet bármely területén. Azáltal, hogy ezek a lányok tisztában vannak saját értékeikkel, jobban boldogulnak a vezető beosztásban lévő férfiak kezelésével, nagyobb az önbizalmuk, helyén van a lelki egészségük. Nyitottabbak, elfogadóbbak, ugyanakkor ragaszkodnak az elveikhez, értékrendjükhöz. Kevésbé szoronganak, kisebb eséllyel esnek depresszióba, jobban kezelik a dühöt és a negatív érzelmeket.

Az apa nem mellékszereplő egy lány életében, hanem főszereplő, így is kell viselkednie. A férjem szerint „Lányos apának lenni a legjobb dolog a világon, csak fel kell nőni a feladathoz, mert a kis hercegnőkből királynőket kell nevelni. Méghozzá olyanokat, akikről más férfiak is tudják, hogy ők királynők.”


Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!