Apa szeretnél lenni? Figyelj mit teszel!

Apa szeretnél lenni? Figyelj mit teszel!

Igaz, hogy a babavárás időszakában leginkább a leendő édesanyára koncentrálódik a figyelem, az apa szerepe is rendkívül fontos. Nem beszélve a felelősségről, amely mindenképp megosztott.

De mit tehetsz, hogy mielőbb apa lehess?

1. Menj orvoshoz

Gyermekvállalás előtt nemcsak a leendő anyukának érdemes felkeresni az orvost, hanem a leendő apukának is. A tervezett megtermékenyítés előtt legalább 3 hónappal érdemes konzultálni néhány szakemberrel (táplálkozástudományi szakértő, háziorvos, stb.), hogy amennyiben csökkent nemzőképesség állna fenn, minél hamarabb orvosolni tudják azt.

Amennyiben kiderül, hogy valamilyen oknál fogva nemzőképtelen a férfi, leggyakrabban andrológushoz irányítják és különböző vizsgálatokat végeznek a nemzőképesség növelése érdekében.

2. Tisztázni kell a családod kórtörténetét

Amennyiben a családban előfordult nemzőképtelen férfi, akkor előfordulhat, hogy hasonló nehézségekkel kell szembenéznie az apajelöltnek is. Mindenképpen érdemes tisztában lenni azzal, hogy van-e vagy volt-e a családban valamilyen genetikai vagy kromoszóma-rendellenesség mint a Down-szindróma, cisztás fibrózis, sarlósejtes vérszegénység.

Ha már érkezett értelmi fogyatékos vagy fejlődési rendellenességgel született baba a családba vagy a rokonságba, akkor azt is szükséges az orvos tudomására hozni. Ezek az információk azért fontosak, mert így olyan teszteket készíthetnek a gyermekvállalás előtt vagy a terhesség kezdeti időszakaiban, amelyekkel esetleges gyógyíthatatlan rendellenességeket még idejében ki tudnak szűrni.

3. Táplálkozz egészségesen

A spermiumok számát bizonyos ételek csökkenthetik, míg mások igencsak jó hatással vannak rájuk. Ha elegendő mennyiségű folsavat viszel be a szervezetedbe, az jótékony hatással bír a nemzőképességére.

Minden olyan fiziológiai működésnél, melyben sejtosztódás történik, a folsav elengedhetetlenül szükséges. A fogamzás és a terhesség mindenképpen ilyen, a megfelelő mennyiségű folsav sikerrel megelőzi a legtöbb súlyos magzati fejlődési rendellenességet. Nem véletlen tehát, hogy a várandós, illetve a várandósság előtt álló kismamáknak is mindig folsavat kell szedniük.

Apa szeretnél lenni? Figyelj mit teszel!

Nagy mennyiségű folsav található a sötétzöld zöldségekben vagy a citrusfélékben. Az antioxidánsokat vagy aminosavakat (pl.: L-arginin) tartalmazó vitaminkészítmények növelhetik a spermiumok számát. A cinket és a C-vitamint tartalmazó ételek is támogatják a nemzőképességet: az előbbit tengeri halakból, tojásból és húsokból, még az utóbbit citrusfélékből, brokkoliból, spárgából és paprikából merítheti a szervezet.

4. Lassabban a bulikkal!

A késő esti partizások és éjszakázások a spermiumok ellenségei. Az éjjeli kimaradások szinte elengedhetetlen legális kellékei a cigaretta és az alkohol. Nemcsak a dohányzás, de a dohányfüstös környezet is eredményezhet csökkent nemzőképességet (!).

Több kutatás is bizonyítja, hogy azoknak az apáknak, akik napi két pohár alkoholos it fogyasztottak a kisbabájuk rendszerint alacsony súllyal született. A születéskori súly a gyermek későbbi fejlődésére is hatással lehet, a vizsgálatok szerint az átlagosnál alacsonyabb súllyal született babáknak egészségügyi és mentális problémáik is lehetnek.

5. Óvatosan a munkahelyen is!

Jó néhány rejtőzködő veszély leselkedhet a munkahelyen is: akik munkájuk során sokszor érintkeznek vegyi anyagokkal, sajnos számolniuk kell azzal a lehetőséggel, hogy kevesebb eséllyel lesznek apák, vagy kevesebb eséllyel születik egészséges gyermekük. Legalább 3 hónappal babatervezés előtt érdemes kerülni a vegyi anyagokkal szennyezett helyeket.

6. Viselj laza alsóneműt!

Egyes tudósok szerint a túl szoros alsónadrág csökkenti a spermiumok számát, míg mások szerint semmilyen tudományos alapja nincs ennek a megállapításnak. Egy biztos, hogy egészségügyileg biztosan nem káros, ha laza boxert viselsz.

7. Kerüld a túl meleg helyeket!

A forró fürdő, a szauna, bár kellemesen ellazít, ám a spermiumoknak egyáltalán nem tesz jót! A legjobb, ha néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletű közegben tartózkodsz, amennyiben meg szeretnéd őrizni nemzőképességed. Itt is érvényes a már említett három hónapos szabály.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!