Apa és gyermek – a minőségi idő
asdf

Apa és gyermek – a minőségi idő

Minden kisgyermek életének első időszakában az édesanya az a személy, akivel a legtöbb időt tölti. Még az édesapát is az anyán keresztül érzékeli a csecsemő. Ennek értelmében tehát nagyon nagy szerepe van az anyának abban, hogy milyen lesz az apa-gyermek kapcsolat. Egy kisgyermek lelki, szellemi fejlődésében általában az anyák szerepét szokták kiemelni, hiszen a kicsi születésétől fogva ők azok, akik nagyon sok időt töltenek a gyermekkel. Azonban egy, az 1950-es években kezdődött kutatás rávilágított arra, hogy az anyák pótolhatatlan szerepe mellett, az édesapák jelenléte olyan erőteljes hatással van a gyermekek fejlődésére, hogy nem is gondolnánk.

Az 1950-es években kezdődött egy kutatás, amelyben arra világítottak rá a kutatók, hogy az apák jelenléte olyan elementáris hatással van a gyermekek fejlődésére és jóllétére, hogy nem is gondolnánk.

A kutatás negyven éven keresztül zajlott. Családokat vizsgáltak, arra próbáltak rávilágítani, hogy milyen hatása van az apa jelenléte a gyermekre. Emellett az apa-gyerek kapcsolatból is sokféle következtetést levontak. Végül kimutatták, hogy azok a kicsik, akiknek folyamatos kapcsolatuk volt a mindig jelen lévő apával, kevésbé voltak félősek, kevesebbet sírtak. A negyven év tapasztalata azt mutatta, hogy ez a pozitív hatás hosszú távú, nemcsak a gyermekkorra, hanem a felnőtté válás időszakára és magára, a felnőttkorra is kiterjedt. Ezek a gyerekek ugyanis szoros baráti kapcsolatokkal rendelkeztek, hosszabb volt a házasságuk, összességében boldogabbak voltak minden társas területen.

Jó apa, rossz apa

A kutatás kapcsán rengeteg kérdés felvetődik. Az egyik legfontosabb az apai jelenlét milyensége. Nem mindegy ugyanis, hogy egy gyermek életében milyen minőségben vesz részt az apa. Vannak ugyanis olyan apák, akik a család részeként élnek ugyan, naponta találkoznak gyermekükkel, mégsem foglalkoznak vele, érzelmileg nem kötődnek hozzá. Sajnos sokszor előfordul az is, hogy az apa bántalmazza a gyermeket, fizikai vagy verbális értelemben. Ezzel óriási károkat okoz, amelyek szintén élethosszig tartanak a gyermekben. A kutatásban részt vevő gyermekek, akiknek apja rideg, érzelemmentes, agresszív vagy bántalmazó volt, sokkal rosszabb eredményekkel csinálták végig az iskolát, és társas kapcsolataik is kudarcba fulladtak.

Az az apa azonban, aki gyermeke mellett áll teljes mellszélességgel, támogatja őt érzelmi értelemben, megerősíti és biztatja, nagyon pozitív hatással van a gyermek fejlődésére.

Apa, a huncut cinkos

Apa és gyermek – a minőségi idő

Ismerős jelenet, amikor egy apuka játszik a gyermekével, bevállalva egy kis izgalmat, egy csipetnyi veszélyt, a gyerek meg csak nevet, nevet, anya pedig aggódik a háttérben. Apa egy igazi jó haver, akivel minden fantasztikus dologban, kalandban részt lehet venni, nincsenek akadályok, hiszen ő minden bajtól megvéd. A közös játék hatalmas erővel hat a gyermek fejlődésére. Az anyák és az apák egészen másképp játszanak a kicsikkel: az apa mindent belead, hogy a gyermek egy kis vidámparkban érezze magát. Gyakran talál ki olyan játékokat, amelyek kalandokkal járnak, szokatlan terepen, szórakoztató módon zajlanak. A gyermek ugyanakkor minden pillanatban érzi, hogy biztonságban van, hiszen csak apával bolondozik. Az apával való játék sok-sok apró jelből áll, amelyet a gyermek megtanul értelmezni, és ennek hasznát veszi akkor is, amikor a kis barátaival játszik az oviban, suliban. Azok az apák, akik pozitívan befolyásolják gyermekük fejlődését, a játék közben folyamatosan bátorítják a kicsit, azaz fejlesztik az önbizalmát, és ezáltal az önbecsülését is.

Az apák szerepe a minőségi időtöltés segítségével ölt testet, hiszen nagyon fontos, hogy minden apa lássa be, mekkora szerepe van gyermekei fejlődésében. Neki kell eldöntenie, hogy valóban részt akar venni a kicsik életében, és hajlandó-e priorizálni az életében lévő feladatokat. Egy apának sok minden nyomja a vállát, de ha ezt megosztja a párjával, akkor mindjárt lesz elegendő idő arra, hogy a gyermekekkel minőségi időt tölthessen el.

Anya bízzon apában!

Anya is csak egy van, de neki is be kell látnia, hogy milyen fontos az apa-gyermek kapcsolat a kicsi fejlődése szempontjából. Ahogy egy nő várandós lesz, belülről érzi a gyermekét. Ezt az apa csak kívülről érezheti, ezért a nőnek minden tőle telhetőt meg kell tennie azért, hogy a magzat-apa viszony már a lehető legkorábban kialakuljon. Hagyja, hogy az apa tevékenyen részt vállaljon a szülés, és később a gyermek ellátása során. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyermeknek az apa is ugyanolyan szülője, mint az anya, ezért senkinek nem szabad kisajátítania a szülői feladatokat.

Az anyának hagynia kell egy kicsit beturbózni a gyereket az apával való közös játékok során. Bíznia kell az apában, hogy minden a legjobb úton halad. Tilos kritizálni és megalázni az apát a gyermek előtt. Ezzel egy anya többet árthat a gyermeke fejlődésének, mint azt gondolná.

„A minőségi idő lényege az együttlét. A fizikai közelség önmagában még nem feltétlenül jelent együttlétet. Ehhez egymásra fordított figyelemre van szükség. Amikor az apa a földön ülve labdát gurít kétéves fiának, miközben csak a gyermekre figyel, mindketten átélhetik az együttlét örömét.”

Gary Chapman

  

Kovács-Hain Zsuzsa
Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!