Anyaság, az élethosszig tartó kapocs

Anyaság, az élethosszig tartó kapocs

Vajon anyává válni egy pillanat műve, vagy fokozatosan, hosszú folyamat eredményeként leszünk azzá? Mikor és főleg hogyan történik meg az, hogy felelősséget érzünk egy másik életért? Talán mindig is bennünk volt ez az ösztön, ez a képesség, tán mindig is személyiségünk része volt. Egy biztos, anyának lenni az egyik legnehezebb, és egyben legmeghatározóbb életfeladatunk, amelyben mind újjászületünk. 

Hogyan is válik anyává az ember? 

Anya lesz, születik, vagy valami mindig is a nőben lévő rejtett világ jön a felszínre a gyermek születésével. Daniel Stern szerint anyává komoly belső munka által válhatunk, és az anyai lelkiség, ahogy ő nevezi, nem a korábban már meglevő lelki működések egyszerű átállítódása, hanem valami teljesen új, ami ugyanakkor természetesen a meglévő „alapanyagokból”, tervekből, vágyakból, tudásból, érzésekből építkezik. Ahogy egy-egy írás születése során, itt is valami új készül, a tervek, érzések, gondolatok, emlékek adottak, ott vannak a nő lelkében, ugyanakkor komoly munkát igényel ezek összedolgozása. A dolog érdekessége az, hogy az anyává válás, bármilyen jelentős és fontos része is egy nő életének, sokszor (sőt, talán azt is mondhatjuk, többnyire) egyáltalán nem tudatosan történik.

Mikor válik anyává egy nő?

Sokféle válasz lehetséges persze az egyéni élményektől függően, ugyanakkor szinte biztos, hogy mindez nem egyetlen kiemelt pillanat műve. Nem a szülés az, ami egy csapásra anyává varázsolja a nőt. Az anyává válás már a várandósság alatt elkezdődik, sőt! Tulajdonképpen onnantól fogva, hogy egy kisgyerek megérti, hogy mi a különbség a fiúk és a lányok között, és azt is megérti, hogy ő az utóbbi csoportba tartozik, megkezdődik ez a folyamat. (Ez pedig nagyon korán van, kb. 2,5 éves kor környékén.) A papás-mamás játékok, a szülőktől tanult minták, a filmek, könyvek anya szereplői, az ismerősök élete, amibe életünk során betekintést nyerhetünk, és persze maga a társadalom, amiben élünk mind formálja azt, hogy milyen anyák szeretnénk lenni, és valamelyest azt is meghatározza, hogy milyen anyák leszünk majd.

Bármilyen korán is kezdődik az anyai identitás formálódása, ezek az apró, észrevétlen lépések a terhesség alatt teljesednek ki igazán. 

És hogy meddig tart az anyaság?

Ameddig az anya élete. A „felnőtt gyermekek” édesanyja persze kisebb intenzitással vesz részt a gyerekei életében, ugyanakkor megmarad az értük való aggódás, az öröm, a reménykedés abban, hogy jól alakul az életük és boldogok lesznek, nem éri őket baleset, nem lesznek betegek, stb.

Az anyaság képének alakulása mellett zajlik egy másik nagyon fontos folyamat is: a baba elképzelt képe is kezd megszületni, és egyre színesedni az anya lelkében. A 12. hét után válik különösen erőssé ez a tendencia, ugyanis kb. ekkorra válik bizonyossá a gyermek léte, ekkortól „mer bátrabban álmodni” a leendő anya. A kismama számtalan tulajdonsággal felruházza a születendő gyermekét, elképzel rengeteg szituációt, helyzetet, jövőbeni eseményt. Elképzeli magát is, mint anyát, a férjét, mint apát.

Ahogy a kicsi megmozdul az anya méhében, és azt már az anya, sőt, akár mások is érzik kezüket a domborodó pocakra téve, ezek az elképzelt tulajdonságok még inkább feltöltődnek tartalommal: „Milyen aktív, igazi örökmozgó. Sportember, olyan, mint az apja.” vagy: „Olyan szelíd, érzem, hogy igazán kedves személyiség lesz.”

Eközben a váradós nő tele van ki nem mondott (vagy épp nagyon is sokszor hangoztatott, ez már csak temperamentum kérdése) félelmekkel, aggodalmakkal. Egy teljesen ismeretlen terep előtt áll, belátható időn belül egy törékeny kis ember élete függ majd teljes egészében tőle. Sokakban, ha nem mindenkiben felmerülhet a kérdés: jó anya leszek-e egyáltalán? Jó, ha van kivel megbeszélni ezeket a kérdéseket. Egy kiadós beszélgetés sok feszültségtől szabadíthatja meg a nőt, aki a lelki változások közben fizikailag is igencsak átalakul (terhes nőket látva mindig elképedek, hogy mennyire rugalmas bír lenni az emberi test!).

Anyaság, az élethosszig tartó kapocs

A várandósság alatt nem csak a jövő elevenedik meg, hanem a múlt is. A formálódó anya szerep sokszor nagy befolyással van a nő saját édesanyjával való kapcsolatára is, hiszen egy közös élménnyel gazdagodtak. A várandós anya sokszor elkezd élénken érdeklődni saját gyermekkora iránt, hogy volt, mint volt akkor ez és ez. Sok kellemes, addig ismeretlen emlék elevenedhet meg ekkor, azok számára azonban, akiknek nem volt felhőtlen a fogantatás körüli, kisgyermekkori időszak, sok fájdalommal is járhat ez a nyitottság.

A szülés Daniel Stern szerint: „...az átmenet ideje, amikor a nő ott lebeg az időben – fáradtan, örömmámorban és megkönnyebbülten.” Szülés után a nők különösen érzékenyek érzelmileg, egy rossz szó is lavinát indíthat el bennük. Azt gondolnánk, a szüléssel végre „be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen”, de ez korántsem így van. A gyermekkel való első találkozás hatalmas jelentőségű, de még nem jelenti a folyamat végét. Az alkotó pihenését pedig végképp nem...

A szerző szerint az anyává válás folyamatában a harmadik (a terhesség és a szülés után) fő lépés a kötelességekkel való szembesülés, a gyermek ellátása során létrejövő tapasztalatok átélése.

„Az újszülöttel való együttélés során az anya állandóan szembesül azzal a tudattal, hogy ez a törékeny lény tőle függ, s azzal a csodával, hogy nem csak életben tudja tartani, hanem még a növekedését is tudja segíteni.” 

Megkezdődik a 0-24 készenlét időszaka, amit valóban szó szerint kell érteni. Éjjel-nappal az anya az elsődleges felelős a gyermeke biztonságáért (ezzel nem szeretnénk az apa szerepét kisebbíteni, egyszerűen most a hangsúly az anyaságon van). Még akkor is szolgálatban van, ha valaki más vigyáz épp a gyerekre, hiszen a gondolatai mindenképpen a gyermek felé kalandoznak, ha nem is minden egyes másodpercben. Újfajta érzékeket fejleszt ki magában, kis antennákat, amikkel mindent érzékel, ami esetleg ártalmas lehet a babának. Az egész világot más szemüvegen keresztül kezdi figyelni; új értelmet nyer a konnektor, az asztal sarka, a nagytestű házőrző, a golyóstoll és a nejlonzacskó.

 
Jantek Gyöngyvér, pszichológus

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!