Amikor előbújnak az első fogacskák

Amikor előbújnak az első fogacskák

Hangos, szinte sikító sírás töri meg a csendet. Te azonnal próbálsz tenni valamit, de minden csak silány próbálkozás. Semmi sem igazán hatásos, és persze mindenki mást mond: „Kenj rá ilyen vagy olyan krémet, adj neki ezt vagy azt…”, de ő csak sír tovább… A fogzás majdnem minden kisbaba életének egyik legrosszabb időszaka, ami sok sírással és kevés alvással jár.

Mikor kezdődik?

A fogcsírák már magzati korban kifejlődnek. Ezek a kezdemények a születés után tovább növekednek, hogy aztán fájdalmak közepette előbújjanak. Persze vannak szerencsések is, akiknél észrevétlenül érkezik meg az első fogacska, de sajnos ők vannak kevesebben.

A babák túlnyomó többségénél a fogzás 4 és 7 hónapos koruk között kezdődik valamikor. Az átlagos a féléves kor. Persze vannak kiugró esetek is, például 3 hónapos korban is kezdődhet, sőt van olyan is (nagyon ritkán), hogy a baba első foga már a születéskor látszik. Az is előfordulhat, hogy a fogacskák várnak akár az első szülinapig is az előbújással.

A fogacskák általában ebben a sorrendben bújnak elő:alsó középső metszőfogak, felső középső metszőfogak, alsó oldalsó metszőfogak, felső oldalsó metszőfogak, első őrlőfogak (először az alsók, majd a felsők), szemfogak (általában a felsők előbb, mint az alsók), második őrlőfogak (nagyjából egy időben).

Rendszerint hároméves korig mind a 20 tejfogacska megérkezik.

Mit kell tenned az első fogacska kibújását követően?

Amikor előbújnak az első fogacskák

Azonnal el kell kezdeni a fogmosást. Természetesen nem elektromos fogkefére kell gondolni, elegendő egy gézdarab is, amit az ujjadra csavarva törlőkendőként használhatsz. Törölgesd le azt az egyetlen kis fogacskát és a babád ínyét is masszírozd át. Ez nagyon fontos, hiszen a helyes szájhigiéné gyermekkorban kell, hogy kialakuljon.

A velejáró tünetek

A szakértők nem mindenben értenek egyet a fogzással kapcsolatosan.  Egyesek szerint a fogzással egy időben jelentkező tünetek, a nyugtalanság, a hasmenés és a láz teljesen függetlenek a fogzástól, és csak a véletlen műve, hogy pont akkor jelentkeznek. Azzal magyarázzák, hogy a baba sok mindent a szájába vesz a fogzáskor, és e miatt sokkal inkább a szervezetébe jutnak a különböző kórokozók, vírusok, baktériumok.

Milyen tüneteket tapasztalhatsz a fogzáskor?

 • Ingerlékenység vagy nyugtalanság,

 • kiütések az arcon

 • ínyduzzanat és –érzékenység,

 • folyamatos rágcsálás,

 • étvágytalanság,

 • alvászavarok.

William Sears, amerikai gyermekorvos, az Éjszakai gondoskodás című babakönyv szerzője úgy véli, hogy a fogzás okozhat hasmenést és enyhe pelenkakiütést, mert a baba túlzott nyálelválasztása miatt sok nyál kerül a gyomorba, ami lazítja a székletet. Azt is állítja, hogy az íny gyulladása okozhat hőemelkedést, tehát a fogzás szülők által tapaszt velejárói Sears doktor szerint valóban a fogzás tünetei.

A magasabb láz, a bágyadtság, a hosszan tartó étvágytalanság vagy hasmenés hátterében valószínűleg nem a fogzás áll, ilyenkor a gyermeked feltétlenül vidd orvoshoz.

Hogyan segíthetsz, hogy a kisbabád jobban érezze magát?

• Mindig legyen valami, amit rágcsálhat, egy rágóka, akár egy hűtőszekrényben kicsit lehűtött textilpelus (ezt persze gyakran cseréld, mert hamar nyálas lesz).  

• Néha óvatosan, de határozott mozdulatokkal masszírozd át az ínyét.

• Ha a baba elég idős, és már szilárd ételt is eszik, enyhítheti a fájdalmat egy kis hűvös almaszósz (persze cukor nélkül) vagy joghurt.

Ha ezek a módszerek nem működnek, kipróbálhatsz valamilyen fájdalomcsillapító kenőcsöt vagy gélt. Mindenképpen kérd ki a gyermekorvos tanácsát, ne az internetről szerezd be az információkat.

A borostyánlánc

Hallani pro és kontra érveket a borostyánkőből készült nyaklánc fogzáskönnyítő hatásáról. Az interneten kutakodva számos forgalmazóra bukkanhatsz, ám olyan perdöntő bizonyítékokról, amelyek a fogzáskönnyítő hatás módját taglalják, nemigen. Persze ettől még lehet hatásos a lánc, de erre nem találtunk bizonyítékot, semmilyen vizsgálatot, amely egyértelműen kimondaná, hogy a borostyánlánc segíti és megkönnyíti a fogzást. Ezzel kapcsolatban dönts józanul. Gondold át, hogy egy nyaklánc viselése milyen kockázatokkal járhat a babára nézve, és vajon megéri-e ezt vállalni azért, hogy egy amúgy is természetes folyamaton esetleg könnyebben átessen. A foga mindenképpen kinő így vagy úgy, ezen nem lehet változtatni.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!