Amikor éjszaka nem alszik a gyermek
ha nem alszik a kisgyermek

Amikor éjszaka nem alszik a gyermek

Szerencsés szülő vagyok. Mindkét gyermekem jó alvó volt, egészen kicsi koruktól átaludták az éjszakát. Az elsőt atni kellett ugyan, de azt inkább szeretetteljes közelségnek éltük meg, nem pedig tehernek. De mi van akkor, ha nem alszik jól a gyermeked?

Nem egy családot ismerek, akiknél egy átaludt éjszaka a bakancslista élén szerepel. Kialvatlanok, hiszen évek óta nem tudták kipihenni magukat, mert a gyermekük, gyermekeik nem alusszák át az éjszakát, esetleg nappal sem alszanak az alvásidőben.

A gyerekek nagyon különbözőek. Akár egy családon belül is lehetnek teljesen mások az alvási szokásaik. Vannak gyerekek, akik egyből átalusszák az éjszakát, mintha mindig is tudták volna, hogy ezt így „kell”. Más csemetéknél pedig hosszú évekig megy a kínlódás az alvás körül, és iskolás korban is gondok adódnak.

Újszülött korban a gyermek még nem tudja, mikor van éjjel, mikor nappal. Akkor alszik, amikor kedve tartja, általában étkezések után már húzza is a lóbőrt. Ám ez nem ilyen egyszerű. Ahogy kezd kialakulni a napirend, neki is kialakul a bioritmusa, amelynek része az alvás is. Az etetések határozzák meg jórészt, hogy mikor alszik a pici, de ezen kívül számtalan külső dolog befolyásolhatja a nyugodt alvást. Vannak gyerekek, akik igen érzékenyen reagálnak az időjárás változásaira, és minden apró frontot, esőt, szelet nem alvással kísérnek. Mások rosszul reagálnak a növekedési változásokra. Egy betegség vagy a fogzás is bezavarhat a megszokott rendbe, s ez a zavar, a probléma elhárulása után is megmaradhat.

Amikor éjszaka nem alszik a gyermek

A környezetemben élő családoknál más-más szokások vannak az éjszakai alvást illetően. Egyesek arra esküsznek, hogy a kicsinek az a jó, ha a szüleivel alszik, hiszen akkor nem riad fel éjjel, apát vagy anyát keresve. Mások szerint ez nem helyes, a gyereknek egy külön kiságyban kell aludnia, hogy megszokja a külön alvást. Vannak, akik külön szobában teszik kiságyba a babát, megint mások különválnak a gyermek kedvéért, és anya a gyerekszobában alszik egy kanapén. Mindenkinek más a meggyőződése ezzel kapcsolatban, és valójában az a jó, ahogy ők annak érzik. Minden gyermek más és más, így az alvási szokásaik is mások. Egy biztos: hiába tervezzük el még a kórházban, hogy így vagy úgy fogjuk atni a kicsit, úgyis ő alakítja majd.

Mit tehetsz te, a szülő?

Ha rossz alvó a gyermeked, nem sokat tehetsz. Hidd el, egyszer elmúlik, hiszen senki sem látott olyan kamaszt, aki ne akart volna délben ébredni. No, ez nem azt jelenti, hogy a gyermeked kamaszkoráig kell várnod, amíg aludhatsz egy jót.

A gyermeked is változik, de semmiképp se hasonlítsd a másik gyermekedhez, önmagadhoz, bárkihez. Neki megvan a saját alvásigénye, ami teljesen más, mint más embereké.

Bizonyára te is mint minden szülő, a legjobbat szeretnéd a gyermekednek, és mindent megtennél azért, hogy ő jól érezze magát.

A jobb alvás érdekében ezekre feltétlenül figyelj:

Mielőbb próbál kialakítani a kisbabádnál egy rendszert. Ehhez alakul, idomul ugyanis az alvása. Minél szorosabban tartod magad te is ehhez a rutinhoz, annál könnyebb lesz neki. Az esti szertartások maradjanak meg nagyobb gyermek esetében is, hiszen ezek segítenek abban, hogy könnyebben elaludjon, pihentető legyen az alvása.

 1. Gondoskodj arról, hogy ne riadjon fel éjszaka. Legyen egy saját ágya, egy jó kis kuckó, amit szeret.

 2. Nagyobb gyermeked ne engedd kütyüzni, tévézni lefekvés előtt. A sok vizuális inger felspannolja, nem tud megnyugodni.

 3. Figyelj arra, hogy ne fázzon, de ne is legyen melege. Én például sosem takargattam éjszaka a gyermekeimet, sokan ezzel szemben óránként felkelnek betakarni a kicsiket, mert félnek, hogy megfáznak. A gyermek is érzi, mikor kell kicsit kitakarózni, és magára is tudja húzni a takarót, ha fázik.

 4. Beszéljétek meg, mi történt vele aznap. Ezzel a módszerrel ki tudod szűrni, ha szorong vagy fél valamitől.

 5. Legyen esti mese. Sokat jelent, ha ő maga is szereplője a mesének, esetleg ő is mondhat mesét.

 6. Sportoljon, mozogjon a gyermeked, hiszen nemcsak az agyat, hanem a testet is le kell fárasztani, hogy az alvásra legyen igénye.

Tudatosítsd magadban és a párodban is, hogy nem te, nem ti vagytok a hibásak azért, mert a gyermek nem alszik jól. Próbáljatok minél többet pihenni, és ne zárkózz el attól, hogy a kicsi néha a nagyszülőknél aludjon. Egy rossz alvó gyermek szülőjének lenni sokkal nehezebb feladat, hiszen te magad is rettentően elfáradsz, rosszabbul teljesítesz a munkahelyen, és akár az egészséged rovására is mehet a sok nem alvás. A kapcsolatotok érdekében az a legjobb, ha a gyermek saját ágyban alszik, hiszen így megmaradhat köztetek az intimitás, pihentetőbb az alvás. Ahhoz, hogy a gyermek elfogadja, hogy nem a szülői ágyban alszik, idő kell, de megoldódik. Minden csak azon múlik, hogy hogyan tálalod neki azt, hogy jobb lenne, ha a saját ágyában aludna. Könnyebb mindez, ha sosem volt opció az egy ágyban alvás.

A régi mondás, hogy az idő mindent megold, itt is igaz. Az azonban, hogy ezt hogyan várod ki, csak rajtad és a párodon múlik. Alakítsátok ti az estéket, a gyermek jól alkalmazkodik majd.

Kovács-Hain Zsuzsa

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!