A várandósság jelei 2. rész

A várandósság jelei 2. rész

Az előző részben végigvettük a várandósság jeleit, most a különböző tünetekről és a babavárást megállapító módszerekről olvashatsz kicsit bővebben.

A vérzés kimaradása

Főleg akkor ad pontos képet, ha a menstruációs ciklus pontosan 28 napos. Semmiképp sem tekinthető biztosnak a várandósság csupán abból a jelből, hogy kimaradt a menzeszed. A menstruáció elmaradása gyakori fiatal korban (18 év alatt), vagy akár akkor is, ha valamilyen betegség van a háttérben. Ha aktív szexuális életet élsz, és kimaradt a menstruációd, érdemes csinálni egy pár perc alatt elvégezhető terhességi tesztet, és orvoshoz fordulni.

Terhességi tesztek

A tesztek többfélék lehetnek, egy dologban azonban ugyanolyanok: mindegyik vizsgálat vizeletből végezhető el. A terhességi tesztek a vizeletben megjelenő kis mennyiségű HCG, terhességi hormon (Human (emberi) Chorion (terhességhez kötött) Gonadotropin (hormonok egy fajtája) kimutatásán alapszik.

A megtermékenyített petesejt szinte az első naptól kezdve termel egy nagyon összetett anyagot. Ez az anyag jellegzetesen emberi és az egyik alkotóeleme a HCG, ami csaknem kizárólag várandósság esetén fordul elő. -  Az érzékenység változó, általában 4-5 nappal a várt menstruáció után már kimutatható, ha babát vársz. Pontosabb lehet a vizsgálat, ha a reggeli első vizeletből történik, ugyanis ebben az időpontban a terhességi hormon nagyobb mennyiségben van jelen a vizeletben.

A ma kapható terhességi tesztek rendkívül pontosak. Negatív eredmény esetében, ha a vérzés továbbra sem jelentkezik, egy hét múlva érdemes megismételni a vizsgálatot.

A terhességi teszttel kb. egy héttel korábban lehet megállapítani a terhességet, mint az ultrahanggal, mert az ultrahangos diagnózis azon alapszik, hogy látható-e a méhben a petezsák. A petezsák azonban a fogamzás után három héttel (az 5. terhességi héten) válik láthatóvá, amikor a terhességi teszt már "régen" jelezte a hormontermelést.

Sajnos az így kimutatott terhességekből nem mindig lesz élő magzat, illetve baba. A hibás, vagy hibásan fejlődő megtermékenyített petesejtek egy hányada (10-20%) nem fejlődik egy pontnál tovább, elhal.  Ez akkor tűnik csak fel, amikor a menstruáció néhány napot késik, majd kissé erősebb és elhúzódóbb, mint máskor. Amennyiben már előtte csináltál tesztet és az pozitív lett (a hormonszint lassú csökkenése miatt), még egy darabig az is marad, ezután válik csak negatívvá. Ezt manapság " kémiai terhesség"-nek hívják, és  ultrahanggal nem is látható.

Mellfeszülés

Ez az egyik olyan tünet, amely leginkább megzavarhat, ugyanis nemcsak akkor feszülhetnek a melleid, ha kisbabát vársz. Ez előfordulhat akkor is, ha a ciklusod épp a premenstruációs szakaszban tart. Ha a mellfeszülés a menstruáció kimaradásával együtt jelentkezik, akkor már lehet picit gyanakodni. Ha a mellfeszülés nem múlik el pár napon belül, akkor egyre biztosabb a dolog, érdemes tesztet csinálni és orvoshoz fordulni. A várandósság alatt előfordulhat, hogy a teljes első trimeszterben feszülnek a mellek. Esetleg még utána is előfordulhatnak keményedések, feszülések az emlőkben. Ez azért van, mert a mellek átalakulnak, hiszen nemsokára a táplálás lesz az elsődleges feladatuk. A mellek az első harmad közepe-vége fele kezdenek növekedésnek indulni, a tejmirigyek méretének és számának növekedése következtében. Az emlők bőrén csíkok, vagyis striák is kialakulhatnak, a felületi vénák láthatóvá válnak.

A mellbimbó és udvara is sötétebbé válik, valamint a bimbó udvarán található kis dudorok is kiemelkednek, amelyek faggyúmirigyek, de ezek majd visszahúzódnak a szülés után.

Az érzékenység miatt nem igazán öröm a törölközés, a melltartó hordása, esetleg érintés hatására a mellbimbó kiemelkedik és még érzékenyebb.

Rosszullét, hányinger, hányás

Talán ettől retteg a legtöbb nő, ha a várandósság szóba kerül. A nap bármely szakaszában előfordulhat, nem csak reggel. Előfordulhat, hogy csak az émelygéstől szenvedsz, de előfordulhat hányinger, hányás és ezek kombinációi is.

A tünetek kiváltásáért az agytörzs a felelős (a központi idegrendszer azon része, ahol számos létfontosságú reflexközpont található). Itt van a hányingerért felelős és a hányást kiváltó terület, amelyre az emelkedett HCG hormonszint van serkentő hatással. Ez a gyomor- és bélrendszer izomzatának ellazulásával is társul, aminek tulajdoníthatóan az emésztés is lassúbbá válik.

Mit tehetsz ellene?

Enyhítésére mindenkinek más receptúra válik be. Előfordul, hogy mire az egyik módszer jó lett volna, egy hét múlva már nem jó, másik ötlet kell. Valakinek a citromkarika nyalogatása, gyömbéres ital,, esetleg sima csapvíz, citromos, hideg víz, rágózás hoz enyhülést.

Undor és kívánósság

Az egészséges és rendszeres táplálkozás rendkívüli jelentőséggel bír várandósság alatt. Amikor azonban folyamatos rosszullétekkel küzdesz, esetleg mindentől hányingered van, ez igen nehéz dolog. Léteznek a kismamák kívánósságával kapcsolatban sztereotípiák, például savanyú uborka vaníliafagyival és hasonlók. A várandós anyukák azonban ennél jóval kifinomultabbak. Valaki kínai ételeket kíván, van, aki indiait, vagy éppen gyorséttermek remekeit. Sokszor olyan ételeket kívánsz meg, amit soha az életben meg nem kóstolnál, eszedbe sem jutna.

Vannak kismamák, akik nem válogatnak, hanem falánkabbá válnak, és mindent, akár dupla adagban is képesek megenni. ezzel nagyon vigyázni kell, mert a kelleténél nagyobb arányú hízás nem tesz jót sem neked, sem a babának.

Az undorodás ízektől, illatoktól szintén főleg az első időszakban jellemző. Az undort kiválthatja az általad addig szeretett, kedvelt étel, ital. Ez italok esetében általában a kávé, tea, vagy tej, étel esetében pedig sok minden lehet. Ha eddig esetleg dohányoztál, és hirtelen undorodni kezdesz a cigitől, akkor elkezdhetsz gondolkodni, hogy mi lehet a háttérben. A várandósok ugyanis annyira meg tudnak undorodni a dohányfüsttől, hogy a szagát sem bírják elviselni. Ez természetesen egyénfüggő.

Fáradékonyság

Ez a szervezet általi hatalmas igénybevétel miatt alakul ki. Amikor épp felkészül a megtermékenyült petesejt befogadására, a magzat szervezetének felépítésére, a méhlepény kialakítására, óriási energiákat kell mozgósítania. Mindemellett a fáradékonyság kialakulásához hozzájárul az étvágytalanság, vagy falánkság is. Ilyenkor akár 12-14 órát is képes lehetsz egyhuzamban végigaludni, és még így is érezheted magad fáradtnak. A fáradtság betudható a progeszteron hormon hatásának is. Van, akinél a várandósság végéig megmarad, de általában az első trimeszter után elmúlik.

Gyakori vizelési inger

Szokatlan dolog a testednek, hogy az eddig állandó nagyságú méh növekedésnek indul. Előfordulhat, hogy nyomást gyakorol a húgyhólyagodra, ami kiválthatja a gyakori vizelési ingert. A progeszteron szintje is emelkedik, ami a húgyhólyagra és annak izomzatára is hatással van, tehát olyan eset is előfordul, hogy csupán vizelési inger jelentkezik, amelyet nem kísér vizeletürítés, vagy csak igen kis mennyiségben. Mivel a várandósság alatt az anyai szervezetnek nemcsak a saját, hanem a magzat anyagcseréjéből származó anyagokat is meg kell szűrnie, ezért a vesék fokozott igénybevételnek vannak kitéve.

Hangulatingadozások

Ezeket az érzelmi megnyilvánulásokat általában csak a szűkebb családi és baráti környezeted veszi észre, hisz ezekben a körökben szabadabban viselkedsz, jobban elengeded magad. A kiváltó oka az a hormonális változás, ami megterheli az anyát. A környezet ilyenkor csak megértésével tud támogatni téged, mert ezek a hangulatváltozások önkéntelenek, és nem uralhatók.

Olyan, mintha egy hisztis szörnyeteg költözne a testedbe, amit nem tudsz kontrollálni, és csak tehetetlenül szemléled, hogy mi is történik veled. Az egyik pillanatban jókedvű vagy, a másik pillanatban fojtogat a sírás, és nem akarsz senkit magad körül látni. Ezek az érzelmi kitörések, ingadozások szintén az első harmadra jellemzők, általában elmúlnak, mert a szervezet hozzászokik a hormonok váltakozásához.


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!