A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

A terhességi cukorbetegség néven emlegetett állapot nem teljesen olyan, mint az a diabétesz, amelyet mindannyian ismerünk. A különbségekről, illetve arról, hogy mit tehet a kismama, ha magas a vércukor-szintje, Dr. Siklós Pál kandidátust, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet Szülészeti-nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosát kérdeztük meg.

Vannak olyan kismamák, akik már eleve úgy kezdik el a várandósságot, hogy tudatában vannak a cukorbetegségüknek. Mivel ők tudják, hogy diabéteszesek, tudatosan készülnek fel a várandósságra, konzultálnak belgyógyásszal, dietetikussal. Általában ez – szülész-nőgyógyász szempontból – az egyszerűbb eset, ők az összes várandós 10%-át teszik ki. Ami részünkről több figyelmet érdemel, az a gesztációs diabétesz – GDM –, azaz a szénhidrát-anyagcsere rendellenességek olyan formája, melyet az adott várandósság alatt diagnosztizálnak először. A statisztikák szerint ez az összes terhesség hét százaléka, ilyenkor a kismama sokáig nem rendelkezik arról információval, hogy terhességi cukorbetegsége van.

Mi a kiváltó oka a várandósság alatti cukorbetegségnek?


Pontosan nem lehet tudni, hogy miért is alakul ki a várandósság alatti diabétesz, és azt sem lehet előre 100%-ospontossággal megmondani, hogy kinél alakul ki. Természetesen vannak olyan jelek, amelyek előrevetíthetik, sejtethetik, hogy esetleg kialakulhat a várandósság alatt a cukorbetegség. Ilyen jel például a túlsúly, ez egy elég komoly rizikófaktor. De szerencsére a kismamajelöltek készülhetnek azzal, hogy idealizálják a súlyukat, vagy legalábbis közelítik az ideálishoz. A másik ilyen jel, ha valakinek a közvetlen családjában van cukorbeteg, illetve az is rizikófaktor, ha a kismama eleve zsíranyagcsere-zavarral küzd. Ezek mind növelik a várandóság alatti diabétesz kialakulásának kockázatát.

Tapasztalhatók-e tünetek a terhességi cukorbetegség kapcsán?


Általában nincsenek tünetei a várandóssági cukorbetegségnek, ha már megjelennek a tünetek, az régen rossz. Épp ezért fontos, hogy ezt a kórképet idejében, és mindenkinél szűrjük. A várandósság 24-28. hetében, úgynevezett vércukor-terheléses vizsgálatot végzünk minden kismamánál. Ha kóros eltérés van a normál szinttől, akkor innentől kezdve felállíthatóa diagnózis, és megkezdhető a kezelés. Általában elegendő a dietetikus által előírt diéta betartása, amely napi ötszöri étkezést tartalmaz, maximum 160 g szénhidrátbevitellel, meghatározott cukor-, zsír- és fehérjefogyasztással. Ilyenkor 3-4 hét elteltével ellenőrzésen kell megjelennie a kismamának.Természetesen a dietetikus figyelembe veszi a kismama alkati sajátosságait, kívánságait is, és így alakítja ki az étkezési tervet.

És mi a teendő, ha a diéta nem elegendő a normál cukorszint beállításához?


Amennyiben nem elegendő a diétás kezelés önmagában, egyetlen gyógyszerként az inzulin hatásos a további cukorcsökkentésre. De ez már a belgyógyász és a diabetológusszakorvos területe.

Miért fontos a várandósság alatti cukorbetegség kezelése?


A kezelés elmaradása, vagy az előírások be nem tartása miatt mind a várandós anyukának, mind a magzatnak nagyobb az esélye a szövődmények kialakulására. Ha nem kezelik, illetve a kismama nem tartja be a diétát, akkor a statisztikai adatok alapján várható, hogy az átlagos magzati súlynál jelentősen nagyobb születési súllyal jön a világra a baba. Már ez önmagában sok kockázatot hordoz. Ráadásul a nagy súly miatt magasabb a császármetszés lehetőségének kockázata, és gyakrabban fordulnak elő komplikációk az újszülöttnél, példáulhipoglikémia (alacsony vércukor). A baba az anya vércukorszintjéhez szokott, és ez fokozott inzulin termelésére serkentette őt a méhben. Azok a kisbabák, akiket diabéteszes édesanya hozott a világra, a születést követően sokkal nagyobb odafigyelést, kezelést igényelnek.

Befolyásolja-e a szülési módot a várandósság alatti cukorbetegség?


A jól kézben tartott, felügyelt várandósság alatti diabétesz nem indokol plusz szülészeti beavatkozást. Csak emiatt például nem kell császármetszéssel számolni. 

Elmúlik a várandósság alatti diabétesz a szülés után?


Általában igen. Viszont azzal számolniuk kell ezeknek az anyukáknak, hogy a következő várandósság alatt fokozottan veszélyeztetettek lesznek a terhességi cukorbetegség szempontjából. Továbbá a gesztációs diabéteszt követően, a kismamánál élete későbbi szakaszában gyakran alakul ki öregségi cukorbetegség. Ráadásul általában náluk korábban is jelenik meg, mint másoknál.

Dr. Jármi Hilda

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!