A szülési terv a te igényeidet követi

A szülési terv a te igényeidet követi

Mi, nők hajlamosak vagyunk előre tervezgetni. Megtervezzük, milyen lesz az esküvőnk, milyen ruhát viselünk majd, milyen ételt szolgálnak fel a vendégeknek, ki, hova ül. Megtervezzük, mikor szeretnénk kisbabát, mi lesz a neve, hogyan csináljuk majd végig az első heteket. Magát a szülést is érdemes kicsit végiggondolni, megtervezni. Készíts szülési tervet!

Miért érdemes szülési tervet készíteni?

Ha közeleg a szülés, bizonyára számtalan kérdésre keresed a választ. Ezek a kérdések fakadhatnak bizonytalanságból, esetleges információhiányból is. Érdemes tehát tisztában lenned azzal, hogyan zajlik a szülés. Tudnod kell, milyen vizsgálatokra számíts közben, milyen beavatkozások jöhetnek közbe. Ha választottál szülésznőt, esetleg dúlát, ő segít neked a felkészülésben, és minden kérdésedre válaszol. Természetesen a nőgyógyászodat is kifaggathatod a téged érdeklő dolgokról a szüléssel kapcsolatban. Ha már minden részletről van elképzelésed, elkezdheted végiggondolni, hogyan képzeled a szülést.

Érdemes elmenni egy szülésfelkészítő tanfolyamra, ahol az alapvető lépésekről tudhatsz meg mindent. „A kismamák itt szakemberektől hallják az információkat. Ez azért nagyon fontos, mert sokan az internetről szerzik a szüléssel kapcsolatos „tudást”, ami sajnos sokszor téves, nem hiteles forrásból származik, így többet árt, mint használ. A tanfolyamon természetesen kérdezni is lehet, így mindenki megkapja a válaszokat azokban a témakörökben, amelyek foglalkoztatják. Azért is nagyon jó egy ilyen alkalom, mert a kismamák önmagukhoz hasonló nőkkel tudnak eszmét cserélni, kérdezni egymástól. Látják, hogy nincsenek egyedül a gondjaikkal, a félelmeikkel” – mondja Héber Judit szülésznő.

Mit tartalmazzon a szülési terv és mikor fontos?

A szülési terv a te igényidet tükrözi, ez egy jó fogódzó lehet az orvosodnak, a szülésznődnek, a szülésben segítőknek. Előfordulhat azonban, hogy a kórházban, ahol a szülést tervezed, más a protokoll, mint a te elképzelésid, vagy esetleg az orvosoddal nem értetek egyet valamiben. Ezt érdemes előre tisztázni, hogy ne érjenek meglepetések.

Jegyezd fel, hogy ki lesz bent veled a nagy napon a szülőszobán. A párod, esetleg az édesanyád vagy a barátnőd? Biztonságérzetet ad, ha ezt már a szülés előtt tudod. Írd a tervbe azt is, hogyan vélekedsz a vajúdás és a szülés alatti fájdalomcsillapításról. Milyen elképzeléseid vannak a gátmetszésről, gátvédelemről? Ez is fontos pont.

Térj ki minden olyan kérdésre, amit a terhesgondozáson esetleg nem tudtatok még érinteni, de fontosnak tartanád. Fontos, hogy az igényeidet minél előbb átgondold. Ez azért lényeges, mert ha már a várandósság elején tudod, hogy mit szeretnél, célirányosan keresheted meg azt az orvost és azt az intézményt, aki ezt támogatja. Így a kommunikáció már az elejétől pontos és lényegretörő lehet.

Fogalmazz egyértelműen, de nem lehetsz hajthatatlan

A szülés nem olyan, ami pontról-pontra úgy zajlik, ahogy azt papírra vetetted. Jöhetnek váratlan események, olyan fordulatok, amelyekre nem tér ki a szülési terved. Érdemes tehát határozottan, mégis úgy fogalmazni, hogy aki elolvassa, lássa, hogy hajlandó vagy észszerű kompromisszumokra. Természetes, hogy senki sem szereti, ha bármiről is a feje fölött döntenek. Ezt neked sem kell elfogadnod, főleg a szülés alatt nem. Ám azzal tisztában kell lenned, hogy az orvosod kerülhet olyan helyzetbe, amikor gyors döntést kell hoznia. Amikor a kezébe helyezted magatokat, akkor ez olyan bizalmat feltételez, amely miatt furcsa lenne, ha hirtelen megkérdőjeleznéd az orvosod tudását. Ezt kiküszöbölheted azzal, ha a szülési tervet már az elejétől képlékenyen kezeled.

Nem szabad a végtelenségig ragaszkodnod ahhoz, amit lejegyeztél, még akkor sem, ha a háborítatlan, természetes szülés az álmod, de épp nem abba az irányba halad a szülésed. Előfordulhat, hogy a terveidet keresztülhúzzák az események vagy a kórházi szokások, a protokoll. Hiába írtad bele a tervbe, hogy nem szeretnél burokrepesztést, előfordulhat, hogy csak az segít. És lehet, hogy a párod a vajúdáskor nem lehet bent veled, csak a szülésnél. Szóval érdemes kicsit lazábban kezelni mindent. A szülési terv nem egy utasításrendszer a szülést segítők számára, hanem inkább egy összefoglaló, amely a te igényeidet követi.

Ne feledd, a szülési terv nem szentírás, bármikor felülírható az orvos, a szülésznő által, vagy akár általad. Lehet, hogy nem kértél fájdalomcsillapítást, de a vajúdáskor mégis úgy gondolod, jobb lenne, ha segítenének ezzel. Ugye, hogy te is átérzed, hogy a szülés nem egy színházi előadás, ahol van egy betanult szöveg, amitől nem lehet eltérni? A szülést az élet írja, a szülési terv csak segít kicsit tisztábban látni.

 

Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!