A szülés szakaszai – Erre számíthatsz a babád világrajöttekor

A szülés szakaszai – Erre számíthatsz a babád világrajöttekor

Minden szülés másmilyen, ahogy mi, édesanyák is különbözünk. Azonban van néhány olyan pont, ami minden esetben egyezik. A szülés négy szakasza általánosságban elkülöníthető, ugyanakkor lehetnek különbségek.

1.   szakasz

Az 1. szakasz első fázisa

Ha az első gyermeked születését várod, ez a szakasz akár 8-12 órán át is tarthat. A méhszájad elkezd kinyílni és egyre rendszeresebbek a méhösszehúzódások is. Ilyenkor még kissé bizonytalan lehetsz, hogy valóban a szülés kezdődött-e el, mivel az összehúzódások még nem olyan erősek, és két fájás közt sok idő, akár 15-20 perc is eltelhet. Ahhoz, hogy megállapíthasd, elkezdődött-e a vajúdás, vegyél egy meleg fürdőt. A jóslófájások ugyanis a meleg víz hatására enyhülnek, a valódiak azonban nem.

Mi tegyél?

Leginkább azt, ami jól esik. Nem kell megijedni. Aludj vagy csak pihenj egy kicsit, olvasgass, vagy csinálj bármi olyasmit, amit szeretnél.

Az 1. szakasz második fázisa

Ez az aktív fázis. Ilyenkor már számodra is teljesen nyilvánvaló, hogy itt bizony baba lesz nemsokára. A fájások között 4-5 perc telik el, és akár 1 perc hosszúak is lehetnek.

Mit tegyél?

Ebben a fázisban már el kell indulni a kórházba. A fájások között próbálj a pihenésre koncentrálni.

Az 1. szakasz harmadik fázisa

Nemsokára a kezedben tarthatod a kisbabádat. A fájások már nagyon gyakoriak, 2-3 percenként követik egymást, és már több mint egy percig tartanak. Ez a szakasz a legnehezebb fizikailag és lelkileg is. Ilyenkor nagy szükséged lehet egy kis támogatásra a párodtól (vagy más kísérődtől). A méhszáj ennek a fázisnak a végére már teljesen kitágul (persze van, akinél nem, ez is normális, az orvos dönt, hogy mi lesz a következő lépés).

2.   szakasz

A kitolási szakaszhoz értél. Előfordulhat, hogy nagyon gyorsan túl leszel rajta, de el is húzódhat. Próbáld megtalálni a legkényelmesebb pozíciót. Általában a baba fejjel előre érkezik, de előfordulhat, hogy nem fordult be, így az orvosod eldönti, meg tud-e születni a kicsi farral előre, vagy esetleg császármetszésre lesz szükség.

3.   szakasz

Ebben a szakaszban újabb méhösszehúzódásaid lesznek, ez elősegíti a méhlepény távozását. Ezért is hívják ezt a fázist lepényi szaknak. Ez azért már sokkal nyugodalmasabb rész, a kisbabád már megszületett, és épp az ún. arany-órát töltitek. Ez a korai kontaktus sok szempontból nagyon fontos. Egyrészt ez az első nagy találkozás, ugyanakkor a szoptatás szempontjából is nagyon lényeges. Ez utóbbi méhösszehúzódásokat vált ki, ez pedig segíti a méhlepény leválását.

4.   szakasz

Nem szorosan a szülés, maga, de nagyon is fontos része annak, a gyermekágyas időszak. Még lehetnek enyhe méhösszehúzódásaid, de ez nem összehasonlítható a vajúdás alatt végbemenő fájásokkal.

Mit tegyél?

Ilyenkor már csak a kisbabádra fogsz koncentrálni, ez természetes. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezned a saját igényeidről sem. Most, ha lehet még fontosabb az, hogy odafigyelj a tested apró jelzéseire, illetve arra, hogy megfelelő arányban és minőségben pótold a hiányzó tápanyagokat.

Jó választás a terhesvitamin, hiszen a szoptatás alatt a kisbabád az anyatejen keresztül jut hozzá minden létfontosságú vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez. A jól megválasztott terhesvitamin pedig segít a megnövekedett tápanyagigényed pótlásában.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!