A PCOS nem feltétlenül egyenlő a meddőséggel

A PCOS nem feltétlenül egyenlő a meddőséggel

PCOS. Olyan rövidítés, amelynek hallatán a nők összerezzennek. Rettegett betegségről van szó, a policisztás ovárium szindrómáról, amely általában a meddőség kapcsán kerül a középpontba. Dr. Dobos Györggyel, a Szentendrei Szakorvosi Rendelőintézet nőgyógyász adjunktusával egyik fő szakterületéről, a PCOS-ről beszélgettünk.

A PCOS-t említve, gyakorlatileg egyfajta hormonális megbetegedésről beszélünk, mely a fogamzóképes hölgyek 7-10 százalékát érinti – mondta Dr. Dobos György. – Óriási az interneten is fellelhető szakirodalma, sok információval találkozhatnak ott is az érdeklődők. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy maga az elnevezés hibás (lefordítva a kifejezés: petefészek sok cisztával), ugyanis minden nő petefészkében számos, különböző érési fokon lévő tüsző található, melyek a petesejteket tartalmazzák, tehát nem valódi ciszták. Normál esetben a tüszők közül a legérettebb megreped, és ha a belőle kiszabadult petesejt nem termékenyül meg, akkor kettő hét múlva jelentkezik a menstruáció. A probléma abból adódik, ha valakinek a petefészke sokkal több ilyen 5-8 mm-es, majdnem érett tüszőt tartalmaz, mint kellene.

Mitől alakulhat ki PCOS a hölgyeknél?

A PCOS kialakulásának pontos okait nem tudjuk még, de jelen tudásunk szerint a probléma oka egy genetikailag hordozott betegség: a vércukor–inzulin rendszer zavara, melyet inzulinrezisztenciának nevezünk (IR), lényege pedig az, hogy az egészséges emberhez képest az ilyen betegnek sokkal több inzulinra van szüksége egységnyi vércukor lebontásához. A magas inzulinszint pedig, mintegy mellékhatásként okozza a PCOS-t.

Milyen tünetei vannak a PCOS-nek?

A mai szemlélet szerint a PCOS egy tünetegyüttes, egyszerre több tünetet képes produkálni, de általában nem mindet egyszerre. PCOS gyanúra utalhat, ha például menstruációs- vagy peteérési zavar lép fel, ha a páciensek súlyproblémával, elhízással küzdenek, ha fokozottabb a szőrnövekedés, vagy hosszas próbálkozás után sem esnek teherbe, esetleg bőrproblémáik (zsíros, pattanásos) lesznek. 

Milyen terápiát, kezelést alkalmaznak, ha felmerül a PCOS gyanúja?

Régen műtéti úton megbontottuk a petefészek kérgét, mivel kimondottan nőgyógyászati megbetegedésnek tekintettük, hiszen azt láttuk, hogy a petefészkek általában jóval nagyobbak az átlagosnál és vastag tok veszi körül őket (volt is ilyen elnevezése a betegségnek: „nagy szürke ovárium”), a megvastagodott burkon pedig nem tudott kitörni a petesejt. Ma úgy gondoljuk, hogy nem ez az igazi megoldás. Az alaposabb vizsgálatok alkalmával kiderült, hogy a legtöbb PCOS-ban szenvedő hölgy egyben inzulinrezisztens is. Ma, ha felmerül a gyanúja a PCOS-nek, és a vizsgálatok ezt megerősítik, azaz a páciens petefészkeiben sok kis „ciszta” látható, inzulinrezisztens, akkor elsősorban az életmód megváltoztatását javasoljuk. Azaz mindenképpen többet kell mozogni, sportolni és követni kell a megfelelő, szénhidrátban szegény diétát. A kiegyensúlyozott étrend mellett mio-inozitol tartalmú étrend-kiegészítő készítmény is javasolható a betegek számára. Sok hölgynél, a fent leírt életmódváltás viszonylag rövid időn belül rendeződhet a menstruációs ciklus és akár hormonális kezelés nélkül létrejöhet terhesség is. 

Dr. Jármi Hilda

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!