A meddőség hátterében a pajzsmirigy zavarai is állhatnak

A meddőség hátterében a pajzsmirigy zavarai is állhatnak

Mára a fogamzóképes korú nők közel 20%-a meddő. Ez sajnos szomorú tény. Abban az esetben, ha a pár egy éven keresztül védekezés nélkül próbálkozik, ám a baba mégsem jön össze, érdemes néhány fontos vizsgálatot elvégeztetni.

Mi köze a pajzsmirigynek a meddőséghez?

Magyarországon a pajzsmirigy-zavarok gyakoriak, és sajnos ennek a kis szervnek az alul- vagy túlműködése súlyos problémákat okozhat, akár meddőséget is. A pajzsmirigy normál működéséhez elegendő mennyiségű jódra van szükség, hazánk viszont közepesen jódhiányos. Mivel a pajzsmirigynek szervezetünk működésében igen sok feladat jut (szerepe van a kiválasztásban, a tápanyagok felszívódásában, a testsúlyváltozásokban, hatással van a bőr állapotára és a szív-érrendszerre is, ugyanakkor a szaporodásban is fontos). A pajzsmirigy problémái jóval gyakoribbak a nőknél, ráadásul nagyon nehéz észrevenni, mivel a zavarok kezdetben többnyire nem okoznak tüneteket. Sok nő csak akkor szembesül a pajzsmirigy alul- vagy túlműködéssel, amikor már hosszú ideje nem sikerül teherbe esnie.

A pajzsmirigy alulműködés

Több olyan hormont is befolyásol ez az állapot, ami a szaporodáshoz szükséges. Hatással van az ösztrogénszintre, ahogy a progeszteronra is. Ugyanakkor gátolja az FSH és az LH hormonok termelődését. Nemcsak a hormonokra van hatással, hanem a menstruációs ciklusra is: erős vérzés, elhúzódó vagy akár elmaradó ciklus is lehet az eredménye. Sőt, a tüszőrepedést meg is akadályozhatja. Tüszőrepedés nélkül, azaz érett petesejt nélkül viszont nincs megtermékenyülés. Ha mégis megtörténik a teherbe esés, nagyobb a vetélés kockázata

A pajzsmirigy túlműködés

Ritkábban fordul elő, mint az alulműködés, de ugyanúgy hat a hormonokra. Általában van peteérés, de a túlműködés hatására a menstruáció rendszertelen lehet. Meddőség alakulhat ki.

Sokszor nem derül ki, hogy a meddőség hátterében valamilyen pajzsmirigy probléma áll. A tünetekből ugyanis legtöbbször más gondokra következtetnek: például a folyamatos stresszre, feszültségre. A menstruációs zavarok is elég gyakori problémának számítanak – akár kamaszkortól kezdve, és ezek kapcsán sem a pajzsmirigy az első, amire okozóként gondolnak.

Laborvizsgálatok, amelyek feltétlenül szükségesek

Amennyiben egy év próbálkozás után sem jön össze a baba, több irányba mozdulhat a vizsgálódás. Természetes, hogy elvégzik a termékenységi/meddőségi vizsgálatot nálad és a párodnál is. Ettől függetlenül jó, ha gondolsz arra is, hogy esetleg pajzsmirigy-zavar áll a háttérben.

1. T3 és T4 vizsgálata: Mindkettő pajzsmirigyhormon. A T4 inaktív és aktív T3 lesz belőle. A normál értékek T3-nál: 3.1-6.8 pmol/l, T4-nél: 12-22 pmol/l. Az ettől eltérő mennyiség nem nromális.

2. TSH szint vizsgálata: Ez a pajzsmirigy-stimuláló hormon. Akkor emelkedik meg a szintje, ha a szervezet érzékeli, hogy kevés pajzsmirigyhormon termelődik. Ahhoz, hogy a teherbeesés sikeres legyen, a mennyisége legalább 1 mIU/l kell, hogy legyen, de feltétlenül 2,5 mIU/l alatti.

3. rT3 szint vizsgálata: Ez az ún. reverz T3 szint, amit alapból viszonylag ritkán vizsgálnak. Ha a fenti két vizsgálat eredményei a normál tartományban vannak nálad, akkor érdemes a reverz T3 szintjét is ellenőriztetni. A T4-ből hibásan keletkező, inaktív pajzsmirigyhormon, ami a T3 beépülését gátolja. Ha magas a szintje, akkor a fellépő tünetek pajzsmirigy alulműködésre jellemzőek.

Ha az értékek nem jók

A pajzsmirigy problémákat általában gyógyszerrel állítják helyre. Amennyiben ez megtörténik, egészséges kisbabád születhet. A pajzsmirigy túlműködése esetén azonban nem mindig elég vagy nem mindig hatásos a gyógyszeres terápia. Ekkor szükség lehet akár műtétre is, vagy ún. izotópos kezelésre. Ez utóbbi rávilágít a pajzsmirigy méretére, működési zavaraira.

 

Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!