A gyermekvállalás felső korhatára – létezik egyáltalán?

A gyermekvállalás felső korhatára – létezik egyáltalán?

Manapság a gyermekvállalás ideje egyre jobban kitolódik. Míg nagyanyáink korában egy fiatal nő a húszas évei elején már bőven édesanya és feleség volt, mára ez szinte elképzelhetetlen. Ha össze is házasodnak a fiatalok, legtöbbször még a karrier és az egzisztencia megteremtése áll a fókuszukban. A babavállalás már inkább a harmincas éveikben realizálódik, esetleg még később. De van egyáltalán korhatár ebben?

Mi lehet az oka annak, hogy sokan későn vállalnak gyermeket?

Leginkább az a jellemző, hogy a nő sokáig keresgél, de nem találja meg élete megfelelő párját. Sok nőt olyan férfival hoz össze a sors, akivel vagy nem tudja elképzelni a gyermekvállalást, vagy más irányba megy az életük. Emellett anyagi problémák is közrejátszhatnak abban, ha egy nő a negyvenes éveiben vállal gyermeket. Még egy nagyon fontos ok játszik szerepet: előfordul ugyanis, hogy az egymást nagyon is szerető pár évek óta próbálkozik gyermekáldással, de nem jön össze valamiért. Sajnos nem ritka, hogy a meddőséggel küzdő pároknál ki sem derül, mi okozza valójában a problémát, mivel nem kérnek orvosi segítséget.
A férfiak ugyanis nem szeretik hallani, hogy esetleg velük van a probléma, és kezelésre szorulnak. Legtöbbször abból indul ki mindenki, hogy a nő miatt van az, hogy későn vállal gyermeket, és a szülés kockázatos emiatt. Pedig a férfiak esetében is, a kor előrehaladtával nő az esély arra, hogy genetikailag hibás spermát hordoznak, vagy olyan, örökíthető betegségeket adnak tovább, amelyekre nincs ellenszer (törpeség, üvegcsontúság, néhány pszichiátriai betegség).
Nagyon fontos azonban tudni azt, hogy egy korban már előrébb haladott nőnek és férfinak is lehet része abban az örömben, hogy teljesen egészséges kisbabájuk születik.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők egyre bátrabban beszélnek intim dolgaikról, egyre nyíltabban kezelik a feléjük irányuló, kényes kérdéseket is. A gyermekvállalás témája igen személyes kérdéskör, a késői gyermekvállalás pedig még inkább. De vajon létezik-e felső korhatár, amíg egy nő még szülhet? Mikor lehet azt mondani egy nőnek, hogy ő már ne próbálkozzon teherbeeséssel? A mesterséges megtermékenyítésnek, a lombikprogramnak vannak korbéli határai, amely felett már nem ültetnek be megtermékenyített petesejtet egy nő méhébe. A természetes úton fogant gyermekek esetében azonban valószínűleg nem állapíthatunk meg ilyen korhatárt. Egy nő mindaddig alkalmas arra, hogy kihordjon és megszüljön egy kisbabát, amíg képes arra, hogy megfoganjon.

Fontos azonban tudni, hogy negyvenéves kor felett gyakrabban jelennek meg egyes kockázati tényezők, mint a fiatalabb korosztálynál.

 • Nehezebb lehet a teherbeesés
 • Gyakoribbak a vetélések
 • Gyakrabban fordulhatnak elő a várandósság alatti betegségek – pl. cukorbetegség, terhességi magas vérnyomás, toxémia, stb.
 • Szüléskor gyakoribb a császármetszés valószínűsége
 • Szülés után nagyobb a kockázata a trombózisnak
 • A babánál nő a veszélye a Down-szindróma előfordulásának
Az, hogy egy nő mikor vállal gyermeket, kizárólag az ő és a partnere döntése. Ezért elítélni senkit nem lehet, hiszen sohasem tudhatjuk, valójában mi áll a döntés vagy a kényszerű döntés hátterében. A gyermekvállalás nemcsak testi dolog egy nő életében, hanem legalább annyira lelki is. Erre fel kell készülni, és csak akkor lehet igazán együtt élni az anyasággal, ha minden szempontból készen állunk rá.


Tarjáni Rita

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!