A gyermekednek te vagy a legjobb

A gyermekednek te vagy a legjobb

A gyereknevelés nem egyszerű dolog. Minden gyerkőc más, nincs egyetlen séma, ami mindegyikre ráhúzható. Az élet most még inkább bonyolódott, hiszen mindenki otthon van (jobb esetben). Ez a szituáció vagy jó irányba mozdítja el a családi életet, vagy ellenkezőleg, konfliktusokat okoz. Van néhány olyan dolog, amelyekre a normális hétköznapokban is figyelni kéne, hát még összezártságban. Lássuk, mik ezek.

Azt figyeltem meg, hogy a jelenlegi bezártság, az önkéntes karantén nagyon sok "szuperanyát" teremtett. Ezek az anyukák szimultán tanítanak három gyereket, ellátják az otthoni teendőket, mindig friss és finom ételt tesznek az asztalra, megértők, kedvesek a gyerekekkel és a férjükkel, emellett home office-ban ellátják a munkahelyi feladataikat, és mindig mosolyognak. Ők azok, akik már március közepén kinyomtatták a napirendet, ami a hűtőn kifüggesztve várja, hogy szépen betartsák. Ezek azonban külsőségek. Minden gyermek a saját édesanyját tartja a legjobb anyának, ám az anyukák mégis szinte versenyeznek a közösségi oldalakon, hogy ki a jobb. Kritizálják is egymást, ami még rosszabb. Ettől persze azoknak, akik nem „tökéletesek”, bűntudatuk van, ostorozzák magukat. Azt gondolják, ők rossz anyák…

A „rossz anya” valójában nem létezik. Különböző személyiségű nők vagyunk, mindannyian mások. Van köztünk olyan, aki kicsit túlaggódja a dolgokat, van, aki túlkontrollálja, akad nárcisztikus személyiség, sőt olyan is, aki nehezen nyilvánítja ki az érzelmeit. Ugyanakkor vannak mosolygós anyák, nem tökéletes anyák, olyanok, akik sokszor sírnak, amikor nem látják őket, vannak olyanok, akik sohasem tudják utolérni magukat. Ám mindenki fejlődőképes. Mindenki tud változni, alkalmazkodni. Ez a mostani helyzet erre a legjobb bizonyíték.

Tudnod kell, hogy igenis jó anya vagy! Akadnak döccenők, nehézségek, de ezeken át tudtok lendülni együtt a gyerekekkel, a családdal.

Ezekre figyelj, és minden rendben lesz.

1. Ha hibázol, ismerd be

Senki sem tökéletes, még azok sem, akik naponta arról posztolnak, hogy négy gyerek mellett is ragyog a lakás, és asztalon a négyfogásos ebéd. Előfordul, hogy hibázol, mindenki hibázik. Nem jó viselkedés azonban, ha átlépsz a hibádon, esetleg a gyerekekre fogod. Vállalnod kell a felelősséget, be kell ismerned, ha hibázol. Csak így várhatod el, hogy a gyermekeid is így tegyenek, ha ők hibáznak.

2. A szabályokat te is tartsd tiszteletben

Természetes, hogy a gyermekedtől elvárod, hogy alkalmazkodjon a családi szabályokhoz. De hogy várhatod ezt el, ha te magad nem teszed?

3. A gyermekednek is vannak határai

Ugye, nehéz dolog elengedni a gyermeked kezét? Nehéz a bölcsis, ovis beszoktatás, még nehezebb az iskolai időszak, a kamaszkorról ne is beszéljünk. Ha nem tudod megugrani ezeket, akkor te leszel a rátelepedős anya, aki soha nem száll le a gyerekéről. Hidd el, neki is szüksége van néha arra, hogy egy kicsit egyedül legyen. Ezzel tanulja meg, hogy neki is be kell tartania a határokat a családban, a párkapcsolatban.

4. Mindig légy ott

A gyermeked számára semmi más nem fontosabb, csak az, hogy érezze, számíthat rád. Még akkor is, ha épp fizikailag nem tudsz mellette lenni, lényeges, hogy mindig elérjen, ha bármi baj van, fordulhasson hozzád a kérdéseivel. Mutasd ki felé, hogy szereted. Öleld sokat, puszild, dicsérd… olyan gyorsan felnő, hogy el sem hiszed. Légy ott neki mindig, számíthasson rád.

5. Fogadd el olyannak, amilyen

Nagyban kihat a gyermeked önbecsülésére, önbizalmára az, hogy te, az édesanyja elfogadod-e a személyiségét. Ahhoz, hogy kifejlődhessen az egészséges önértékelése, nagyon fontos, hogy a hibáira felhívd a figyelmét, ugyanakkor ne szidd értük, hanem segíts megtalálni a megoldást. Arra nagyon figyelj, hogy amennyiben ráébreszted a kudarcra, ne szégyenítsd meg, hanem segítsd a fejlődését.

6. A gyereked nem a te fiatal éned

Ne akard újraélni a saját gyerekkorodat a gyermekeden keresztül. A te álmaid nem az övéi, ne akard megvalósítani, megvalósítatni vele azokat. Értékeld az ő álmait, vedd komolyan őket. Segítsd, hogy valóban tudjon álmodozni.

Ne feledd, mindenkinél van az a bizonyos cérna, ami elszakad olykor. Ettől még nem vagy rossz anya. Természetes, hogy vannak helyzetek, amelyeket nem mindig kezelsz jól, de ez is teljesen természetes, hiszen nem vagy gép. Ha elkeseredsz, gondolj arra, hogy nem vagy egyedül, minden anya küzd azokkal a problémákkal, amelyekkel te is. A különbség annyi, hogy van, aki beismeri, hogy néha rosszul dönt, mások pedig titkolják.


Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!