A gyermeked ugyanúgy megviseli a bezártság, mint téged

A gyermeked ugyanúgy megviseli a bezártság, mint téged

A gyermekeink lelke még a sajátunknál is fontosabb. A jelenleg kialakult helyzet (még akkor is, ha most kicsit lazultak a rendelkezések) nemcsak ránk van hatással, hanem a kicsikre is. Mindenkire másképp.

De gondolj csak bele: a gyermekek most nem járhatnak a megszokott közösségeikbe. Nincs bölcsi, ovi, iskola, az edzések és a külön foglalkozások is szünetelnek. Nincsenek napi kapcsolatban a barátaikkal, nem játszhatnak velük, és ezt még az online világ, az internetes kapcsolat sem tudja visszaadni, pótolni. Sőt, tovább megyek… a gyermektársaságot még anya és apa sem.

Frank Róbert szakpszichológus
Frank Róbert szakpszichológus

Frank Róbert tanácsadó szakpszichológus szakértőnk úgy véli, hogy mivel a gyermekek viselkedését és reakcióikat leginkább a szüleik határozzák meg, a stresszhelyzet őket is ugyanúgy megviseli.

-Természetesen koruknak megfelelően érzik meg a problémákat – mondja Frank Róbert, a nagyobb gyermekek és a tinédzserek jobban szenvednek a karantén-okozta feszültségtől. A gyerekek olyanok, mint egy tükör és egy szivacs keveréke. Magukba szívnak mindent, amit a szüleik sugároznak, és vissza is adják.

Otthon nagyon uncsi!

Amikor nincs ekkora probléma a világban, márpedig legtöbbször nincs (szerencsére), arra vágyunk, hogy minél többet legyünk együtt, minőségi időt töltsünk a családdal. Ezért is érhet villámcsapásként, amikor a gyermeked közli, hogy rettenetesen unatkozik, és nagyon unalmas már neki otthon lenni. A gyermekednek nagyon furcsa már eleve az is, hogy mindkét szülője, vagy csak az egyik otthon van, otthon dolgozik. Ez persze azt jelenti, hogy „anya és apa otthon van, de nem játszhat, nem lehet egész nap velem.” Ezt egy kisgyermeknek nehéz megérteni. Nagyon uncsi, hogy anya és apa csak dolgozik, amikor ők játszanának, kint lennének a kertben.

Természetes reakció tőled, szülőtől, hogy rosszul érzed magad amiatt, hogy nem tudsz elég időt szánni a gyermekeidre. Bűntudatod lehet, hogy nem tudod jól megfogalmazni, amit érzel, és ezzel félelmet kelthetsz a gyermekeidben a járvánnyal kapcsolatban.

Nem kell attól félned, hogy a negatív érzéseid rossz hatással lennének a kicsikre. Ha őszinte vagy (természetesen az ő szintjükön), az jó irányba tereli az ő hozzáállásukat is. Ne feledd, a gyerekek nagyon rugalmasak. Az átmeneti terhelést és feszültséget is jól bírják. A karantén végén – ahogy visszatérhetnek a régi életükhöz, az otthoni, családi élet egy csapásra visszaváltozik.

A bezártság pozitív oldala

A gyermekek másra sem vágynak, csak a szüleik figyelmére és szeretetére – hangsúlyozza Frank Róbert. Az összezártság egyik pozitív hozadéka, hogy a családi beszélgetések végre nem arról szólnak, hogy mi volt a suliban, vagy mit játszottál az oviban. Minden nappal egyre jobban megismerheted a gyermeked, és ezzel persze önmagad is.
Mit kell tenned?

Próbálj minél nyitottabban hozzáállni az egész kérdéshez. Ha negatív érzéseid vannak, akkor sem szabad titkolóznod a gyermeked előtt. Vállald fel, ha bizonytalan vagy, hiszen ő nem a tökéletest akarja belőled, hanem az emberit (az apait és az anyait). Légy mindig önmagad, mert ha szerepet játszol, azonnal észreveszi, és akkor lőttek az idillnek, ami most amúgy is nagyon ingatag.


Kovács-Hain Zsuzsa

 


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!