A fogamzásgátlás lehetőségei szülés után

A fogamzásgátlás lehetőségei szülés után

A szülés óriási élménye után minden édesanya szervezete nagy változásokon megy keresztül. Az anya teste ilyenkor a hormonok hatására folyamatosan követi kisbabája minden igényét. Az első pár napban már beindul az anyatej, ami a kisbaba táplálékául szolgál majd – szerencsés esetben minél tovább –, azonban önmagában nem véd meg a következő teherbeeséstől. A szülés utáni fogamzásgátlás különböző lehetőségeiről Dr. Dán Pál szülész-nőgyógyász szakorvossal, a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház adjunktusával beszélgettünk, aki megcáfolja a kialakult tévhiteket is.

Nézzük meg kicsit közelebbről, mi történik az anya testével a szülés után.

A kisbaba világrajövetele után távozik a méhlepény is, ami eddig a baba éléskamrája volt a pocakban. A lepény szerepe nagyon fontos, nemcsak a táplálékot biztosítja a magzat számára, hanem hormonokat termel. Mivel szülés után a lepény is távozik, így más hormonok kezdenek termelődni az anyai szervezetben. Aktiválódik a prolaktin nevű hormon, ami az anyatej termelődéséért felelős. Amíg szoptat az édesanya, mindaddig ennek a hormonnak a szintje magas, amint a szoptatás gyakorisága lecsökken, majd egy idő után megszűnik, a prolaktin-szint is csökken. A prolaktin ad egy bizonyos védettséget egy következő teherbeeséstől. Ez lehet a magyarázata annak a tévhitnek, ami nagyon sokáig tartotta magát, azaz hogy nem eshet teherbe a szoptatós anya. Szerencsére ezen már túl vagyunk, az anyák többsége tisztában van azzal, hogy a szülés után is fontos a fogamzásgátlás. Sajnos ennek ellenére még sok helyen lehet azt olvasni, hogy ha naponta 6-szor szopik a kisbaba, csak anyatejet kap, a szoptatások között nem telik el 6 óránál több idő, akkor a szoptatás önmagában is fogamzásgátló. Ez nem igaz, és ezt szeretném hangsúlyozni! Minden esetben szükséges a fogamzásgátlás.

A fogamzásgátlás lehetőségei szülés után

Milyen fogamzásgátló módszerek közül választhatnak a kismamák?

Szülés után az első hat hétben történik a legnagyobb változás az anya testében. Lassan-lassan minden visszarendeződik az eredeti, szülés előtti állapotba. A méh összehúzódik, ez kisebb fájdalommal és vérzéssel is járhat. Ilyenkor célszerű a szexuális együttléteket mellőzni. Ám vannak, akik mégis szeretnének ilyenkor is együtt lenni, ebben az esetben mindenképpen javasolt a gumióvszer használata. Normál esetben a hathetes kontrollon szoktam először találkozni a frissen szült kismamákkal. Ilyenkor beszéljük meg azt, hogy a páciens mit szeretne. Háromféle módszer közül választanak az anyák: a gumióvszer az egyik, a tabletta a másik, és a spirál a harmadik. Természetesen a megbeszélés részét képezi az is, hogy tájékozódom, mik a kismama szándékai a későbbi családtervezést illetően. Amennyiben záros határidőn belül szeretne újabb gyermeket, akkor inkább a tablettát szoktam javasolni, a spirált ebben az esetben mellőzzük.

A tabletták esetében milyen jellegű javasolható?

A fogamzásgátló tabletták általában két komponensből állnak, ösztrogén és gesztagénhormon van bennük. Ez a két hormon biztosítja a nőknek a rendszeres menstruációt és a fogamzás elleni védelmet is. Ugyanezen az elven működik a hüvelygyűrű is. Azonban a szoptatás alatt nagyon oda kell figyelni, ugyanis az ösztrogén – a kétkomponensű tabletták és a hüvelygyűrű egyik komponense – negatívan hat az anyatej mennyiségére és sajnos a minőségére is. E miatt kifejlesztettek egy olyan tablettatípust, amely csak gesztagént tartalmaz, nincs benne ösztrogén. Nem úgy kell szedni, mint a hagyományos fogamzásgátlókat, mivel ebben az esetben nem kell szünetet tartani, rendszeres menzesz sem jelentkezik. Ez a speciális tabletta nem befolyásolja a szoptatást, nyugodtan alkalmazható. A szoptatás gyakoriságának csökkenésével vissza lehet térni a normál tablettához.


Kovács-Hain Zsuzsanna


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!