A babavárás nekem teher – baj van velem?

A babavárás nekem teher – baj van velem?

A várandósság kilenc hónapja minden nő számára egy nagy kaland. Van, aki imádja, minden percére nagy mosollyal az arcán emlékszik vissza, és a szülés után azonnal újra bevállalná. Mások azonban valóban tehernek élik meg várandósságukat. Mi lehet velük a „baj”?

Valóban baj van azokkal a kismamákkal, akik nem élik meg felhőtlenül a várandósságot?

Minden babavárás egyedi, és nem igazán lehet összehasonlítani. Még egy édesanya esetében is különbözik minden kilenc hónap. Az egyik kellemesen telik, rosszullétek nélkül, a másiknál pedig alig tud eltávolodni a mosdótól, annyira megkeseríti az életét a hányinger.

Nincs veled semmi baj, ha úgy érzed, sokkal jobb lenne, ha most nem lenne ennyi bajod a várandóssággal. Azzal sincs gond, ha nem tudsz folyamatosan mosolyt erőltetni az arcodra, ahogy azt elvárnák tőled. Teljesen természetes, hogy mindenki másképp éli meg a terhességét. Érthető, ha a bedagadt lábad, a felpuffadt szemed és a folyamatosan érzékeny melleid nem dobják fel a hangulatod.

Lehet, hogy sokan azt várják el tőled, hogy felhőtlenül örülj annak, hogy kisbabát vársz. Valószínűleg nem is a kis jövevénnyel van most gondod, hanem azzal, hogy kicsit több most a negatív élmény, mint a pozitív. Ne ess kétségbe!

Hidd el, nem vagy egyedül!

Amikor én babát vártam, nagyon sokszor éreztem azt, hogy meg kell felelnem a környezetem elvárásainak. Hiszen babát várok! Hurrá! Mekkora öröm ez! De közben nem volt minden perc öröm, és ezt csak utólag mertem bevallani magamnak. Nagyon sokat szenvedtem a fájdalmaktól, a hátfájástól kiváltképp, és nevetni is csak akkor voltam képes, amikor valaki átjött, és ezt elvárta tőlem. A baj az volt, hogy nem voltam magamhoz és a férjemhez sem teljesen őszinte. Azt gondoltam, hogy nekem vidáman, felszabadultan kell viselkednem, hiszen milyen csoda történik velem. Utólag persze okosabb vagyok. Hidd el, nem vagy egyedül. Nagyon sok kismama ugyanebben a cipőben jár. Sokan nem merik bevallani, nehogy valami negatívum társuljon ehhez a nagy örömhöz. Azonban, ha elfogadod, hogy ez a helyzet, még a magad hasznára is fordíthatod. Csak mondj mindig igazat. Legfőképp magadnak!

Egyáltalán ne legyen bűntudatod!

Ez volt a másik sarkalatos pont nálam babavárásom idején. Azt gondoltam, hogy milyen rossz anya leszek, ha már ilyenkor is csak a negatív érzések jönnek elő bennem. A férjem sokkal jobb fej volt nálam, mindig ő emlékeztetett arra, hogy ne így fogjam fel a nehézségeket, hiszen ez egészen más állapot, mint amihez szokott a testem és a lelkem. Mindig elmondta, hogy őszintén csodál, amiért ezt végig tudom csinálni, ő biztosan nem tudná, és teljesen megérti, ha néha nem érzem jól magam ebben a szerepben.

A babavárás nekem teher – baj van velem?

Ha a párod nem is, de te mindenképp emlékeztesd erre magad. Normálisak az érzéseid, kiváló édesanya leszel, és szeretni fogod őt, akit még nem is ismersz, és akiről most azt gondolod, jobb lenne, ha már kint lenne.

A párod legyen a hátországod

Ahogy az előzőekben írtam, a férjemre mindig számíthattam. Ehhez azonban az kellett, hogy beengedjem a kis negatív világomba. Elmeséljem neki, mikor, mit érzek. Még a vizsgálatok többségére is elkísért, és ezt az egészet ketten csináltuk végig. Amikor gyötrődtem azon, hogy mi lesz később, ha megszületik a baba, akkor mindig ott volt, hogy megfelelően alátámassza az önbizalmam, és visszaadja az életkedvem. Ha esetleg egyedül vállad a kisbabád, akkor ez egy nehezített pálya. Keress hasonló kismamákat, barátnőt, akivel megbeszélheted a napi dolgokat, problémákat.

A barátokat ne zárd ki az életedből

A régi barátok közül lesznek páran, akik majd nem tudnak mit kezdeni a várandósságod tényével, nehezen dolgozzák fel, hogy te már máshogy priorizálsz. Ez nem baj, el kell fogadnod. Azonban lehetnek új barátaid, olyanok, mint te. Keress kismamaklubokat, esetleg a lakókörnyezetedben olyan anyukát, aki szintén épp most várandós. Fontos, hogy valakinek megnyílhass.

Hidd el, semmi sem tart örökké

A terhességnek is vége lesz egyszer, hiszen – ahogy mondani szokták – repülőgép fent, baba bent nem marad. Legjobb, ha az lebeg a szemed előtt, hogy mi lesz, ha megszületik a pici. Egyet biztosra vehetsz: a szülés után nagyon sok minden meg fog változni, és a legjobb az egészben, hogy hirtelen csak a jóra emlékszel majd.

Tegyél meg mindent, hogy a baba egészséges legyen

És persze a te egészséged is nagyon fontos. A megnövekedett tápanyagigényed pótold megfelelő forrásból. Olyan vitaminnal, ami segít a negatív időszakokat átvészelni, és akár a szoptatás végéig nincs gondod arra, hogy mindent megadsz-e magatoknak.
Ha szükséges, változtass az eddig bevett szokásaidon, fogyassz több zöldséget, gyümölcsöt, ezek segítenek a hangulatingadozásokon is.


Tarjáni Rita

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!