A babavárás lelki oldala

A babavárás lelki oldala

Sokat foglalkozunk manapság azzal, hogy mi zajlik le az anya és a magzat szervezetében a várandósság kilenc hónapja alatt. Foglalkozunk a helyes táplálkozással, a súlytöbblettel, a helyes sportolás alapszabályaival, de talán kevesebb figyelem jut arra, hogy milyen lelki és milyen párkapcsolati változásokat hoz magával egy várandósság és maga, a szülés. 
Minden leendő édesanya más-más reakciókkal válaszol az egyes lelki változásokra, amelyek várandóssága alatt érik őt. Egyesek még annak is azonnal tudatában vannak, hogy megfogant a várva-várt kisbaba, másoknak még a nőgyógyászati vizsgálat is képes meglepetést okozni. Mindannyian mások vagyunk, és ettől olyan érdekes ez az egész. Nem lehet általánosítani, mégis az egyes trimeszterekben vannak olyan momentumok, amelyek nagyjából mindenkinél lezajlanak.

Az első trimeszter 

Mire is koncentrálhatna ilyenkor a kismama? Hát persze, hogy a fogantatás sikeressége, a várandósság létrejötte köti le az érzelmeit, a figyelmét. Hihetetlen időszak ez, hiszen szinte fel sem lehet fogni azt, hogy egy életet hordoz magában, édesanya lesz. Fokozatosan indul el mindenki azon az úton, ami végül egy olyan tudatossághoz vezet a várandósság során, ami már felkészít arra, hogy valóban átérezd, azonosulni tudj a gondolattal, hogy kisbabád lesz. Most már anyaként kezelheted magad, amit sokkal könnyebb kimondani, ha vártátok a kisbabát, terveztétek, akartátok. Ha nem volt tervezett baba, akkor talán tovább tart a lelki utad, de akkor is eljutsz oda, hogy anyaként gondolsz saját magadra. Természetes, hogy kérdésekkel küzdesz, bizonytalan vagy. Mindenki az ilyenkor. Az, hogy jó anya leszel-e nagyon szubjektív dolog, kár is ezen gondolkodnod. Minden kisbabának a saját édesanyja a legjobb, te is az leszel a babád számára. 
Minden pozitívum ellenére az is teljesen természetes, ha esetleg negatív érzések is vannak benned. Ilyenkor nagyon erős lehet a baba elvesztésétől való félelem. Ezeken a negatív gondolatokon mindig segít egy kis relaxáció.

Mi történhet még?

Az érzelmeid sokszor elragadhatnak, hangulatingadozásaid lehetnek, amelyek a környezeted számára érthetetlenek, sokszor még számodra is. Előfordulhat, hogy egy reklámon is elsírod magad, vagy ordítani lenne kedved, mert épp esik az eső. Észreveheted, hogy többet szeretnél egyedül lenni, mint régebben, fura dolgokat álmodhatsz, és jobban szeretnél a pároddal összebújni. Megnőhet a szexuális étvágyad, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy kialakul benned egy gátlás a szexszel kapcsolatban, hogy nehogy a babának valami baja essen. Ez inkább a férfiakra jellemző, de a kismamánál is előjöhet. Ha reggeli rosszullétek tarkítják a napjaid, akkor nem a szex lesz az első gondolatod, ez szinte biztos. 
Izgulni kezdhetsz, hogy hogyan fogjátok megoldani a szülőséggel járó problémákat, hogyan telnek majd a mindennapok a babával. Ha már van gyermeketek, akkor ez már nem kérdés, akkor más probléma kerülhet előtérbe: a testvérféltékenység. Ez is foglalkoztathat az első trimeszterben.

A babáddal való kapcsolatod ilyenkor még nagyon a képzelet síkján mozog, hiszen nem érzed őt ténylegesen. Jellemző lehet, hogy szorongást érzel, olyan „gombóc van a torkomban” érzés figyelhető meg. Teljesen természetes, hogy az érzelmeid még nem teljesen tiszták a babával kapcsolatban. Egy dolog nagyon fontos, semmiért se ostorozd, vagy hibáztasd magad, mert ilyenkor az érzelmek hatalmas lufikként vesznek körül, sokszor érezheted úgy, hogy szinte megfulladsz a sok érzéstől. Ezek a második trimeszterre kissé csillapodnak, akkor átadhatod majd magad a babavárás felhőtlen örömeinek. 

A második trimeszter

A várandósság ezen időszakában minden téren kiteljesedhetsz. A babavárás 13. hetében már elmúlnak a hányingerrel, hányással tarkított reggelek, a rosszullétek, és teljes egészében átadhatod magad annak az örömnek, amit a benned fejlődő kis élet kivált belőled. Ebben a trimeszterben kicsit könnyebb lesz, hiszen már látszik, hogy gömbölyödik a pocakod, ami a körülötted élő emberekből, de még az idegenekből is empátiát, szimpátiát vált ki, így minden eddiginél nyugodtabb időszakra számíthatsz. Érzelmileg is kímélőbb három hónap áll előtted. Száz százalékban a baba foglalja le az érzelmeidet, a gondolataidat. Minden körülötte forog. Sokat foglalkozol azzal a gondolattal, hogy a babád vajon hogy fejlődik, milyen lehet ebben a pillanatban, vajon egészséges-e. Azért az esedékes vizsgálatok előtt még mindig szorongás van benned.
A baba már nem egy kis valami a pocakodban, akihez nem tudsz igazán kialakult érzéseket társítani, hanem egyre inkább el tudod őt képzelni, eggyé válsz vele. Ennek köszönhetően egyre jobban koncentrálsz saját magadra és a babára.   

Mi történhet még?

Az intimitásra egyre nagyobb igényed lehet, ugyanakkor a libidód folyamatosan csökkenhet. Persze ebben sem lehet általánosítani. A babával kapcsolatban erősödhet benned, bennetek a szexuális gátlás. Egyre jobban félthetitek őt, holott nőgyógyász szakértők szerint sem kell attól tartani, hogy a baba megsérül az együttlét során. A szex inkább pozitív irányba mozdítja a szülésre való felkészülést és magát a szülést is. A  babáddal egyre szorosabb a kapcsolatod, hiszen már érzed minden mozdulatát. Ahogy növekszik, egyre jobban kapcsolódtok, ami csodálatos érzés. Ezzel együtt a szorongásod is enyhül, megnyugszol, elcsendesedsz, együtt létezel a babáddal, és csak magatokra figyelsz.
A babavárás lelki oldala

A harmadik trimeszter

A szülés előtti utolsó három hónapban már más nem is foglalkoztat szinte, csak a szülés. Milyen lesz, hogy zajlik majd, végig tudod-e csinálni… Furcsa, hogy az eddig benned növekvő gyermeked nemsokára már a karjaidban lehet, és kint fejlődik tovább, a szemed előtt cseperedik. Ez a gondolat okozhat egy kis fájdalmat is, hiszen a szüléssel vége szakad egy olyan állapotnak, ami nagyon különleges. Ilyenkor már nagy a pocak, ami kissé megnehezíti a mindennapokat, ezért stresszeseb lehetsz, mint az előző trimeszterben, amit a megnyugvás jellemzett.

Most benned van a félelem, szorongás az ismeretlentől (minden szülés más, ezt még a többgyermekes anyák is érzik), benned van egy határtalan öröm, amit a születendő gyermeked okoz. Kettősség, amit nehéz megélni. Kicsit visszatér az első trimeszter ingadozó hangulata.

Mi történhet még? 

A feszültség egyre inkább növekszik benned, ami a családod részéről nagy türelmet igényel. Nagy szükséged van most a támogatásra, amit leginkább a párod adhat meg, de előfordulhat, hogy inkább női segítségre vágysz lelkileg. Kérj bátran segítséget az édesanyádtól vagy egy jó barátnődtől. 

A pároddal való kapcsolatod erősödhet ebben a trimeszterben, hiszen ilyenkor mindkettőtökben erősödik az egymás iránti szeretet, az intimitás érzése előtérbe kerül. 
A babáddal már kézzel fogható a kapcsolatod, nem telik el úgy nap, hogy ne gondolnál arra, milyen lesz majd a karodban tartani őt. A szüléssel új korszak kezdődik, ami életed végéig tart. Anya leszel! És már nem csak lelkileg.

Kovács-Hain Zsuzsa

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!