A baba természetes közege – a magzatvíz

A baba természetes közege – a magzatvíz

Tudtad, hogy a magzatvíz mennyisége akár egy liter is lehet? Csodálatos, hogy ez a természetes közeg megvédi a kisbabádat minden külső hatástól. Jól érzi benne magát, fejlődik, növekszik, miközben a magzatvíz megkönnyíti a pocakban való mozgást. A várandósság végén is óriási a szerepe, segít a babának világra jönni. Olvass tovább, és tudj meg többet a csodálatos magzatvízről.
 
Hogyan védi a magzatot?
 
A peteűrt a terhesség első időszakától fogva magzatvíz tölti ki. A feszes, izmos méhfallal körülvett magzatburokban a magzatvíz fizikai védelmet nyújt, teret ad és megfelelő miliőt biztosít a magzat növekedésének. Fenntartja az állandó hőmérsékletet, hiányában beszűkülnek a magzat mozgásai, végtagfejlődési rendellenességek alakulnak ki. A magzati tüdő fejlődéséhez nélkülözhetetlen a magzatvíz folyamatos belégzése, e nélkül a tüdők alkalmatlanok a belégzésre. A magzatvizet a magzat folyamatosan issza, lélegzi, pisili és kakilja. Kémiai összetétele, hormonjai fontos szabályozó szerepet töltenek be a méhen belüli fejlődésben.


Kevés? Sok? Mitől függ?

Mennyisége gyorsan növekszik a terhesség előrehaladtával, majd az utolsó hónapban némi csökkenést mutat. A szülés idejére mintegy 800–1000 ml-re tehető a volumene. Valós túlhordásban, bizonyos magzati rendellenességek esetén vagy a méhlepény korai elöregedésében mennyisége drámaian csökkenhet. A 16. héttől van akkora térfogata, hogy speciális vizsgálatok elvégzése céljából (pl. genetikai amniocentesis) veszély nélkül 10-20 ml kinyerhető belőle. Termelésében mind az anyai, mind a magzati szervezet, sőt még a méhlepény is részt vesz. Hiánya, vagy túlzott bősége betegségek lehetőségét vetheti fel, éppen ezért a terhesgondozás során mennyiségének ellenőrzése fontos feladat.

Az idő előtti burokrepedés – gyakoribb, mint gondolnánk

Idő előtti burokrepedésen azt értjük, hogy a magzatburok hamarabb reped meg és „folyik el” a magzatvíz, mintsem a fájások megkezdődnének. Érett magzat esetén is járhat veszéllyel, koraszülés előidézőjeként azonban igen komoly szövődmények okozója lehet. Ezért alapvetően fontos, hogy esetleges megjelenésére a lehető legkorábbi időpontban fény derüljön, lehetőséget adva ezzel a hatékony, terhességet védő kezelések megindítására. Néha a szakemberek számára is igen nehéz feladat annak eldöntése, hogy szivárog-e a magzatvíz, holott, pont ezekben az esetekben van a legnagyobb esélyünk a későbbi tragédia megelőzésére, ha időben realizáljuk a veszélyt.

Miért veszélyes?

Itt ugyanis arról van szó, hogyha megnyílik a magzatburok, akkor fennáll a lehetősége a felszálló bakteriális fertőzés kialakulásának. Gyakorlatilag a méhűr 6-9 órán belül benépesül baktériumokkal. Az időben megkezdett antibiotikus kezelés életmentő lehet a magzat számára.

Miről lehet felismerni, ha szivárog?

Nagy mennyiségű magzatvíz ürülése könnyen felismerhető. Gyakori azonban az úgynevezett magas burokrepedés, amikor is a magzatburok egy magasabb pontján reped meg, és ezért a magzatvíz csorgása szakaszos, gyakran a testhelyzettől függő jelenség.

Bizonytalan helyzetben mi, orvosok is a hüvelyváladék vegyhatásának (pH) mérésével próbáljuk meg eldönteni, hogy magzatvízcsorgással állunk-e szembe.

Amikor nem a magzatvíz szivárog

Nem minden elszíneződést okozó folyás magzatvíz. A hüvely baktérium-egyensúlyának felborulása (bakteriális vaginozis) is, a magzatvízhez hasonlóan, lúgos vegyhatású váladékot eredményez. Azonban tudván, hogy a hüvelyi kóros bakteriális folyás önmagában a koraszülések második leggyakoribb okát képezi, időben való felismerése hatalmas jelentőséggel bír, hiszen ezen állapot időben felismerve könnyen kezelhető. Így a koraszülések (és az idő előtti burokrepedések) jelentős része megelőzhető.


Dr. Bardóczy Zsolt, szülész-nőgyógyász szakorvos


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!