A baba első hónapja – Ezt kell tudni az újszülöttkorról

A baba első hónapja – Ezt kell tudni az újszülöttkorról

Újszülöttkornak a kisbaba első hónapját (tágabban a második is beletartozik) tekintjük. Ekkor még védi őt az a passzív immunitás, amit az édesanyjától kapott, sőt, az anyai hormonok hatása is érezhető még. Ez az az időszak, amikor a kicsi alkalmazkodik ahhoz a világhoz, amelybe megérkezett.

Az érett magzat

Orvosilag érettnek számít a baba, ha a terhesség 37. hete után jön világra és a súlya több, mint 2 és fél kiló. Nagyon érdekes dolgok történnek ilyenkor egy kisbabával. A bőre folyamatosan változik, érik még: a hámban a védelmet biztosító szaru előanyag ekkor fejlődik ki, az irha vérellátása, a bőralja zsírszövete és a faggyúmirigyek is folyamatos érésben vannak. Ilyenkor a védelmi funkciók még nagyon éretlenek, ezért van az, hogy az újszülöttek bőre többnyire száraz és sérülékeny.

Az egészséges újszülött kisbaba bőre rózsaszín, puha és vékony, piheszerű szőrszálak fedik a hátat. Ez a lanugo, ami a születés előtt nagyrészt lekopik a babákról, de egy kis részen megmaradhat. A fejbőrt és a hajlatokat (de vékonyan az egész testet) magzatmáz fedi, amelynek feladata a magzatvíztől való bőrvédelem és a születés segítése. Faggyúból, leváló hámsejtekből és lanugóból áll.

Ha a baba koraszülött, akkor a bőre nem rózsaszínű, hanem sötétvörös, a lanugo nemcsak a háton, hanem a fenekén is jelen van, és nem vékony, hanem vastagabb szálakból áll. A baba bőre áttetsző, látszanak a bőr alatti erek.

Születés után

A baba légzése

Érdekes megfigyelni, hogy a kisbabád nem úgy lélegzik, ahogy te. Ez sokszor még aggodalomra készteti a friss édesanyákat, hiszen rettegnek, hogy nehogy valami baja legyen a kisbabának. Újszülöttkorban azonban teljesen természetes, hogy a baba légzésének ritmusa nem állandó, és a légvételek sem egyformák.

A baba vizelete és széklete

A kicsi születése után szinte azonnal pisil. A vizelet mennyisége kevés, színe és szaga nincs. Az első egy-két napban a széklet még nem a klasszikus értelemben vett széklet, hanem ún. magzatszurok, vagyis mekónium. Ez egy szurokra hasonlító anyag, ami feketés zöldes színű, ragacsos állagú, epefestéket, hámsejteket és nyákot tartalmaz. Később, úgy a harmadik naptól már az anyatej miatt a széklet és a magzatszurok keveredik, a széklet színe emiatt zöldes-sárga. Az anyatejes széklet aranysárga és kissé savanykás szaga van.

A baba látása és hallása, tapintása, ízlelése, szaglása

A nap nagy részében alszik a baba, a szemét nem sokat tartja nyitva. Erős fény hatására általában összerezzen és felhúzza a lábait. A kicsi csak bizonyos távolságban, a szemétől úgy 20-50 cm-re lát jól. A hallása nem éles még a születés utáni időszakban, ugyanis a hallójáratában váladék van, ami blokkolja a hallást. Újszülöttkorban a tapintás, az ízlelés és a szaglás mind kifejlettek, érettek. A baba mozgása azonban még nagyon rendezetlen, feltétlen reflexeken alapul.

Az újszülöttkori sárgaság

Gyakori jelenségről van szó, ami nem feltétlenül kóros. Ha a bilirubin szintje a vérben meghaladja a normál értéket, akkor kezelni kell a sárgaságot. Általában már a születés utáni első napban észlelhető, és egy hétig biztosan eltart. Érett újszülöttek 60%-ánál tapasztalható az élettani sárgaságnak is nevezett jelenség. Az anyatejes kicsik egy része akár egyhónaposan is lehet még sárga, erre fokozottan figyelni kell.

 

Tarjáni Rita

 


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!