7 dolog, amit jobb lett volna tudnom szülés előtt

7 dolog, amit jobb lett volna tudnom szülés előtt

Az első várandósságom idején mindenhonnan kaptam tanácsokat. Olyanokat is, amelyeket kértem, és olyanokat is, amelyeket nem. Az utóbbi típusból volt több, hiszen ilyenkor mindenki mindig jobban tudja, mit, hogyan tegyen egy várandós kismama. Azonban utólag rájöttem, van néhány olyan dolog, amit jó lett volna tudni még a szülés előtt.

1. Az egészség mindennél fontosabb

Amíg csak ketten voltunk a férjemmel, nem is gondolkodtam azon, hogy egy szimpla megfázás milyen problémákat okozhat az élet folyásában. Fogalmam sem volt arról, hogy egy kisgyerek milyen gyakran betegszik meg, és csak a régi, jól bevált módszerekkel voltam tisztában, már, ami a gyógyítást, gyógyulást illeti. Igaz, azok többnyire működtek, de jó lett volna tudni néhány ernatív módszerről is, csak, hogy legyen valami a zsebemben, amit előránthatok, ha kell. Az pedig, hogy mennyire nem tudom kontroll alatt tartani a gyermekem betegségeit, nem tudom őt megvédeni attól, hogy az oviban, suliban elkapjon mindenfélét. Jó lett volna, ha tudom, hogyan előzzem meg ezeket, hogyan erősítsem még jobban az immunrendszerét, és hogyan gyógyuljon antibiotikumok nélkül.

2. Az anyaság a legnagyobb boldogság – és nem kell tökéletesnek lennem benne

A vajúdás óráiban nagyon jó lett volna, ha azt tudom mondogatni magamnak, hogy ez megéri, mert akkora boldogságban lesz részem, hogy megszólalni nem tudok majd. Persze, azzal tisztában voltam, hogy nagyon jó lesz végre a kezemben tartani azt, akire kilenc hónapja várok, de az, hogy semmilyen más öröm még csak meg sem közelítheti az anyaság örömét, fogalmam sem volt.

Jó lett volna tudni, hogy teljesen átalakul majd az életem, kialvatlan leszek, és sokszor ideges, de ez sem fog érdekelni, túlélem, és még boldog is leszek ettől. Jó lett volna tudni, hogy én vagyok számára az anya, nem kell, hogy tökéletes legyek, csak szeretetre és törődésre van szüksége.

3. Nem vagyok egyedül

Az embernek mindig a saját gondja a legnagyobb. Mindegy, hogy miről van szó – ha elvágom az ujjam, az annyira fáj abban a pillanatban, hogy az sem lenne rosszabb, ha nem lenne ujjam. Sosem gondoltam végig, hogy milyen kihívás lesz számomra az anyaság. Azonban soha nem mertem erről beszélni, mert nem tudtam, vagy nem tudatosítottam, hogy nem csak én vagyok ezzel így. Mindig azt hittem, csak én szenvedek ennyire, csak nekem nem megy, csak én leszek borzalmas anya. Később persze rájöttem, hogy inkább azok vannak kevesebben, akiknek ez nagyon könnyű és felhőtlen.

4. Szülés után minden teljesen megváltozik majd

Nem vagyok teljesen bolond, tudtam, hogy a szülés megváltoztatja majd az életünket, hiszen ott lesz egy kisbaba, akiről gondoskodni kell. Azt viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy minden fenekestül fordul fel, teljesen más lesz fontos, mint a kicsi születése előtt. Mit ne mondjak, egy jó nagy vödör hideg vízzel ér fel az a felismerés, hogy innentől kezdve a reggeli kávét tényleg hidegen fogom meginni, és a hajmosás is valódi kihívás. A vicc az, hogy ez nem zavar. Ki érti ezt?

5. Az én kisbabám – az én életem

Kéretlen tanácsokból nemcsak a szülés előtt, hanem utána is nagyon-nagyon sok volt. Jó lett volna tudni, hogy hogyan szereljem le ezeket, és hogyan ne legyen bűntudatom amiatt, hogy én nem úgy csinálok valamit, ahogy az anyukám vagy az anyósom. Át kellett volna látnom elsőre, hogy az én gyerekemnek nem ők az anyukája, hanem én, én vagyok neki a legjobb, nem más. Nem szabadott volna magam másokhoz hasonlítani, hiszen mindenkinek mások a prioritásai, másféle életet él, a kisbabája is teljesen más. Szerencsére.

6. A magány hűséges társ

Mennyire jó lett volna előre tudni, hogy rengeteget leszek egyedül. Hiába van velem a gyermekem, hiába foglalja le az időmet, mégiscsak egyedül vagyok. A magány hű társ – ezt is jó lett volna tudni. A magány mellé viszont kaptam valamit: végtelen, feltétlen szeretetet, amit a babám adott nekem. És ez mindenért kárpótol.

7. A hibák kellenek

Ó, ha tudtam volna előre, hogy mennyit fogok hibázni! Könnyebb lett volna az élet, hiszen el tudtam volna kerülni őket, vagy legalábbis néhányat. Minden szülő küzd ezekkel, és az út közben jön rá egy csomó dologra, hiszen mindenkinek más működik a gyermeknevelés útvesztőjében. A hibák viszont segítenek abban, hogy jobb anyává, jobb szülővé váljak. Ebből tanul a gyermekem is, ugyanis senki sem tökéletes, de az jó, ha arra törekszik.


Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!