6 tény a babákról, amit lehet, hogy még nem tudtál

6 tény a babákról, amit lehet, hogy még nem tudtál

Minden kisbaba egészen egyedi. Azonban van néhány érdekesség, ami minden kisbabára jellemző. A méhen belül és a születés után is tudnak olyat „mutatni”, amit még lehet, hogy az édesanyjuk sem tud róluk.
Gyermekkorom egyik nagy sikerkönyve volt Grethe Fagerström és Gunilla Hansson mesekönyve, a Peti, Ida és Picuri. A mesében egy kislány és egy kisfiú mellé kistestvér érkezik a családba, ami mindent megváltoztat. Amikor a gyerekek megtudják, hogy Picuri nemsokára megszületik, rengeteg kérdésük van a szüleikhez. Szeretnének mindent megtudni arról, mit csinál egy kisbaba a mama pocakjában. Ez a könyv nagyon kedvesen és részletesen mutatja be a gyerekek számára a méhen belüli életet, a szülést. Ajánlom mindenkinek, hiszen még ma is forgalomban van, kapható.

A könyvben Peti és Ida megkérdezik az anyukájukat, hogy Picuri pisil-e odabent. Gyermekként ezen a kérdésen nagyot nevettem, nem tudtam, hogy valójában nem is butaság.

Lássunk most 6 olyan érdekességet a babákról, ami akár a mesekönyvbe is bekerülhetett volna.

1. Egy újszülöttnek több csontja van, mint egy felnőtt embernek
Egy újszülött kisbaba vázrendszere kb. 300 db csontból áll. Ezzel szemben egy felnőtt ember csontváza kb. 233 db csontból tevődik össze. Hogy miért lehet ez? A csontok, a csontváz folyamatosan változnak a fejlődés során. Néhány csont összenő, ahogy a baba növekszik, az egész csontváz állandóan idomul a változásokhoz, a belső szervek fejlődéséhez.

2. Amikor felsírnak, valójában nem sírnak
A síráshoz könnyek kellenek, ez biztos. A kisbabák könnycsatornája azonban a születéskor még fejletlen, nem tudnak megfelelően, elegendő mennyiséget könnyezni. Ezért van az, hogy sok kisbabánál úgy egyhónapos kora körül kiderül, hogy könnycsatorna-elzáródása van. Erre akkor lehet gyanakodni, ha a könnyezés ekkor sem indul meg. Születéskor a kicsi inkább csak kiabál, hallatja a hangját, később is így adják szüleik és a külvilág tudtára, ha valami nem tetszik nekik, fájdalmat éreznek, éhesek, vagy tele a pelus.

3. Minden kisbaba 25-30 cm-re lát el
A kisbabák látása kezdetben még nagyon homályos, csak rövid távon érzékelnek a szemükkel. Ráadásul a születésük után mindent fekete-fehérben látnak csak. Ezért van az, hogy a babák figyelmét leginkább a fekete-fehér színű játékok kötik le. Furcsa tény, hogy a látás egészen 20 éves korig fejlődik.

4. Van egy csomó, már kialakult reflexük – például úszni is tudnak
Egy újszülött kisbaba igencsak védtelen kis lény. Vannak azonban veleszületett reflexei, amelyek az életben maradásáért alakulnak ki. Amikor már az érzékszervei eléggé élesek lesznek, a veleszületett reflexek egy része már nem észlelhető. Ilyenek például az arc és a száj érintésének hatására jelentkező szopóreflex. Vannak olyan reflexek is, amelyek még felnőtt korban is segítik az életben maradást. Ilyen például a levegővétel.

A kisbabák a méhen belül a magzatvízben élnek. Születésük után úgy hathónapos korukig megfigyelhető az úszóreflex, amely akkor jelentkezik, ha a baba víz alá kerül. Ilyenkor reflexből visszatartja a lélegzetét, és úszni kezd.

5. Azonnal felismerik anyukájukat
Nem véletlen, hogy minden szakirodalom azt mondja, hogy érdemes sokat beszélni a pocakban lévő kisbabához. Ha így teszel, a baba számára ismerős lesz a hangod már akkor, amikor megszületik. Később is könnyebben meg tudod nyugtatni. Nemcsak a hangod, hanem az illatod is ismerős lesz számára egy kis idő elteltével, ahogy az érintésed is, nem beszélve a szíved dobogásáról.

6. Már születésük előtt is tudnak pisilni
Peti és Ida nem is kérdeztek butaságot, amikor a mesében azt tudakolták, hogy vajon születendő kistestvérük, Picuri pisil-e a mama pocakjában. A kisbabák magzat korukban kortyolnak a magzatvízből, majd vizeletként visszajuttatják a magzatvízbe. A magzatvízben így vizelet is található a sok más összetevő mellett.
A kisbabák igazi csodalények, egyetértesz? Ha teheted, mutasd meg Peti, Ida és Picuri történetét a gyermekednek is.

Kovács-Hain Zsuzsa

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!