5 tipp

Nevelj vagányan, avagy így tanuld meg elengedni a kevésbé fontos dolgokat

Gyermeket nevelni hatalmas öröm és hatalmas felelősség is egyben. Kevés stresszesebb dolog van az életben. Ez az, amit elég nehéz lazán venni, pedig sokszor tényleg csak egy kis vagányságra lenne szükség, hogy a mindennapok gördülékenyebbek legyenek. Íme, a mi 5 tippünk arra, hogy hogyan engedd el a kevésbé fontos dolgokat, és hogyan legyél vagány szülő.

Először is nagyon fontos még az elején eldöntened, hogy számodra mi az igazán fontos a gyermekkel közös életetekben. Az, hogy minden pillanatot megélj, vagy az, hogy minden pillanatot valahogy túlélj? Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan állsz az egészhez. Az első gyermeknél nem könnyű legyinteni a fontosnak tűnő tanácsokra. Ilyenkor az ember mindenre fogékony, amit hall, lát, átél. És mivel nincsenek saját tapasztalatok, általában mindent be is fogad, és próbál belesűríteni a mindennapi életbe. Ez persze lehetetlen, de arra pont jó, hogy tele legyél stresszel minden áldott nap, és sírva hajtsd álomra a fejed, hogy már megint nem voltál jó szülő. De könyörgöm! Ki az? Mi a jó szülőség? Ez az az életfeladat, amiről még nagymamaként is csak tanulunk. Csináld úgy, ahogy nektek a legjobb. Ne vedd alapul a szomszéd Pistikét, vagy a kis Lilit a bölcsiben. Az ő életük nem a ti életetek. Lazán, vagányan gyermeket nevelni annyit tesz, hogy kevés stresszel, boldogan vágtok bele minden napba. Ám nagyon fontos, hogy nem egyenlő a felelőtlen gyermekneveléssel!

És akkor jöjjenek a mi tippjeink!


1. Ne aggódj folyton!

Az elsődleges stresszforrás, az aggódás, ez nem is kérdés. A „Jaj, mi lesz vele, ha elesik? Jaj, mi lesz vele a bölcsiben/oviban/játszótéren/nagyinál, stb?” jellegű kérdések az őrületbe kergetnek, és folyton csak stresszelsz, ami a gyerekre is átragad. Az eredmény az, hogy nem akar majd a nagyihoz menni, a bölcsiben lenni, a játszótéren nem akar elmozdulni mellőled. Te pedig csak nézel, hogy a többi gyerek milyen békésen homokozik, és csak a tiéd üvölt reggelente a bölcsi kapujában. Ez azért van, mert látja, hogy te aggódsz. Ez neki rossz, ezért sír, veled akar lenni, nem akar elengedni. Vedd észre, hogy neki jó, ha a saját kortársaival lehet, és attól nem vagy rossz anya/apa, hogy a bölcsiben hagyod őt néhány órára.

2. Néha engedd el a kezét!

Tapasztalnia kell a világból! Csak akkor lesz teljes értékű felnőtt, ha nem tolsz mindent a popója alá. Néha neked is jár egy FORRÓ kávé, vagy egy kis kikapcsolódás. Ha folyton rajta lógsz, akkor ne várd el, hogy később, amikor te már leszakadnál kicsit, akkor majd ő nem akar, és megint csak stresszelhetsz napestig. Csak annyira legyél a nyomában, hogy mindig tudd, mi van vele, mit csinál, hogy közbeléphess, ha arra van szükség. De hagyd őt egy kicsit egyedül játszani, hibázni, néha elesni, sírni, ha kell. De mindig légy ott neki, ha a bibire puszit kell adni!

3. Beszélj meg vele minden fontosat!

No, persze most nem a családi költségvetés éves elosztására gondolok, hanem olyan dolgokra, amelyek megkönnyítik az életeteket. Például a bolti hiszti mindig kiveri a biztosítékot a szülőknél, instant stresszforrás már a gondolat is, hogy be kell vásárolni. Ha azonban megbeszéled vele, hogy nem kaphat meg mindent, de egy valamit igen, mondjuk egy szelet csokit, vagy valamilyen gyümölcsöt, amit nagyon szeret (az én egyik lányom mindig inkább azt kért… van ilyen is), akkor nem fogja magát a földhöz csapkodni egész bevásárlás alatt. Ugyanígy megbeszélheted vele, ha tervezel valami klassz programot, de azt is, ha elmarad a játszóterezés, mert épp esik az eső. Meg kell tanulnia elfogadni azt, ha valami nem úgy alakul, ahogy ő eltervezte. Légy igazi falkavezér!

4. Attól, mert te vagy a szülő, még nem lehetsz elnyomó is egyben!

Ez nagyon fontos, és inkább intelem mint tipp, de érdemes végiggondolnod. Ő egy kiszolgáltatott kisgyermek, aki feltétel nélkül szeret és ragaszkodik hozzád. Ha azonban visszaélsz ezzel, egy életre megsebzed őt. Nem beszélve arról, hogy elveszted a bizalmát, ami a laza gyermeknevelés egyik alappillére.

5. Adj neki élményeket!

Tudom, hogy fárasztó az egész, és sokszor csak arra vágynál, hogy aludhass egy jót. Minden szülőnél vannak ilyen pillanatok. De nagyon gyorsan szalad az idő, és olyan hihetetlen iramban jön el a kamaszkor, és lesz felnőtt a gyermekedből, hogy szinte fel sem foghatod. Adj neki sok-sok élményt, szeretetet és olyan hátteret, értékeket, amelyeket ő is továbbadhat majd a gyermekeinek. Olyan gyermekkort adj, amelyre jól esik visszaemlékezni. Olyat, amely megalapozza azt, hogy később bátran viszi haza a haverokat, mert az ő szülei jó fejek. Olyat, amely mély érzéseket generál benne, olyat, amely a benne lévő, feléd irányuló bizalmat csak mélyíti. A közös élmények teszik felejthetetlenné a gyermekkort.

Akkor csinálod jól, ha a gyermeked kiegyensúlyozottan tud téged otthagyni egy jó játék kedvéért. Akkor, ha simán ott alszik a nagyinál, mert tudja, hogy minden rendben. A lazaság jó dolog, a vagányság pedig egy csipetnyi fűszer, ami, ha felváltja az aggódást, a félelmet, a szorongást és a stresszt, akkor nagyon boldog szülő leszel, a gyermeked pedig nagyon boldog gyermek.

Kovács-Hain Zsuzsa

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!